A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

1. évad, 1974-75

1.) A harvest of friends - "Ahol barát terem"
Az Ingalls család végleg elhagyva a wisconsini Sűrű Erdőt, Minnesota államban, Walnut Grove-ban telepedik le. Charles és Caroline Ingalls három kislányukkal (Mary, Laura és Carrie) a Plum Creek patak partján álló kis faházban találnak új otthonra, és Charles a házhoz tartozó farmon kezd dolgozni. Sok a dolga, mert a Hanson malomban vállalt munka mellett egy tető megépítését is elvállalja, valamint az érkező liszteszsákok kipakolását. Azonban így nem marad elég ideje a családjára - engesztelésképp elviszi őket piknikezni, ahol leesik egy fáról. Dr. Baker szerint jobban tenné, ha néhány napig ágyban maradna. De a tető elkészítésének határideje közeleg, és az utolsó napon elviszik a jószágait, amint abban megállapodtak. Charles elmegy kipakolni a zsákokat, Laura és Mary követi őt és próbálnak segíteni. Ezt a példát követik még többen a városból. Charles visszakapja az ökreit és egyben sok új barátot szereznek a városban.

2.) Country girls - "Falusi lányok"
Laura és Mary félnek az első iskolai naptól és ez nem véletlen, hiszen a rosszindulatú Nellie Oleson falusi lánykáknak nevezi őket, Mrs. Oleson pedig három centtel kevesebbet ad Caroline-nak a barna tojás tucatjáért, mint a fehéréért. Caroline feldühödve vesz egy drága anyagot, hogy megmutassa, a vidékiek is tudnak szépen öltözködni, de végül a lányainak varr belőle ünneplőruhát. Laura csodálattal hallgatja Miss Beadle-t, a tanárnőt, de lassan halad az írni tanulással. Azt a feladatot kapják a gyerekek, hogy írjanak egy történetet, amelyet a szülők és a többi diák előtt kell felolvasni. Laura még nem tudja a hosszú szavakat leírni, ezért egy rögtönzött történetet mond el az anyukájáról, mi mindenkinek tetszik, de végül megmutatja a fogalmazást a tanárnak, amin ez áll: "Anya jó. Sokat dolgozik. Főz és varr." Miss Beadle megdicséri a helyesírását, így a kislány boldogan indul haza az ünnepségről.

3.) The 100 mile walk - "Százmérföldes út"
Ingallsék jó termésre számítanak, de egy jégeső mindent elpusztít. Charles-nak messze kell mennie, hogy munkát találjon. Végül több társával egy kőfejtőnél találnak alkalmi munkát, és minden jól is megy, míg az egyik ismerős egy hiba folytán robbanás áldozata lesz. Charles feladata, hogy közölje a gyászos hírt a családdal. Ezalatt Caroline otthon a többi asszonnyal együtt learatja, ami a termésből maradt. Végül a férfiak hazatérnek és örömmel látják, hogy feleségeik milyen jól boldogultak.

4.) Mr. Edwards' homecoming - "Mr. Edwards otthona"
Charles a nagyvárosban találkozik az éppen részeg Isaiah Edwards-szal, a család régi barátjával, és azt javasolja, költözzön Walnut Grove-ba. Örülnek neki, mert Laura éppen beteg, és Edwards fölvidítja őt. Caroline szeretné, ha Edwards és az özvegy Grace Snider egymásra találnának, és már-már sikerül is, amikor Edwards bevallja, hogy nem érzi magát igazán kereszténynek, nem hisz Istenben. Charles-nak elmondja, hogy mióta a felesége és a lánya meghalt egy járványban, nem hiszi, hogy van Isten. Végül vasárnap mégis elmegy a templomba.

5.) The love of Johnny Johnson - "Johnny Johnson szerelme"
Új fiú jön az iskolába, Johnny Johnson. Laurának rögtön megtetszik, és Johnny is szívesen barátkozik vele, mégis Mary-t kéri meg, hogy segítsen neki a tanulásban. Mikor elhívja Laurát a Szerelmesek Fájához, Laura ismét reménykedni kezd, de rájön, hogy Johnny Mary nevét véste a fába, Mary viszont ezért szégyelli magát. A testvérek közötti féltékenykedésnek Charles békítő szavai vetnek véget.

6.) If I should wake before I die - "Ha élőhalott lehetnék"
Idős barátnője halála után Miss Amy arra kéri Charles-t és Dr. Bakert, hogy rendezzék meg a saját temetését, mert erre biztosan eljönnek majd messze élő gyerekei, akikkel így még egyszer találkozhat. Beleegyeznek, és még a Mankato-i pappal is sikerül elhitetni, hogy Miss Amy meghalt, aki csak azután leplezi le magát, hogy egy-két magánbeszélgetést kihallgat a gyermekei között.

7.) Town party, country party - "Boldog születésnapot!"
Olgának egyik lába kissé rövidebb a másiknál, így nem tud a többiekkel játszani, futkározni. Mikor Nellie a születésnapi partiján ellöki Laurát és megrándul a lába, sokat beszélget Olgával, és segíteni akar neki. Elmondja Charlesnak, aki speciális cipőt szeretne készíteni neki, de az apja nem engedi. Olga a nagymamájával megy el Ingallsékhez, arra kérve Charlest, hogy készítse el a cipőt. Mikor Lauráék partiján Olga is vidáman futkos, már az apja sem tud haragudni Charlesra.

8.) The Lord is my shepherd - "Az úr az én pásztorom!" (2 részes)
Megszületik az első Ingalls fiú, Charles "Freddie" Ingalls. Mindenki nagyon örül, Charles olyannyira, hogy Laura féltékeny lesz az öccsére. Mikor a kis Freddie megbetegszik, ő az egyetlen, aki nem imádkozik, és mikor a kisfiú haldoklik, hatalmas bűntudatot érez. Öccse halála után Laura egy nagy hegy tetején várja, hogy az Úr inkább őt vegye magához. Találkozik egy emberrel, aki készít neki egy keresztet, de Laura mosdás közben elveszíti, így Charles, aki kétségbeesetten keresi, könnyen rátalál, ám Laura segítő barátja eltűnik...

9.) Ma's holiday - "Mami nyaralni megy"
Charles magával viszi Caroline-t egyik útjára, mint második nászútra és Mr. Edwards vigyáz a gyerekekre. De Caroline nem tud nyugodt maradni a gyerekek miatt, és Mr. Edwardsnak sem könnyű a dolga. A kígyóból készült leves nem tetszik a lányokhoz, és miután a puskájával véletlen lyukat lőtt a tetőre, a javítás idejére - hogy nem futkosson mindenfelé - Carrie-t a ruhájánál fogva a tetőhöz szögeli.

10.) School Mom - "Anya tanít"
Miss Beadle leesik a lóról és begipszelik a lábát, így Caroline veszi át a gyerekek tanítását. De Abel, aki ugyan már felnőtt, de nem tanult meg olvasni, elrohan, miután a gyerekek kinevetik. Mrs. Oleson éles kritikája után Caroline sem marad tovább az iskolában, és beszél Abel-lel, aki fából készített betűket ad neki: megtanulta az ábécét. Caroline tovább tanít, és Miss Beadle visszatértekor már Abel mondja a búcsúbeszédet a helyettesítő tanítónőnek.

11.) The raccoon - "Mosómaci"
Laura kedvenc babája eltörik és Mary hoz neki egy mosómacit, hogy azzal játsszon. Laura az iskolában is megmutatja és mindenkinek tetszik, de Jasper megharapja Jacket és Laurát is. Aztán a mosómaci megöl pár tyúkot, és Charles arra gyanakszik, hogy az állat veszett. Idegesen várakoznak, amikor Charles lát egy mosómedvét és rögtön fölismeri benne Jaspert. A veszett mosómedve tehát nem "ő" volt, így Laurának és a kutyának kutyabaja sincs.

12.) The voice of Tinker Jones - "A bádogharang"
Alden tiszteletes egy harangra szeretne gyűjtést rendezni, de Mrs. Oleson "nagylelkűen" felajánlja, hogy ők majd megveszik és az nagyobb lesz bármelyik környező város harangjánál. A felajánlás nem tetszik mindenkinek egyaránt, és a szülők közt kialakult ellentétek a gyerekekre is hatással vannak, szüleik nem engedik meg, hogy együtt játsszanak. Látja ezt Jones, a néma bádogos, és elhatározza, hogy a gyerekekkel összefogva elkészíti. A gyerekek egyetértenek és minden szerszámot, játékot, edényt elhoznak otthonról és a bádogos beolvasztja a haranghoz. Alden el akarja hagyni Walnut Grove-ot, mert úgy érzi, ő kezdeményezte a családok közti vitát, így ő is megdöbben, amikor vasárnap messziről meghallja a harangot. A gyerekek készítette harangot látván a szülők is kibékülnek.

13.) The award - "A díj"
Miss Beadle kihirdeti, hogy különleges vizsgát tesznek a diákok, aki részt kíván venni benne, az elnyerheti a fődíjat, egy gyönyörű szótárat. Mary elhatározza, hogy ő is indul és éjjel-nappal tanul rá, azonban egy éjjel elalszik a Miss Beadle-lel kölcsönkapott könyvvel az istállóban, ami a felborult lámpás miatt lángra kap. Charles nincs otthon és Caroline úgy dönt, hogy Mary büntetésből nem indulhat a versenyen. Ám a lány tovább tanul: munkát vállal Olesonéknál, hogy meg tudja venni Miss Beadle-nek a tönkrement könyvet és ha éppen nincs dolga, a boltban lévő könyvekből tanul. Az új könyvet aztán odaadja Miss Beadle-nek, de még a verseny napján sem meri elmondani a tanárnőnek, hogy nem indul. Végül részletesen leírja a feladatlapra, miért nem válaszolhat a verseny kérdéseire. Caroline - aki látta Mary-t a verseny írása közben - örül, hogy a lánya nem szegte meg a szavát, még ha le is kellett mondania a szótárról.

14.) Christmas at Plum Creek - "Karácsony a kis farmon"
Mindenki eldöntötte már, mit vesz karácsonyra a többieknek, csak Laura nem. Mary pédául Mrs. Whipple-höz jár varrni, Charles pedig nyerget készít Laurának a lovára, emellett kerekeket javít, hogy kályhát vehessen. Mindenki titokban vásárol, és ebből gondok adódnak. Mary és Caroline ugyanabból az anyagból varrnak inget Charles-nak, és a kályha, ami érkezik, sem Charles ajándéka - hanem Lauráé. Hamarosan megérkezik Mr. Oleson Nellie-vel a lóért. Laura Pacit adta cserébe Olesonéknak a kályháért. Így a nyereg is hasznavehetetlenné válik. Carrie egy csillagot vett Olesontól - ezt a fa tetejére teszik.

15.) Doctor's lady - "Doktor Baker menyasszonya"
Harriet Oleson unokahúga, a csinos és fiatal Kate látogatóba érkezik Walnut Grove-ba. Megsérül a lába és Dr. Baker veszi kezelésbe. Olyannyira a szívén viseli betege sorsát, hogy egymásba szeretnek. Együtt járnak a betegekhez és Kate egy szülésben is segít, bizonyítva, hogy felnőtt nő. Baker azonban rájön, hogy a szülő nőt is ő segítette világra annak idején, így a kapcsolata Kate-tel nem vezetne jóra a nagy korkülönbség miatt. Mégis meggyőzi magát és már az esküvőt fontolgatják, amikor a doktor meglátja Kate-et az Ingalls lányokkal játszani és rádöbben, hogy nem vezetne jóra, ha összeházasodnának. Barátokként válnak el.

16.) Family quarrel - "A családi perpatvar"
Olesonék egyre többet vitakoznak, már azon is hajbakapnak, hogy a Mrs. Ingalls által hozott tojások megfelelnek-e az előírásnak. Végül Nels az új vadászkutyájával kiköltözik a közös otthonból. A gyerekek félnek, hogy el kell költözniük az anyjukkal, és Mary-ék is rájönnek, hiányozna nekik Nellie és Willie. Caroline fölajánlja, hogy náluk lehetnek a gyerekek egy ideig, amíg mindent megbeszélnek, de Harriet ezt nem akarja. Végül Charles és Caroline úgy békíti ki őket, hogy a másik fél hibáiról beszél nekik, akit így kénytelenek megvédeni. Caroline például arról "próbálja" meggyőzni Harrietet, hogy Nels nem is jó apa, míg Charles arról beszél Nels-nek, hogy Harriet milyen nehéz természetű, pletykás nő. Így végül megvédik a másikat és rádöbbennek, éppen így szeretik a másikat.

17.) Plague - "A járvány"
A patkányokkal teli, fertőzött lisztet olcsón árulják Walnut Grove-ban, mégsem jut senkinek eszébe, hogy ez okozhatta a tífuszjárvány kitörését. Boultonéknál a feleség és a fiú is meghal. Olyan ismeretlen idős embereket is behoznak ezzel a betegséggel, akik nemigen találkoznak másokkal. Honnan kapták hát el a tífuszt? A templomban állítanak fel kórházat és Charles is segít a betegek ápolásában, így, mivel talán fertőzött, nem mehet egy ideig haza. Isaiah-et is behozzák és tíz fölé szökik a súlyos esetek, halálok száma. Végül megtalálják a lisztet és mindenestül elégetik.

18.) Circus Man - "A cirkuszos"
Willy O'Hara, az egyszemélyes cirkusz Walnut Grove-ba jön. Az indiai csodapor, amit ingyen árul azzal, hogy "segít, ha Isten is úgy akarja", úgy tűnik, megszűnteti Hanson fejfájását, de Baker doktor megijed, amikor Mrs. Oleson vakbélgyulladásával inkább a csodaporban hisz, mint a műtétben, így magának O'Harának kell elmondania, hogy cukorkeverék varázspora helyett a műtét a jó megoldás. O'Hara ezek után elmegy a városból, de mikor Jacket baleset éri, és Laura fél, hogy elpusztul, Charles visszahívja őt, mert Laura hisz benne. A kutya meggyógyul, és az egyszemélyes cirkusz továbbáll.

19.) Child in pain - "Gyermeki bűn"
Az alkoholista John Stewart veri a fiát, Graham-et, aki mégis szereti őt, így nem vehetik el a fiút az apától. John felesége Graham születése közben halt meg és ezt részegen gyakran a fiú fejéhez vágja. Caroline befogadja Graham-et, mialatt Charles megvonja a férfitól az alkoholt és ügyel rá minden percben. Lauráék is megszeretik a fiút és Mary egy tyúkot ad neki ajándékba. Graham ketrecet készít neki és meglepetésként kitakarítja az istállót. Charles-nak sikerül John-t leszoktatni az ivásról.

20.) Money crop - "A vetőmag"
Joe Colter célja, hogy átszoktassa a farmereket a búzáról a kukoricára. Viszont a rakománnyal hazafelé felborul a szekere és a lovak elfutnak. Otthon a várandós feleségét azzal vádolják a farmerek, hogy férje megszökött a pénzzel és mikor Charles is eltűnik, azt mondják, ő is bűnrészes. Szerencsére egy ember megtalálta a lovakat és hála neki Charles megtalálja Coltert és hazamennek. Colter lába megsérült, de a bűnbánó farmerek szántanak-vetnek helyette, így nem költöznek el, pedig mikor a gyanúsítgatásokat hallotta, ezt tervezte.

21.) Survival - "Életben maradni"
Hazafelé egy tavaszi Mankato-i útról a seriff, aki egy indiánt keres, megállítja Ingalls-éket, hogy hóvihar lesz. Az ítéletidőben egy lakatlan házikóban találnak menedéket. Charles majdnem megfagy a hidegben, de egy indián segíti és hazaviszi. Otthon anya és lányai éhesek és fáznak, Caroline tornáztatja a lányokat. Mikor Charles hazaér, az átfagyott serif is ott van már velük, és rögtön meg akarja ölni Sántalót, az indiánt. Charles hosszas lebeszélése után, mikor jönnek a társai, azt mondja nekik, hogy nem látta az indiánt, így megmenti az életét.

22.) To see the world - "Johnny világot lát"
Johnny Johnson sokat hallgatta Isaiah Edwards fantasztikus történeteit a városról és kedvet kap az ottani életre. Arra kéri a Mankato-ba készülő Edwards-ot, hogy vigye őt is magával, mert az apja megengedte, hogy elmenjen. Edwards nemet mond, így Johnny egyedül indul útnak. Edwards utánamegy és fölveszi a kocsijára. Mankato-i barátait arra kéri, leckéztessék meg a fiút azzal, hogy eleinte hagyják nyerni a pókerpartiban, majd a sok pénzt nyerik vissza tőle. Azonban nem sikerül, mert Johnny nem akar tovább játszani, mikor egy összeget megnyert és a cimborák mérgesek lesznek Edwards-ra. Ezalatt a szintén "beavatott" Miss Mimi állandóan Johnny körül sündörög és megvetet vele egy madaras kalapot, amit utána visszavisz, hogy az árát megkaphassa. Johnny-nak azt mondja, haza akar utazni a szüleihez, erre kell a pénz. Charles megtudja, hogy Johnny apja nem is tudott a fiú tervéről. Johnny pénzt ad Miss Miminek az útra, de a lány azt mondja, csak akkor fogadja el, ha a fiú megígéri, hogy hazamegy.

23.) Founder's day - "Az alapító napja"
Az alapító napján tartott rendezvényeken Ingalls-ék is részt vesznek. Caroline a lepénysütő versenyen indul, csakúgy, mint Mrs. Oleson. Ingallsék szerint Caroline esélyes, de végül sem ő, sem Harriet nem nyer. Charles kötélhúzásban indul, amire Harriet is benevezi a férjét, de Charles-szal együtt a sárban végzik. Mary ugrókötelezésben nagyon jó, de elesik és Willie Oleson nyer. Laura szomorú, mert a háromlábú futóversenyen Mary-vel akart indulni, akinek viszont fáj a lába, végül Caroline-nal nevez be és győz, nem úgy Nellie és Harriet, akiknek kissé "összekuszálódnak" a lábaik. Charles a favágó versenyen is indul, de az első kört Jim Tyler, a vidék öreg bikája nyeri, a másodikat Charles, aztán Mrs. Tyler elmondja neki, mennyire fontos férjének a győzelem, így Charles az életlen fejszével indul a döntőnek, hogy "egyenlőbb" esélyekkel végül Tyler nyerjen.