A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

4. évad, 1977-78

64.) Castoffs - "Szeretni tudni kell"
Jack kutya elpusztul és Laurát furdalja a lelkiismeret, úgy érzi, nem foglalkozott vele eleget. Charleshoz egy városi útja alkalmával hozzászegődik egy kutya, és úgy döntenek, hogy befogadják, Banditának nevezik el. Laura nem akarja elfogadni az új házőrzőt, hiányzik neki Jack. Kezia Horn új lakó Walnut Grove-ban, vagyis nem is igazi lakó: nincs háza, csak néhány bútora és egy Polly nevű varjúja. A legtöbben bizalmatlanul állnak hozzá, csak Mary, Laura, Willie, és a szintén új lakó, Jonathan Garvey állnak vele szóba. Kezia megtanítja Laurát arra, hogy el kell fogadni a másikat, még ha nem is olyan, mint az átlag. Laura ezért előítélet nélkül fordul az új kutya felé, és a város is elfogadja Kezia nem mindennapi világát.

65.) Times of change - "Az idők változnak"
Charles képviseli a megyét a gazdakör chicagói ülésén és Caroline fölajánlja, hogy ne őt, hanem Mary-t vigye magával, így találkozhat Johnnal, akit már nagyon régen látott, és elmehet vele a bálba. De a látogatás nem úgy alakul, ahogy szerették volna: John sosem ér rá, és Charles rájön, hogy van egy másik barátnője, és Mary-re már csak barátként gondol. Charles a konferencián levőkben is csalódik, mert a megvesztegetéstől a hazudozásig mindent bevetnek a vasútért. Charles és Mary is csalódottan indul haza a városból. A vonaton találkoznak egy fiúval, Patrick-kal, aki Walnut Grove-ba fog járni iskolába, és Mary hamar szóba elegyedik vele.

66.) My Ellen - "Kicsi Ellen"
Az Ingalls lányok és barátnőjük, Ellen a tóhoz mennek fürdeni. Amint fiúk közelednek, ők lebuknak a víz alá, de Ellen nem jön föl, hiába szólítgatják. A kislány holttestét megtalálják, és Ellen anyja Laurát hibáztatja a tragédiáért, majd leküldi őt a pincében almáért és bezárja. A férjét is megbántja, aki otthagyja őt egyedül. Nem találják Laurát, és nem is sejtik, hogy a megzavarodott anya Ellen ruháiba öltöztette őt és a születésnapjára készülődik. Laurának végül sikerül megszökni és ráébreszti az asszonyt az igazságra.

67.) The handyman - "Az ezermester"
Charles konyhát épít a házhoz, amikor elhívják egy sürgős munkára. Feltűnik egy ezermester, aki szívesen segít, és igyekszik helyettesíteni az apát a ház körüli munkákban. A helyettesítés olyan hitelesre sikerül, hogy Mary arra gyanakszik, hogy a férfi szerelmes Caroline-ba és elküldi őt a háztól. Végül megbánja a tettét és visszahívja, majd hamarosan Charles is hazaérkezik, az ezermester pedig továbbáll.

68.) The wolves - "Farkasok"
A szülők elutaznak, a vidéket pedig éhes kóbor kutyák lepik el. Andy és Laura kisfarkasokat talál és Lauráék istállójába viszik őket. Miután ez kitudódik, mindenki azt hiszi, hogy a károkat is farkasok okozták. Mary-ék bent ragadnak az istállóban, amelyet körbevesznek a kóbor kutyák - de ők azt hiszik, farkasok -, és végül Jonathan menti ki őket. Az árva farkaskölyköknek is otthont találnak - a természetben.

69.) The creeper of Walnut Grove - "Tolvaj Walnut Grove-ban"
A vegyesboltból és a házakból sok minden eltűnik, de mindenhonnan csak élelmiszer. Laura és Andy elhatározzák, hogy elfogják a tolvajt és az Oleson gyerekeket is beavatják, de csak Mrs. Olesont és Charles-t sikerül "elfogniuk". Utóbbinak a fejére lemoshatatlan zöld festék ömlik, és így kell vasárnap templomba mennie. Kiderül, hogy a tolvaj Timothy, és beteg apjának lopott. A fiú orvosnak szeretne tanulni, és végül megkapja a szükséges ösztöndíjat és mindenki megbocsát neki a lopásokért.

70.) To run and hide - "Lelkifurdalás"
Mr. Novack nem akarja magát kezeltetni és meghal, egyedül hagyva terhes feleségét. Dr. Baker pedig a kudarc miatt visszavonul, és Asa T. Logant hívja új orvosnak, aki vadászik, és nem törődik a betegekkel. A város lakói megpróbálják visszahívni Dr. Bakert, de ő farmerkedni szeretne. Végül azonban őt hívják ki Mrs. Novack szülésére. Új erőre kapva elküldi az új orvost és visszaáll a helyére.

71.) The aftermath - "Utóhatás"
Két háborús hős érkezik a városba, és Mary elkezd náluk dolgozni. Az iskolában is a polgárháborúról tanulnak, és munkaadói sokat segítenek Mary-nek a tanulásban és, abban, hogy a háborút mindkét fél oldaláról megismerje. Az iskolában az egyik fiú, Bob nem ért egyet azzal, amit Mary mond, mert az ő bátyját a déliek ölték meg, és ez a két férfi is a déli oldalon harcolt. A fejvadászok miatt túszul ejtik Mary-t, de a város lakói megvédik őket és elmenekülhetnek. De megtudjuk, hogy a harag tovább él: 6 év után Bob végez a két férfival.

72.) The high cost of being right - "A makacsság ára"
Garvey-éknál leég a csűr és Alice kénytelen munkába állni. Jonathan azt hiszi, hogy szégyelli őt a felesége és el akar válni. Aztán mégis visszatér hozzá azzal az indokkal, hogy a földet még meg kell művelnie, mielőtt elmegy. Hosszú huzavona után megérkezik a bíró, és az ő szeme láttára békülnek ki, mert Jonathan is rájön, milyen nevetséges az egész.

73.) Here come the brides - "A két menyasszony"
Adam és fia, Luke Simms új lakók, disznót tenyésztenek. Nellie beleszeret Luke-ba, de Mrs. Oleson nem örül ennek és eltiltja a lányát Luke-tól. Miss Beadle-t megkéri, hogy beszéljen a fiú apjával. Adam és Miss Eva Beadle egymásba szeretnek és Adam megkéri Miss Beadle kezét, csakúgy, mint Luke Nellie-ét. A fiatalabbik pár megszökik és összeházasodik, de a szülők utánuk mennek és még azon az éjjelen szétválasztják őket, Miss Beadle és Adam pedig összeházasodnak.

74.) The boxer - "A bunyós"
A városba bokszoló érkezik, az idősödő Joe Kagan, és bárki mérkőzhet vele. Jonathan benevez, de az utolsó pillanatban megsérül és ráveszi Charles-t, hogy induljon helyette. Az Oleson család ráveszi Nels-t is, hogy nevezzen be. Charles kiüti Joe-t, és Dr. Baker megállapítja, hogy a további bokszolás az életébe kerülhet. Joe-t a bokszolás miatt hagyta ott annak idején a felesége, és a fiát is magával vitte. A menedzsere is elhagyja most és Joe farmerkedni kezd. Mikor bemennek a nagyvárosba a föld megvételéhez szükséges iratokért, meglátja, hogy a fia is bokszolni kezdett. Benevez ellenfélnek és kiüti a fiát - aki nem ismeri fel - csak hogy elvegye a kedvét ettől a sporttól. Joe Walnut Grove-ban marad.

75.) Meet me at the fair - "Találkozzunk a vásárban!"
Az Ingalls család a Mankato város melletti vásárra megy. Mary-nek az a terve, hogy a szabadidőt Patrick-kal, az udvarlójával tölti, de annak főnöke, aki a léghajó tulajdonosa, ráveszi Mary-t, hogy üljön be a léghajóba, és mindenhová kísérgeti, féltékennyé téve ezzel Patrick-ot. Laura az összes pénzét elkölti, de aztán pénzt is keres, amikor beáll az egyik játékhoz segítőnek, majd ráveszi Nellie-t, hogy váltsa le őt: a "sellő" játékban kell egy nagy kád víz fölött ülnie - Nellie persze rögtön a vízbe esik. Carrie szeretne felülni a hintára, de senki sem ér rá, sőt még Bandita is elkóborol egy másik kutyával. Zsebtolvajokkal is tele van a vásár, egy ember pénzt, egy másik zsebórákat lop. Caroline a savanyúságaival első helyezett lesz, maga mögött hagyva Mrs. Olesont. Nels és Charles is nyer, nekik az a feladatuk, hogy a kieresztett öszvérek valamelyikére rá tudjanak ülni és beérni a célba. Carrie elalszik a hőlégballon kosarában, aminek Patrick mérgében elvágja a köteleit. Amikor megmenti a kislányt, a főnöke mérges rá, mert a légballonja tönkrement, de ez nem is érdekli már, mert Mary melléáll a vitában.

76.) Freedom flight - "Indiánok"
Indián törzs érkezik a városba orvosért, mert a törzsfő megbetegedett. Vannak azonban néhányan, akikben még él a fehér-indián ellentét, és harcba akarnak szállni ellenük. A beteg és családja Ingalls-éknál rejtőzik el és a család szívesen látja őket. De mikor ezt megtudják a többiek, fel kell készíteni a beteget az útra. Charles az indiánok oldalára áll, mikor megérkeznek az ellenségeskedők.

77.) The rivals - "Riválisok"
Charles és Jonathan megkapnak egy fuvarozói állást, ami nagyon jövedelmező, de távol kell lenniük a családjuktól. Laura rájön, hogy szerelmes Jimmy Hillbe, akivel békászni szokott járni a patakhoz. Mary-től és Nellie-től kér tanácsot arról, hogy mit szeretnek a fiúk és úgy alakítja saját stílusát is, ahogy szerinte a fiúk szeretik: például kibontott hajjal megy iskolába. De Jimmy szívesebben játszik a fiús Samanthával, Laura pedig rettenetesen féltékeny lesz. Kölnivel locsolja be magát és kitömi a ruháját almával, nevetségessé téve önmagát az osztály előtt. Elrohan és azt mondja, soha többé nem akar iskolába menni. Caroline arra buzdítja, maradjon önmaga és így szeretni fogják a többiek. A dolgok rendeződnek és Jimmy valóban az igazi Laurát szereti, nem pedig azt, aki más akar lenni. Újabb randevút beszélnek meg - a pataknál. Charles és Jonathan is rájön, hogy nem tettethetnek: a városi étteremben elborzadnak a ház specialitásának számító csigától, "amit a gazdagok esznek": úgy döntenek, inkább szegények maradnak, csak lehessenek a családjaikkal.

78.) Whisper country - "A tanárnő"
Mary tanári állást kap egy csöndes és zárkózott közösségben, ahol Ms. Peel befolyásol mindenkit: úgy hiszik, varázsereje van. Mary egy családnál kap szállást, ahol a családfő Mary minden mozdulatába beleköt. Mary elkeseredésében hazamegy, de meg akarja menteni a jó hírét, mert Mrs. Peel hatására mindenfélét beszélnek róla. Charles-szal elmegy a falu istentiszteletére és szóváltásba keveredik Mrs. Peel-lel, akiről kiderül, hogy nem tud olvasni, így a Bibliából vett idézetei sem helytállóak, és így már érthető, miért van annyira a tanítás ellen.

79.) I remember, I remember - "Amikor még fiatalok voltunk"
Ingallsék a házassági évfordulójukra készülnek, de Charles nem érkezik haza időben. Caroline elkezd mesélni a megismerkedésükről, és megelevenedik az egykori történet: Charles félénk fiú volt és a tanára sem szerette. Ráadásul Harold, a tanár fia is szeretett Caroline körül sündörögni, így vele is összetűzésbe került. A bál előtt pedig megverték a nagyfiúk a kis Charles-t, aki így nem mert Caroline elé állni. Végül a "nagy Charles" is megérkezik és az évfordulót boldogan ünneplik.

80.) Be my friend - "Légy a barátom!"
Laura egymás után több palackpostát is talál, melyeknek üzenete ugyanaz: "Légy a barátom!". Charles-szal elindulnak megkeresni a levelek küldőjét, és legközelebb egy kisbabát találnak, akit Laura Grace-nek nevez el, és "saját gyerekeként" bánik vele. Elindulnak megkeresni az igazi anyukát, és találnak is nyomokat: az egyik levélben küldött fénykép segítségével megtalálják a gyerek apját és együtt keresik tovább a lányt. Mikor végül az erdőben rátalálnak, mindenre fény derül: a lány apja nem is tudott az unokájáról, és a lányát minden olyantól védte, ami elválaszthatja tőle. Most viszont Grace visszakerül az anyukájához, és a fiatalok végre együtt lehetnek.

81.) The inheritance - "Az örökség"
Charles azt a hírt kapja, hogy hamarosan nagy örökséghez fog jutni. Hirtelen még Mrs. Oleson is kedves lesz hozzájuk, és Charles pénzt ajánl fel a templomnak egy orgonára, valamint az iskolai tankönyvekre. Mrs. Oleson hív egy újságírót, aki riportot szeretne készíteni velük. Mivel a riporthoz fénykép is lesz, Olesonéknál új ruhákat vesznek. De a riporternek ez nem tetszik, amint mondja, úgy néznek ki, mint a városiak, így nem fognak együttérzést kelteni az olvasókban. Végül egy valótlan cikket ír róluk. Ráadásul kiderül, hogy a "nagy vagyon" ráment a kifizetnivalókra, így pénz helyett egy halom adósságot örököltek. Elárverezik a farmot és az állatokat. Dr. Baker és Jonathan veszik meg: 6 centért. Így Charles vissza is vásárolhatja.

82.) The stranger - "Az idegen"
Peter, Mrs. Oleson gazdag unokaöccse azért kerül Walnut Grove-ba, hogy tanuljon egy kis vidéki életet. A gyerekek kinevetik az öltözete miatt, és Olesonék rájönnek, ők nem alkalmasak a fiú megnevelésére, így Ingalls-ékhez kerül dolgozni. Megtanul úszni és talpraesett gyerekké válik, de amikor az apja és a nagyanyja megérkezik, megint szomorú lesz: apja nem örül annak, hogy megtanult úszni: nem is tudta, hogy nem tudott, és rájön, alig ismeri a fiát. De végül apa és fia kibékül és még néhány hónapig vidéken maradnak.

83.) A most precious gift - "A legszebb ajándék"
Mrs. Simms-nek fia születik, és Caroline, aki szintén gyereket vár, most nagyon szeretne fiú szülni Charles-nak, akit viszont nem is érdekel, fiú lesz-e, vagy lány, hiszen egy fiút már elveszítettek. Laura megismerkedik a jövőlátó Madame Mariával, aki fiút jósol Caroline-nak. Carrie tojásokat visz haza és ki akarja őket költeni. Mary helyettesíti Mrs. Simmset az iskolában, ezért nagyon elfoglalt. Észre sem veszik, mennyire bántja Caroline-t valami. A gyerekek átmennek Garvey-ékhoz, ahol Jonathan kicseréli Carrie záptojásait kismadarakra, így a kislány nagyon örül. Közben az új Ingalls családtag is megszületik: egy kislány, Grace Pearl Ingalls.

84.) I'll be waving as you drive away - "Integetni fogok utánad" (2 részes)
Laura egy horgászás alkalmával megismerkedik Seth Bartonnal, aki új a városban. Laurának nagyon megtetszik Seth, de a fiú Mary-nek kezd udvarolni. Mary látása megromlik és már nem jó neki az eddig használt szemüveg. Bár szerinte csak a sok olvasás erőltette meg a szemét, mert a tanári vizsgára készül, elmennek egy szemspecialistához, aki először csak egy erősebb szemüveget ad, de mikor már ez sem elég jó, újra visszamennek hozzá. Mary-nek azelőtt skarlátja volt, és ez a probléma oka: a skarlát tönkretette az idegeket a szemében és meg fog vakulni. Laura nem tud még a közelgő tragédiáról és féltékeny lesz, amiért Mary-nek mindent megbocsátanak, még azt is, amikor véletlen felborítja a lámpát az asztalon és kisebb tűz üt ki a házban. Charles elmondja neki, hogy hamarosan meg fog vakulni, és a beszélgetést meghallja Laura is. Mary egy reggelen arra ébred, hogy nem lát. Seth Barton elmondja neki, hogy hamarosan elköltöznek, mert nem tudnak megélni az egyre hanyatló városból. Mary állandóan azt hajtogatja, hogy nem akar láb alatt lenni, mégis amikor Caroline elmondja neki, hogy az iowa-i Vakok Iskolájába szeretnék küldeni őt, úgy érzi, mellőzni akarják. A vakok iskolájában megismerkedik Adam Kendall-lel, aki a tanára. Mary eleinte ellenségesen viselkedik vele, de idővel egyre jobban halad a tanulásban, és egyre lelkesebb lesz. Nagy akaratereje segít, és megtanul olvasni is, illetve mindent, ami korábban természetes volt: biztonságosan közlekedni, enni, ágyazni, öltözködni, még sütni-főzni is. Mary nem tudja, hogy Adam sem lát, és fél, hogy nélküle nem fog boldogulni a világban. Elérkezik a búcsú pillanata. Adam Dakotába megy, ahol új intézetet nyitnak, Mary pedig hazatér elbúcsúzni a várostól: ő is Adam után megy majd a vakokat tanítani. Nemcsak a tanítás lehetősége csábítja már, hanem a köztük kialakult érzések is, Charles és Caroline pedig örömmel látják, hogy a lányukkal most már minden rendben lesz.