A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

3. évad, 1976-77

45.) Bunny - "Paci"
Laura látja, hogy Nellie milyen rosszul bánik Pacival, aki korábban az ő lova volt. Nellie és ő összevesznek, és Nellie leesik a lóról. Nellie és Mrs. Oleson is Laurát hibáztatja az eset miatt. Nellie úgy tesz, mintha megbénult volna a lába, és Laurát rabszolgaként dolgoztatja, megíratja vele a leckéjét, és megkéri Laurát, hogy ne lógjon Jason nyakán. Laura és Jason összevesznek, és mikor Mrs. Oleson le akarja lőni a lovat, elvágtat vele és hazaviszi. Laura véletlen meglátja Nellie-t a kerekesszék nélkül, és rájön, hogy valójában csak tetteti a sérülését. Fölviszi őt egy dombra, és lelöki tolószékestül, ami után Mrs. Oleson is láthatja, hogy semmi baja a lábának. Laura visszakapja Pacit.

46.) Fred - "Fred"
Laura munkájáért cserébe egy bakkecskét kér, akit egyébként megöltek volna, és Laura megsajnálja. Azt mondják neki, hogy különleges jószág, az utolsó a fajtájából. Fred valóban nem mindennapi: a kerge bakkecske sorra mindenkit felrúg: földre kényszeríti Mr. Edwards-ot, Dr. Bakert, Alden tiszteletest, Charles-t és Mrs. Oleson-t is. Laura végül visszaviszi őt a természetbe.

47.) The hunters - "A vadászat"
Laura úgy érzi, elég idős már ahhoz, hogy Charles-szal és Mr. Edwards-szal tartson a vadászatra. Charles végül magával viszi a kislányát, de amikor megsebesül, Laura megrémül, hogy nem talál ki egyedül az erdőből. A vak erdész segítségét kéri, és beviszik Charles-t az idős ember kunyhójába. Laura és a vak férfi sikeresen eljutnak Mr. Edwards-hoz és orvost hívnak. Időközben megérkezik a férfi fia is, és minden jóra fordul.

48.) Injun kid - "Indián kölyök"
Jeremy Stokes szereti a lányát, de indián unokáját nem tudja elfogadni. Anya és fia azután kerülnek hozzá, hogy a fiú édesapját megölték. Hiába tesz bármit Joseph, aki indián nevén Pettyes Sasnak hívja magát, nem ismeri el unokájaként. Josph-fel az iskolában sem bánnak jól, többször megveri őt a többi gyerek, és szemére hányják, hogy mit keres ott, közöttük. Laura érdeklődik a fiú furcsaságai iránt, és csodálattal 3 hallgatja őt a természeti vallásról és az indián szertartásokról. Idővel Mr. Stokes megérti, hogy a fiúnak fontos az édesapja kultúrája és ő az, aki végül a Pettyes Sas nevet íratja be az osztálynaplóba.

49.) The race - "A verseny"
Laura dolgozik, hogy cserébe megpatkoltathassa a lovát, Pacit, hiszen lovas versenyre készülnek. Nellie-nek új versenylovat hozat Mrs. Oleson Mankato-ból, amire a többi gyerek visszavonja a nevezést: csak ketten maradnak. Nellie azonban nehezebb Lauránál, így kevesebb eséllyel indulna, ezért ráveszik Willie-t, hogy inkább ő üljön a lóra. Koplaltatják őt, de a titokban megevett almáktól gyomorrontást kap és nem indulhat. Nellie és Laura versenyeznek tehát, és Laura győz. A serleg, amit Mrs. Oleson ajánlott fel a nyertesnek - azt remélve, hogy Willie lesz az -, végül mégsem Lauráé lesz, mert megérti, hogy a dísztárgy sokat jelent Mrs. Olesonnak. Helyette az Oleson-üzletből három pár új cipőt kapnak.

50.) Little girl lost - "Az elveszett kislány"
Mary-nek és Laurának bogarakat kell gyűjteni egy iskolai feladatra, és Carrie is velük megy. Beleesik egy árokba, és megpróbálják kihozni, de a részeges Loudy, akiben Hanson sosem bízott, azt mondja, hogy a lyuk, amibe Carrie beleesett, egy bánya része, így könnyebben kiszabadulhat, ha a bánya lejáratának irányából próbálkoznak. A kislányt kimentik, és Mr. Loudy is sokat nő a városlakók szemében.

51.) The monster of Walnut Grove - "A Walnut Grove-i démon"
Laura úgy látja, mintha Mr. Oleson megölné Mrs. Oleson-t, de senki sem hisz neki. Ő viszont biztos benne, mert Mrs. Oleson nincs sehol: az anyjához utazott. Mikor Nellie-éktől Nels megtudja, hogy Laura azt látta, amint Nels véletlen levágta a kirakati bábu fejét egy karddal, megkéri a gyerekeket, hogy mondják el neki az igazat, de ők tovább rémisztgetik. Minden kiderül Mrs. Oleson hazatérésével.

52.) The collection - "A szív szava"
A gyűjtésre induló, de megbetegedett Alden tiszteletest Caleb Hodgekiss és felesége ápolja, és Caleb megígéri, hogy gyűjt Alden helyett a szomszédos város felépítéséért, ahol tűzvész pusztított. Mary-vel indul a gyűjtésre, és mint lelkész (mert Alden ruháiban megy), Alicia Edwardsot és egy idős asszonyt is próbál jobb kedvre deríteni. De Caleb azt tervezi, hogy a pénzt nem adja át, hanem megtartja magának. A lelkes adományozók azonban hatnak a szívére és a templomban mindent elmond a visszatérő Alden tiszteletesnek, aki megbocsát neki. A város lakóinak viszont nem mondják el az igazat, így Caleb Hodgekiss "testvér" nyugodtan távozhat a városból.

53.) The bully boys - "Rossz fiúk"
Két férfi és tizenéves öccsük érkezik a városba és hazugságok tömegével próbálnak pénzhez jutni. Mindent hitelre vásárolnak, a legkisebb fiú, Baba megpofozza Mary-t úgy, hogy lila lesz a szeme környéke, az egyik idősebb testvér Caroline-ba köt bele, de Alden még hisz nekik. Az osztály lányai összefognak Baba ellen, és ez ösztönzi Aldent, hogy akár erőszakkal is kiküldje a Galinder testvéreket a városból.

54.) I'll ride the wind - "Szelek szárnyán"
John úgy érzi, elég idős ahhoz, hogy megálljon a saját lábán és elküldi a verseit egy kiadónak. Amikor kedvező választ kap, megkéri Mary kezét, és Charles is beleegyezik a házasságba. A szerkesztő megérkezik Edwards-ékhoz, és elmondja, John versei még nem alkalmasak a kiadásra, ellenben felajánl neki egy ösztöndíjat az egyetemre Chicago-ba. Mr. Edwards hatására John úgy dönt, hogy inkább otthon marad és farmer lesz, mert fél, hogy a négy év egyetem alatt Mary elfelejti őt. Mr. Edwards örömében nem mindenki osztozik: Mary is úgy érzi, hogy John nem lehet önmaga, ha nem folytatja a versírást és a tanulást. Végül nem az érzések, hanem a józanész dönt, és John egyetemre megy.

55.) Journey in the spring - "Tavaszi utazás (2 részes)"
Charles anyja, Laura Colby Ingalls meghal és apja mély depresszióba esik. Charles Walnut Grove-ba hozza az egyedül maradt idős férfit. Rájönnek, hogy nem is ismerik egymást igazán. Laura megbarátkozik a nagyapjával, de amikor Paci megsérül, és a nagypapa ígérete ellenére nem tud segíteni rajta, és a ló elpusztul, nagyon csalódott lesz. A nagyapa hazaindul, de a vonatot lekési, és Laura, aki utánament, hogy megkeresse, az állomáson talál rá. Visszamennek Walnut Grove-ba, és ott is marad velük tél végéig, csak utána tér haza, sokkal jobb hangulatban.

56.) Blizzard - "Hóvihar"
Tekintettel a szép havazásra Miss Beadle hazaengedi a gyerekeket, ám hamarosan a hóesés hóviharba fordul át. A karácsonyra készülődő felnőttek mind a városban vannak, és a férfiak a gyerekek után indulnak. Laura, Mary és Carrie egy régi fészerben húzzák meg magukat, és Charles megtalálja őket. Edwards csak nagyon sokára tér vissza a gyerekekkel. Egy fiát kereső férfi azonban meghal, miközben a fiú már szerencsésen visszatalált az iskolához.

57.) Little women - "Kisasszonyok"
Laura, Mary, Nellie és Ginny egy színdarab előadására készülnek: a "Kisasszonyok"-ból adnak elő egy részletet. Az Ingalls lányoknak nem tetszik, hogy Nellie játssza a főszerepet, nekik pedig csak egy-két szavas szerepük van. Ginny jobb kedvre akarja deríteni az édesanyját, így - akárcsak a szerepe szerint - levágja a haját, és eladja parókának, a pénzből pedig az édesanyjának vesz egy szép ruhához való anyagot. Nem vallja be neki, hogy honnan van a pénz, anyja pedig nem hiszi el neki, hogy tisztességesen szerezte. Nellie nagyon élvezi az előadást, hiszen övé a főszerep, mindaddig, míg ki nem derül az igazság, és a drámajáték élő drámává válik.

58.) Quarantine - "Karantén"
Mr. Edwards egy másik városból hazatérve sajnos a városban bujkáló járványt is magával hozza Walnut Grove-ba. Rajta nem jön ki a betegség, de megfertőzi a kislányát, Aliciát, és nagyon fél, mert annak idején ugyanígy veszítette el a feleségét és a lányát. Laura elmegy Aliciához, és másnapra ő is kiütéses lesz. Elmegy Edwardshoz és Aliciához, és elmondja, hogy ő is elkapta a betegséget. Ápolja Aliciát, mikor Edwards már nem bírja a kialvatlanságot. Charles elmegy egy másik városba Dr. Bakerért, de mire visszaér, Alicia meggyógyult, Laurának pedig semmi baja: nem a járvány jött ki rajta, csak vadszömörcét evett.

59.) To live with fear - "Együtt a félelemmel" (2 részes)
Mary-t megrúgja a ló, amikor Charles helyett ő vezeti be a jószágot az istállóba. Charles születésnapja még vidáman telik, mert a fájdalom csak később jelentkezik. Dr. Baker először azt hiszi, nem komoly, de utána rájön, hogy meg kell műteni. Alden atya gyűjtést rendez a templomban, és az összegyűlt pénzből a városba utaznak és a legjobb klinikán műtik meg a lányt. A műtét úgy tűnik, sikerült, de Mary újra belázasodik. Új műtétre van szükség, ezért Charles elmegy dolgozni egy alagút építésére, hogy megkeresse a műtét árát. Vele tart Isaiah Edwards is. A túl sűrű robbantások közepette egy munkás meghal, Charles pedig a vezetővel bent reked az alagútban. Szerencsére kimentik őket. Mary-t újra megműtik, és mire Charles megérkezik, már kint sétál a kórház udvarán.

60.) The wisdom of Solomon - "Solomon iskolája"
A színesbőrű kisfiú, Solomon megszökött otthonról, és Charles-ék befogadják őt. Elkezd iskolába járni, amit mindig szeretett volna, és megtanítja Laurát arra, milyen szerencsés, hogy tanulhat. De rá kell jönnie, hogy a feketékkel még mindig másként bánnak, és bevallja Charles-nak, hogy valójában élnek a szülei, és haza akar menni.

61.) The election - "A választás"
Az iskolában diákelnök-választás van. Nellie-t az öccse jelöli, és Mary-t s jelöli az egyik fiú, hogy ezzel a lányok szavazatai két jelölt között oszoljanak meg. A fiúk azután a kissé lassú és elvarázsolt Elmer Dobkins-t jelölik, hogy nevetségessé tegyék. Nellie partit rendez, amire Mary-éken kívül az összes lányt meghívja, persze annak fejében, hogy rá fognak szavazni. Bosszúból Lauráék is rendeznek egy partit, amin viszont csak Elmer jelenik meg. A választás napján a fiúk belökik Elmert a disznók közé, és így, piszkosan kell iskolában mennie. Bejelenti, hogy mégsem indul a választáson, de Mary visszalép, és megkéri Elmert, hogy induljon. A végeredményt Willie szavazata dönti el, mert addig döntetlenül álltak: és Willie Nellie ellen, Elmerre szavaz.

62.) The music box - "A zenélő doboz"
Laura születésnapjára egy lexikont kap, de jobban ürült volna egy játéknak. Új barátnőjével, a dadogó Annával elmegy Nellie klubjának gyűlésére, és mikor senki sem látja, ellopja a zenedobozát, amitől aztán rémálmok gyötrik. Ráadásul véletlenül lelöki a dobozt a földre, amitől tönkremegy: így már nem is adhatja vissza. Nellie meglátja, hogy nála van, és megzsarolja Laurát, hogy ha mindent megtesz neki, akkor nem árulja el őt Charles-nak. Ebben az is benne van, hogy Annával nem játszhat, így Mary és Laura összevesznek. Végül Laura mindent bevall az apjának, és minden rendeződik.

63.) Gold country - "Aranyország" (2 részes)
Ingallsék és Edwardsék aranyásásból akarnak meggazdagodni, mert az otthoni megélhetési körülmények romlanak. Találnak is egy jó helyet és a közeli városban fölállított sátorban a templom mellett Caroline megnyitja az iskolát is. Ám mikor egy férfit lelőnek és ellopják az aranyát, egy másik jónak tűnő férfi pedig kiássa az ott élő remete feleségének holttestét csak azért, mert alatta arany van, a két család rájön, hogy ezt a világot nem nekik találták ki. Szegényen, de elégedetten indulnak haza.