A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

A farm, ahol élünk

A filmsorozat alapjául Laura Ingalls Wilder amerikai írónő önéletrajzi ifjúsági könyvsorozata szolgál. A cím (Little House on the Prairie) a kilencrészes könyvsorozat harmadik kötetének címe, azonban ezt a könyvet nem a sorozatban, hanem az előtte bemutatott "Pilot" részben dolgozták fel, amelyet Magyarországon sajnos nem vetítettek. A sorozat cselekménye ott kezdődik, amikor Charles Ingalls és családja Kansas-ből Minnesotába, Walnut Grove-ba költözik. (Erről az időszakról a könyvsorozat negyedik része, a "Ház a patakparton" /On the banks of Plum Creek/ szól.)

Charles és Caroline Ingalls-nek három lánya van, Mary és Laura kisiskolás korúak, Carrie pedig 3-4 év körüli. Walnut grove-i életük fontos részévé válik a farm, a malom, az iskola, a templom, megismerik Nels és Harriet Oleson-t, akik a vegyesboltot vezetik, gyermekeiket, a kiállhatatlan és elkényeztetett Nellie-t és Willie-t, Miss Beadle-t, a tanárnőt, Alden tiszteletest, Baker doktort, Mr. Hansont, a városalapítót. Hamarosan Walnut Grove-ba költözik az agglegény Mr. Edwards, aki újdonsült feleségével, Grace Sniderrel és három adoptált gyermekükkel Ingalls-ék jó barátai lesznek, a legidősebb fiú, John pedig kishíján feleségül veszi Mary Ingalls-t.

Néhány évvel később megszületik Caroline negyedik lánya, Grace. Edwards-ék elköltöznek, az ő helyüket Jonathan és Alice Garvey család veszi át, fiuk, Andy pedig jó barátságot köt Laurával. Mary megvakul, és hamarosan Iowába kerül a vakok iskolájába, ahol megismerkedik későbbi férjével, Adam Kendall-lel. Mary és Adam a Dakota tartománybeli Winokában nyit új iskolát, ahová az Ingalls család is követi őket. Megismerik az árva Albertet, akit befogadnak és magukkal visznek Walnut Grove-ba. Albert jó barátságot köt Laurával és Andy-vel, hármuk barátsága több mulatságos történettel is szolgál. Hamarosan a vakok iskolája is Walnut Grove-ba költözik, kiegészülve egy színesbőrű gyermekeket tanító iskolával, és a vezetőjükkel, Hester-Sue Terhune-nel.

Miss Beadle férjhez megy és hamarosan elköltöznek. Mrs. Garvey lesz az új tanár, akit hamarosan Eliza Jane Wilder követ. Laura azonnal szemet vet a tanítónő öccsére, Almanzo Wilderre, hasonlóképpen Mrs. Oleson, aki Nellie-nek szeretne mihamarabb férjet találni, az ügy érdekében még egy éttermet is építtet tanulmányait éppen befejező lányának. Almanzo szíve végül Lauráé lesz, de Nellie sem marad udvarló nélkül, az étterme vezetéséhez segítségül hívott Percival Dalton-ba szeret bele.

Tűzvész pusztítja a walnut grove-i vakok iskoláját, két áldozata Mary és Adam kisbabája, illetve a gyermeket kimenteni próbáló Alice Garvey. A vakok iskolája a közeli városba, Sleepy Eye-ba költözik, miután Laura rábukkan egy kiadó épületre. Jonathan és Andy Garvey is hamarosan Sleepy Eye-ba költöznek. Laura és Almanzo esküvője után Eliza Jane Wilder is elköltözik, a walnut grove-i iskola új tanítónője: Laura Ingalls Wilder. Miután Mary férje, Adam visszanyeri a látását, régi álma valósulhat meg: sikeresen jelentkezik a jogi iskolába. Ingallsék örökbefogadják az árva James és Cassandra Coopert. Mr. Edwardsnak meggyűlik a baja az italozással, és miután Grace kiadja az útját, ismét Walnut Grove-ba költözik.

Hamarosan Mary-ék és Nellie-ék is elhagyják Walnut Grove-ot. Nellie éttermét Caroline Ingalls és Hester-Sue Terhune veszi át, természetesen Mrs. Oleson felügyeletével. Mrs. Oleson nehezen törődik bele, hogy elveszítette a "kislányát", ezért örökbe fogadnak egy árvát: Nancy hamarosan átveszi Nellie szerepét. Laurának és Almanzo-nak lánya születik: Rose. Egy szélvihart követően Charles segítségével Almanzo új otthont épít családjának.

Végül Ingalls-ék is elköltöznek, csak Laura és családja marad Walnut Grove-ban. A család hamarosan kiegészül Almanzo unokahúgával, Jenny-vel. Több új lakó érkezik, köztük a Carter család, akik Ingalls-ék farmját vásárolják meg, illetve Miss Plum, az új tanítónő. Laura részt vesz egy írói pályázaton, ahol végül nem jár sikerrel, de ez a történet előrevetíti a későbbi könyvsorozat megjelenését. Charles és Albert egy kis időre visszatérnek Walnut Grove-ba, mert a fiú rossz társaságba került, morfiumfüggő lett. Nellie is hazalátogat egy rövid időre, de a történetek nagy része már az új lakókról szól.

A filmsorozat után még készült három tévéfilm, az első Albertről szól, aki orvosi egyetemre készül, de kiderül, hogy nagyon beteg, a második egy karácsonyi történet, amelyben elrabolják Lauráék kislányát, Rose-t, a harmadik pedig véglegesen lezárja a sorozatot: miután felbukkan egy telekspekuláns, aki szerint az egész város területe az ő tulajdona, a lakók összepakolnak és fölrobbantják házaikat. Ezzel zárul a tíz évig tartó filmsorozat.