A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Bakik, ellentmondások

Egy ilyen hosszú sorozat készítése során, mint A farm, ahol élünk, előfordul, hogy következetlenségek kerülnek a történetbe. Ennek legfőbb oka az, hogy több forgatókönyvíró és rendező dolgozott a részeken, és évekkel később nem, vagy nem jól emlékeztek egy-egy korábbi mozzanatra a sorozatból. Így történhetett, hogy időnként hibásan utalnak vissza korábbi eseményekre, vagy egy-egy szereplővel olyan dolog történik, ami a korábban megismert személyisége és élettörténete alapján "nem logikus". Emellett azt is meg kell említeni, hogy a színészek jöttek-mentek, egyesek tovább akartak lépni a sorozatból, mások kinőttek a szerepükből, és néha problémás volt e szereplők kiírása a történetből, és ugyanúgy problémás volt az új szereplők beemelése a díszletek közé, gyors és hihető magyarázattal szolgálni, honnan és miért jöttek.

Az Edwards/Garvey dilemma

A titokzatos Royal Wilder, Almanzo bátyja

Ki vagy te, Albert Ingalls?

Az Edwards/Garvey dilemma

Ingallsék szomszédai az első három évadban az Edwards család, majd szinte minden átmenet nélkül ők eltűnnek, és helyüket átveszik Garvey-ék. Sok rajongó elégedetlenkedik különböző fórumokon, hogy az Edwards családot magyarázat nélkül írták ki a sorozatból, és ugyanúgy különösebb magyarázat nélkül helyükbe léptették a Garvey családot. Mr. Edwards Laura Ingalls Wilder regényeiben is feltűnik, bár kérdéses, hogy az írónő kiről mintázta a szabadszellemű csavargó alakját. Sokan úgy gondolják, hogy Edwards alakja nem egy bizonyos személynek állít emléket, hanem a vadnyugati kalandozások során megismert hasonló karaktereknek, akik nagy hatással voltak Laurára gyermekkorában (hasonlóképpen Nellie Oleson alakjához, akit szintén több valós személyből gyúrt egybe).

Amikor Michael Landon a filmsorozat Pilot részét készítette, régi jó barátját, Victor French-et kérte fel Mr. Edwards megformálására. Mr. Edwards azután a sorozat első epizódjaiban ismét megjelenik, és Walnut Grove-ban telepszik le. Hamarosan párja is akad az özvegy Grace Snider személyében, és örökbe fogadnak három árván maradt testvért, John, Carl és Alicia Sandersont. Mr. Edwards Charles legjobb barátja és munkatársa is Walnut Grove-ban: együtt dolgoznak a fűrészmalomban, és együtt mennek veszélyesebb munkákra is: pl. alagútépítésre az 59.) To live with fear - "Együtt a félelemmel" című részben. Grace Snider a postahivatalban dolgozik, a gyerekek pedig Ingallsék jó barátai lesznek: John hosszú ideig Mary-nek udvarol, Carl és Alicia pedig Laura játszópajtásai lesznek.

A 63.) Gold country - "Aranyország" című részben látjuk őket utoljára, amely a 3. évad utolsó része volt. Ezután az eredeti vetítésben nyári szünet következett, és a 4. évad első részében már nincsenek Walnut Grove-ban. Ebben a részben ismerjük meg Jonathan Garvey-t, és hamarosan a feleségét, Alice-t, és a fiukat, Andy-t. A Garvey család bizonyos szempontból Edwardsék szerepének "átmenekítése": Jonathan - akárcsak Edwards - időnként az alkoholban talál vigaszt, és gyakran együtt dolgozik Charles-szal, Andy pedig jó barátja lesz Laurának, Carl-hoz hasonlóan.

Az Edwards család távozására sosem adtak magyarázatot, egyes rajongók úgy vélekednek, hogy az "Aranyország" című rész után már nem mentek vissza Walnut Grove-ba, hanem az aranymosásból kiábrándulva más vidéken próbáltak szerencsét.

A sorozatban nem adtak magyarázatot Edwardsék távozására, a valós magyarázat azonban ismert: Victor French, aki Mr. Edwards karakterét játszotta, egy másik sorozatot kezdett el forgatni, a Carter Country-t, amelyben egy seriffet játszott. Hirtelen távozása "Walnut Grove-ból" súrlódást okozott Michael Landon és Victor French között, de évek múltán ismét jó barátok lettek, amely kitartott Victor French 1989-ben bekövetkezett haláláig: a Farm 8. évadának vége felé Mr. Edwards visszatért, és a 9. évadban Mr. Edwards fontos szereplővé lépett elő. A legutolsó részig kulcsfigurája maradt a történetnek, majd a Highway to Heaven (Főút a Mennybe) című sorozatban ismét együtt játszott Michael Landonnal.

Amennyiben nem láttad a későbbi részeket, és nem akarod tudni, mi történt bennük, a következő bekezdést ugord át!
Ami a Garvey családot illeti, a 4-6. évadban egészen árnyalt kép bontakozik ki róluk, több részben volt fontos motívum Laura és Andy barátsága, illetve Jonathan és Alice Garvey hullámzó kapcsolata. Az 5. évadban Laura és Andy kettőséhez csatlakozik Albert, a 6. évadban pedig Laura egyre inkább leszakad a csínytevő fiúktól, hiszen Almanzo Wilder iránt kezd el érdeklődni. Garvey-ék a 7. évad elején Sleepy Eye-ba költöztek, utoljára a 7. évad utolsó részében láthatjuk őket vendégszereplőként.

A titokzatos Royal Wilder, Almanzo bátyja

Royal Wilder mindössze két epizódban szerepelt, azonban rövid tündöklésével sikerült zűrzavart okoznia a cselekményben. Az első rész, amelyben láthattuk, 138.) The nephews - "Az unokaöcsikék" című rész, amelyben feleségével, Millie-vel nyaralni mennek, és elutazásuk idejére Laurára és Almanzóra bízzák két rosszcsont kisfiukat, akik alaposan felforgatják az ifjú házaspár életét. A másik epizód a 164.)Times are changing - "Változnak az idők" című rész. Ebben az idősödő Royal egyedül neveli a tízéves körüli Jenny-t, és miután megtudja, hogy halálos beteg, Laura és Almanzo gondjára bízza kislányát.

Tehát túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a két Royal két külön karakter, akiknek semmi közük egymáshoz, arról nem is beszélve, hogy köszönőviszonyban sincsenek a való élet Royal Wilder-ével. A karakter ugyanis egy valós történelmi személyt takar, aki a sorozathoz képest sokkal nagyobb szerepet töltött be Laura és Almanzo életében - például ő ápolta mindkettőjüket, amikor diftériában szenvedtek (a filmsorozat szerint csak Almanzo volt beteg, erről is szól a 160.) Days of sunshine, days of shadow - "Jó napok, rossz napok" című epizód), és a valóságban öt gyermeket nevelt, felesége korábbi házasságából származó gyermekeit, és közös kislányukat.

Visszatérve a filmbéli Royal-ra, talán úgy kerüljük el a legtöbb ellentmondást, ha elfogadjuk, hogy a két szereplő nem ugyanaz a személy: más évadban tűnnek fel, más családi háttérrel, nem mellékesen más színész kelti életre őket. Jobb, ha elfogadjuk, hogy a filmsorozat hosszú élete során nem mindig figyeltek a kontinuitásra, hiszen több forgatókönyvíró, több rendező vett részt a készítésben az évek során. Mert ha összefüggést próbálunk keresni a két Royal között, számos problémával kell szembesülnünk:

Az első epizódban Royal és Minnie gyermekei 6-8 év körüliek, két fiú. A második epizódban (két évvel később) Almanzo megjegyzi, hogy tíz éve nem látta Royal-t, és amikor Jenny-t legutóbb látta, még egészen kicsi volt. Tehát tíz év telt volna el az elvileg két évvel korábbi rész óta? Ráadásul ebben a részben Almanzo bemutatja Royal-t Laurának, pedig már találkoztak korábban! Ha valóban tíz év telt el, akkor érthető, hová lettek a fiúk (felnőttek, elköltöztek stb.), és honnan "lett" Jenny (a korábbi epizód végén Royal felesége, Minnie bejelenti, hogy gyermeket vár), viszont arra már sehogy sem találhatunk magyarázatot, hogy Royal miért éppen Almanzóék gondjaira bízza Jenny-t - hiszen ott van a nővérük, Eliza Jane, aki egyedül él, és ott van kalandor öccsük, Perley-Day Wilder is. Ha utóbbi nem is, előbbi sokkal alkalmasabb lenne a kislány örökbefogadására, mint az így is elég nehezen élő Lauráék. Ráadásul az egész epizódban nem is hozzák szóba a Wilder testvéreket, és a temetésen sincsenek jelen.

Ez és még néhány ellentmondás (pl. Adam Kendall mikor járta ki a jogi egyetemet? Egy évadon belül elkezdi és be is fejezi) azt az érzetet kelti, mintha lenne a történetben néhány "kihagyott év", amelyről nem készült epizód. Tehát, hogy a történet szerint nem olyan ütemben telik az idő, mint a filmforgatás szerint. Ez egyébként más epizódokra is jellemző, gondoljunk csak arra, amikor Caroline egy epizód elején megtudta, hogy gyermeket vár, a végére pedig már meg is született a kis Grace Ingalls. Ezen ellentmondások feloldására született az a "Timeline", amely a következő linken érhető el: Little House Timeline, magyar fordítása pedig itt: afae.weboldala.net/menu/kronologia/

Ami engem illet, ennél sokkal racionálisabban nézve az egészet úgy gondolom, hogy Royal Wilder karakterét kétszer filmesítették meg a sorozatban, két különböző forgatókönyvíró és rendező munkájaként, és a második megjelenéskor nem emlékeztek arra, hogy korábban más történetet szőttek köré. Hihetetlennek hangzik, de mégsem annyira az, ha arra gondolunk, hogy a színészek is több sorozatban vendégszerepeltek és néhányan filmet is forgattak A farm, ahol élünk forgatási szüneteiben, és a stáb is folyamatosan változott. És hogy Jenny miért került Lauráékhoz, miért nem Eliza Jane Wilder fogadta őt örökbe? Mert Laura és Mary, Nellie és Willie felnőttek, és a sorozat készítőinek új gyerekszereplők kellettek, akikkel zökkenőmentesen folytathatták a korábban megszokott történetmesélést. Így lett Nellie-ből Nancy és Laurából Jenny, hogy aztán további részek szólhassanak a megszokott "elkényeztetett gazdag lány vs. becsületes farmerlány" történetéről, amelyből Laura és Nellie karaktere régesrég kinőtt.

készült 2011. 12. 18-án
forrás:
Little House Nitpickers Guild, 9. évad, 1. rész
Royal Wilder rövid életrajza

Ki vagy te, Albert Ingalls?

A Winokában játszódó epizódokban egy tíz év körüli fiú csatlakozik az Ingalls családhoz, akit hamar teljes értékű családtagként kezelnek. Ki ő, honnan jött és milyen szerepet szántak neki a sorozat készítői?
Albert nem szerepelt Laura Ingalls Wilder könyveiben, karaktere nem valós személyen alapul. Az Albertet játszó színész, Matthew Laborteaux a 3. évadban, az 55.) Journey in the spring - "Tavaszi utazás" című részben szerepelt először, és Charles Ingalls gyerekkori énjét játszotta néhány visszaemlékezős jelenetben. A következő évadban, a 79.) I remember, I remember - "Amikor még fiatalok voltunk" című részben ismét a fiatal Charles-t játszotta. Ennek az évadnak a végén Mary megvakul és elkerül otthonról, Laura pedig egyedül marad, hiszen Carrie és Grace túl fiatalok hozzá. Ugyan a 4. évadban megismert Andy Garvey-val jó barátok lettek, nagyon valószínű, hogy Michael Landon szeretett volna egy új gyerekszereplőt a sorozatba, aki egyrészt Laura partnere lehet a csínytevéseiben, másrészt pedig akivel az apa-fia viszonyt megjelenítheti a képernyőn. Ezért írta meg Albert karakterét, és a szerepet Matthew Laborteaux-nak adta, akinek a színészi játékára már a korábbi két epizódban felfigyelt.

Alberttel, az árva utcagyerekkel Winokában, a Dakota tartományban ismerkednek meg Ingalls-ék, és amikor visszamennek Walnut Grove-ba, felajánlják neki, hogy menjen ő is velük. Albert ettől kezdve Laurával együtt jár iskolába, és néhány résszel később már testvérként tekintenek egymásra. A 92.) Fagin című részben kezdi Charles-t és Caroline-t szüleinek szólítani, és a 107.) The family tree - "A családfa" című részben törvényesen is örökbe fogadják. Az 5-6. évadban több történet központjába is Albert és Laura vagy Andy Garvey kerül. Az 5. évadban például a 89.) Men will be boys - "Férfiak iskolája" című részben Andy-t és Albertet teszik próbára apáik, Charles és Jonathan, a 96.) Dance with me - "Táncolj velem" című részben Laura és Albert zsongják körül a Walnut Grove-ba érkező Toby Noe-t, a 100.) The Lake Kezia monster - "A víziszörny" című részben pedig a három gyerek, Kezia Hornnal szövetkezve, jól megrémiszti az Oleson családot. A 6. évadból említésre méltó a 109.) Annabelle című rész, amelyben Laura és Albert bohócként szerepelnek a városba látogató cirkusz műsorában, a 111.)The Halloween dream - "Különös álom", a 118.)The werewolf of Walnut Grove - "Walnut Grove farkasembere", és a 123.)Wilder and Wilder - "Egyre vadabbul" (tartalmuk elolvasható az Epizódok tartalma menüpontban). Albert és egy barátja okozzák a tüzet a Vakok Iskolájában, amely az épület leégéséhez vezet (122.)May we make them proud? - "Legyetek örökké büszkék rám!"). A 7. évad elején Laura férjhez megy, Andy-ék pedig elköltöznek Walnut Grove-ból. Albert egyedül marad, de a 7-8. évadban is fontos szereplője a sorozatnak, egészen a 8. évad végéig, Ingalls-ék elköltözéséig: láthatjuk őt szerelmesként (141.)Sylvia) és "szívtipróként" (145.)The reincarnation of Nellie - "Nellie reinkarnációja"), példaképet kereső fiatalként (149.)Gambini the great - "A nagy Gambini") és bölcs idősebb testvérként (146.)Growing pains - "A baj nem jár egyedül").

A legtöbb "Albert-ellenzőnek" az a problémája, hogy Albert karaktere nem egy valós személyen alapul, holott a könyvekben több unokatestvér is említésre kerül, ha Michael Landon mindenképp szeretett volna egy fiúgyereket a történetbe, választhatott volna olyan személyt, aki valóban létezett. Viszont Michael Landon a névhez is ragaszkodott: egy ismerős házaspár akkoriban veszítette el tizenéves fiukat, akit Albertnek hívtak, ezért, mintegy megemlékezésként is szerette volna ezt a nevet adni az új karakternek. Gyakori az az ellenvetés is Alberttel kapcsolatban, hogy ugyan jeles tanuló volt, egyben bajkeverő is, akinek mindent megbocsátottak, hiszen "sok mindenen ment keresztül", mielőtt Ingalls-ékhez került volna. Személyes véleményem, hogy egy kissé túl sok epizódban sírt ahhoz képest, hogy fiú: jóformán mindent így próbált megoldani. Arról nem is beszélve, hogy ő okozta a halálos áldozatokkal is járó tüzet a Vakok Iskolájában.

A 9. évad kétrészes epizódjában (177.)Home again - "Újra otthon") egy merőben más Albertet láthatunk: Walnut Grove-ból elkerülve rossz társaságba keveredett és rászokott a morfiumra. Mindez nehezen egyeztethető össze a korábbi "jó tanuló" képpel, viszont Michael Landon éppen részt vett egy konferencián (Pharmacists Against Drug Abuse), és szeretett volna egy epizódot készíteni, amely a droggal járó veszélyekre hívja fel a fiatalok figyelmét. Ennek a résznek a végén mondja Laura, hogy Albert később orvosnak tanult, és Dr. Albert Ingalls-ként tért vissza Walnut Grove-ba, de tudjuk, hogy ez két okból sem lehetséges: egyrészt a "Look back to Yesterday" című tévéfilmben, amelyet a 9. évad után forgattak, Albertnél leukémiát diagnosztizálnak, és bár az epizód végén nem derül ki egyértelműen, nagyon valószínű, hogy meghal. Ha mégis túlélte volna a betegséget, akkor is Walnut Grove a sorozat végén megsemmisül, így egészen biztos, hogy "Dr. Albert Ingalls" nem tért vissza a városba. Egy újabb ellentmondás, amit az okozott, hogy több rendező és még több forgatókönyvíró dolgozott a sorozaton. Lehet persze találgatni, hogy mi hogyan történhetett, de valójában a sorozat készítőinek figyelmetlenségével állunk szemben.

Mindezek ellenére Albert, az örök bajkeverő volt és marad az egyik kedvenc szereplőm.

készült 2012. 01. 23-án
forrás:
IMDB: Why the hate on Albert? (régi fórumtopik az IMDB-n)