A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

5. évad, 1978-79

85.) As long as we're together - "Amíg csak együtt vagyunk" (2 részes)
Walnut Grove-ban egyre nehezebb a megélhetés: az Ingalls család úgy dönt, követik Mary-t a Dakota tartománybeli Winokába, ahol Adam Kendall-lel egy új Vakok Iskoláját nyitnak. Nemsokára Garvey-ék és Olesonék is megérkeznek a zajos Winokába. Chales és Caroline egy étteremben kezdenek dolgozni, Alice Garvey vezetésével iskolát nyitnak egy istálló épületében, Jonathan Garvey kidobó emberként kap munkát. Mrs. Oleson pultos lesz egy bárban, és bár ők sem élnek jobban, mint a többiek, Willie-t és Nellie-t a drága magániskolába íratják be. Charles és Laura megismerkednek az árva Alberttel, aki cipőpucolásból és apró lopásokból tartja el magát. Laura megkedveli a talpraesett fiút, Charles pedig meghívja őt Mary születésnapjára. Mary nem tudja, hogy a szülei ünnepséget rendeznek neki. Charles eladja a hegedűjét, hogy ajándékot tudjon venni, mert a vendéglős és a város befolyásos irányítója, Mr. Standish nem ad neki előleget. Útban az ünnepségre Mary-t és Adamet megállítja két ember, és mikor Charles beavatkozik, verekedésbe keveredik velük. Az ünnepségen Charles meglepetésére Mary a hegedűt emeli ki az ajándékdobozból: a lány kérésére Caroline visszavásárolta a hangszert. Adam megjegyzi: ideje, hogy Mary férjhez menjen, nehogy vénkisasszony váljon belőle.

86.) The Winoka Warriors - "A Winoka Harcosok"
A fiatal Tom Carlin vak, és apja ezért úgy érzi, hogy a fia semmire sem jó. Tom is így érez, Adam és Mary sem tudja őket meggyőzni. Ám amikor Albert kihívja a Dakota Sárkányokat egy focimeccsre, minden megváltozik. Az Alice Garvey vezette iskola csapata, a Winoka Harcosok elveszítik sztárjátékosukat, a nagy, buta Luke-ot: hogy a Sárkányok csapatát erősítse, Mr. Standish, akinek fia a Sárkányok tagja tandíjmentesíti Luke-ot és fölveszi az elit iskolába. Adam javasolja, hogy Tom beállhatna a Winoka Harcosok csapatába. A fiú közreműködésével a Winoka Harcosok megnyerik a meccset, és így apa és fia is ráébrednek, hogy vakon is képes lehet az ember nagy dolgokat véghezvinni.

87.) The man inside - "A belső számít"
John Bevins igencsak kövér, és mikor Laura, Andy, Albert, Carrie és Anna Bevins az utcán sétálva meglátják a férfit, mindenki nevet, mert nem tudják, hogy ő a lány apja. Mikor Laura rájön az azonos vezetéknévre, nagyon szomorú lesz, de Anna letagadja, hogy a kövér ember az apja lenne. Mr. Bevins elmegy otthonról, azt mondja, a vasúthoz megy dolgozni, valójában beköltözik a Vakok Iskolájába, ahol dolgozik és szeretik őt, hogy ne kelljen a lányának miatta szégyenkeznie. Ám leesik a tetőről és mindenre fény derül, Laura pedig rájön, mekkora hibát követett el. Most már John Bevins sem szégyenkezik önmaga miatt.

88.) There's no place like home - "Otthon, édes otthon" (2 részes)
Toby Noe (a magyar fordításban Mr. Nosh) nyer a lottón, de Mr. Standish hamarosan mindent visszanyer tőle. Mindenki kezdi megelégelni ezt az életet, és Garvey-ék úgy döntenek, hazamennek. Július negyedikére nagy tűzijáték készül, amit még Mr. Noe vett, de Mr. Standish fia az összeset fölrobbantja idő előtt. Ingalls-ék úgy döntenek, hazamennek, Mary pedig Adammel a városban marad. Otthon sok mindent újra kell kezdeni a szinte halott városban. Alden tiszteletest visszahívják, kihirdetik az iskola megnyitását, az öreg, élni nem akaró Mr. Hansont pedig rábírják, hogy higgyen a város feltámadásában. Végül ő is fölkel, és templomba megy. Walnut Grove újra életre kel.

89.) Men will be boys - "Férfiak iskolája"
Albert és Andy úgy érzik, elérték a férfikort, és dolgozni kezdenek az iskolai szünetben, amit szívesen folytatnának utána is. Charles és Jonathan próbatételként elküldik őket gyalogosan Sleepy Eye-ba egy levélért, de titokban követik őket, nehogy bajuk essen. Ám ők járnak rosszul, mert a két fiú angyalarcával mindenkit meghat, és egy fillér nélkül is szállást és élelmet kapnak, nem úgy Charles-ék. Végül Albert és Andy előbb ér haza, mint a két felnőtt férfi.

90.) The godsister - "A jótündér"
Carrie-vel senki sem foglalkozik: ha segíteni akar, csak elront valamit, és láb alatt van. Lauráék otthon dolgoznak, Charles pedig Jonathannal telefonvonalak kiépítésénél dolgozik. Carrie kitalál magának egy barátot, aki a mesék világába viszi el, és mikor attól fél, hogy Apa nem jön vissza, a jó tündérrel a mennyországban is látogatást tesznek és megnézik, van-e Charles Ingalls nevű odafenn. Mikor Charles megérkezik, meg akarja mutatni neki a barátnőjét. De csak az láthatja, aki még kicsi, és hisz a mesékben.

91.) Harriet's happenings - "Harriet rovata"
Újségkiadás induk a városban, az újság címe: Toll és Ekevas. Eleinte mindenki nagyon örül ennek, de hamar kiderül, hogy valótlanságokkal van tele, és Harriet pletykarovata csak rontja a színvonalat. Laura és Albert elkezdenek a nyomdában dolgozni, de mikor a német Erich Schillerről Harriet azt írja, hogy szülei írástudatlanok, csak mert angolul nem tudnak olvasni, Albert úgy dönt, néhány cikket át kellene írni. Így lesz 100 %-os árleszállítás a boltban, és így kerül az újságba az a hír is, hogy Mrs. Olesonnak parókája, műfogsora van és a lányának senki nem mer udvarolni. A sértődések sorának egyszerű vége lesz: a lap megszűnik.

92.) Fagin - "Fagin"
Albert egy kisborjút kap Charles-tól, amiért Laura nagyon féltékeny lesz, főleg mikor Albert elkezdi az ő apját apának szólítani. A borjú felnő és el akarják vinni versenyezni a vásárra, de Albert megszökik, úgy érzi, nincs helye Ingalls-éknél. A vásárra mégis elmegy, és ott kibékülnek Laurával, a bika pedig elnyeri az első díjat.

93.) The wedding - "Az esküvő"
Mary kezét végre megkérte Adam, de nagyon drága a vonatjegy, szekéren pedig már nem érnének oda az esküvőre, ezért csak Charles és Caroline tud elmenni hozzájuk. Eleinte minden jól megy, de Mary egyre idegesebb: úgy érzi, két vak ember nem vállalhatja egy látó gyermek felnevelését. Caroline azt javasolja neki, beszélje meg Adammel. Mary közli Adammel, hogy nem akar hozzámenni. Szomorúan telik a piknik, bár az iskola tanulói mit sem sejtenek a háttérben zajló eseményekről. Homokvihar közeledik, ezért hazamennek, de az egyik lány, Susan eltűnik. Mary és Adam együtt indulnak a keresésére, és Mary rájön, hogy többre is képes, mint gondolta. Meg is kéri Susant, hogy legyen a koszorúslánya. Az esküvő közben Alden tiszteletes is megérkezik és ő fejezi be a ceremóniát.

94.) The cheaters - "A csalók"
Andy jegyei romlanak és ez kínos az anyjának, Mrs. Garvey-nak, hiszen most ő a tanár Walnut Grove-ban. Nellie Oleson felajánlja neki, hogy segít. Minden órán írnak egy dolgozatot, a végén pedig egy témazárót, és Nellie bevallja Andy-nek, hogy mindig csal. Andy is követi a példáját, így mindketten csupa jó dolgozatot írnak. Míg Andy ekképpen csal, Albert éppen fordítva: szándékosan rossz dolgozatokat ír, hogy ne közösítsék ki a többiek. Laura mindkettőre rájön és elmondja Charles-nak, aki beszél a fiúkkal. Andy elmondja az anyjának, hogy csalt, és Laura bevallja, hogy nemcsak Andy, hanem Nellie is: minden dolgozatnál ugyanaz a kabát volt rajta, és beleragasztgatta a válaszokat. Mrs. Garvey a nagy melegre hivatkozva leveteti vele a kabátot és Albert nyeri el a legjobb tanulónak járó díjat, a Kék Szalagot.

95.) Blind journey - "Elvakultan"
Joe Kagan, az egyetlen fekete Walnut Grove-i, végre a gyülekezet tagjává válik. Mary-ék nem maradhatnak Winokában, mert Mr. Standish vette meg az épülete és azt mondja, neki nincs a vakokra szüksége. Walnut Grove-ban úgy határoznak, hogy befogadják a Vakok Iskoláját. Alden tiszteletes Mr. Hanson egyik régi házát ajánlja fel az iskola részére és elkezdik rendbe hozni. Egy másik iskolával, Mrs. Terhune-nel és diákjaival egyesülve indulnak el. Mrs. Oleson azt hiszi, hogy az asszony a gazdag Terhune család tagja és az iskola létrehozásának minden költségét vállalja. Az út hosszú hazafelé, elég hosszú ahhoz, hogy a színes bőrű Mrs. Terhune és kis tanítványai megnyerjék Mrs. Olesont és minden előítéletét eloszlassák. Wallnut Grove-ba érkezve a még mindig előítéletekkel teli Mr. Larrabee csodálkozik Mrs. Oleson nagy változásán, de már ő sem tehet semmit. A vakiskola Walnut Grove-ba kerülése azért is nagyszerű, mert így Mary újra a családjával lehet.

96.) Dance with me - "Táncolj velem"
Toby Noe, Ingallsék winokai ismerőse Walnut Grove-ban akar szerencsét próbálni. Beleszeret a dolgos és egyedülálló Amandába, Laura és Albert azon mesterkednek, hogy meglágyítsák a vénkisasszony szívét. De Mr. Noe minden próbálkozása meghiúsul, ahogy Laurának sem sikerül az iskolatársa, Jason érdeklődését felkelteni. Mr. Noe zongorázik, virágot visz, de minden hiába. Laura javaslatára megpróbálja féltékennyé tenni szíve hölgyét, de ez is balul sül el, ahogy Laura sem ér el semmit Jasonnél. Végül a bálon a fiú mégis felkéri Laurát táncolni, és Amanda is megjelenik, miután ráébredt, hogy a macskája az egyetlen, akivel még szóba áll.

97.) Blind man's bluff - "Egy elvakult ötlet"
Jordan szülei válni készülnek, a fiú pedig a cirkuszosokhoz akar csatlakozni és szorgalmasan gyakorolja mutatványait. Amikor egy rossz mozdulat után agyrázkódást kap, vaknak tetteti magát, hogy szülei az ápolása közben újra közelebb kerüljenek egymáshoz. Elkezd a Vakok Iskolájában járni, de Laura rájön a csalásra, mikor a fiú elszökik. Jordan nem akarja felfedni magát a szülei előtt: azt tervezi, hogy leesik a lóról és "visszanyeri a látását". Amikor azonban valóban leesik a lóról és elájul, felébredve nem csak a látása lesz tökéletes, de nem emlékszik semmire a "vakon" töltött időre.

98.) Someone please love me - "Valaki kell, hogy szeressen"
Charles lovakat vásárolni megy egy gazdag családhoz, és hamarosan rájön, hogy az apa iszik és rosszul bánik a családjával, amióta legidősebb fia meghalt. Charles megsajnálja a gyerekeket, és egyre több időt tölt a családdal, programokat szervez a gyerekeknek. A feleség kis híján beleszeret Charles-ba és el akar válni. Az utolsó pillanatban Charles-nak sikerül meggyőzni az apát, és a felesége megbocsát neki.

99.) The craftsman - "A mesterember"
Albert a zsidó öregember, Isaac Singerman mellett inaskodik, ezért zsidóbarátnak csúfolják az iskolában. Albert azt mondja, hogy a zsidók ugyanolyan jók vagy rosszak, mint más emberek, de ebben már Laura sem áll mellette, mert fél, hogy őt is csúfolni kezdik. Nellie és Willie szerint a zsidóknak szarva van, és Albert elhiteti velük, hogy az öreg Singermannek is szarva van, ezért hord mindig kalapot. Laura segítségével egy pár szarvasaganccsal jól ráijesztenek az Oleson gyerekekre. Mr. Singerman egyre rosszabbul van, és azt mondja Albertnek, hogy sürgős rendelést kapott egy koporsóra, persze azt nem mondja, hogy saját magának lesz rá szüksége. A koporsót végül Albert fejezi be és egy fát ültet a sír mellé. Sok mindent megtanult a mesterembertől nemcsak a szakmából, hanem olyan dolgokat is, amikre az élete során szüksége lehet.

100.) The Lake Kezia monster - "A víziszörny"
Kezia Horn nem fizet adót, ezért elárverezik a házát a nagy parkkal és tóval együtt: Mrs. Oleson veszi meg nyaralónak. Meghívja a város lakóit szabadidős programokra és mivel Keziának nincs hová mennie, felfogadja őt szolgának. De Andy, Albert és Laura nem akarják cserben hagyni Keziát ezért kitalálják a Kezia-tavi szörny legendáját, ami hasonló a Loch Ness-i szörnyéhez. Azt mondják Mrs. Olesonnak és a gyerekeknek, hogy a szörny holdtöltekor előjön és embereket eszik. Olesonék nem hisznek a mesében, ezért látható bizonyítékot kell találni: az Oleson üzletből Nels-től kapnak némi petárdát és zsákvásznat, amelyet a Garvey-ék falán lógó borzalmas kinézetű rénszarvasfejjel kiegészítve elkészítik a Kezia-tavi szörnyet és elűzik az Oleson családot.

101.) Barn Burner - "A gyújtogató"
Judd Larabbeenak egyáltalán nem tetszik, hogy a színes bőrű Joe Kagan tervei alapján termelnek, és áron alul adja el a búzát, nehéz helyzetbe hozva ezzel a várost. Összeveszik Jonathannal és Andy-t megveri, aki ezután elindul a szüleihez, de a lámpát az istállónál felejti. Az istálló leég és mindenki azt hiszi, hogy Larabbee tette. A tárgyalások végén, mikor Andy megtudja, hogy Larabbee-t akár fel is akaszthatják, elmondja az igazságot. Végül testi sértés vádjában elítélik, és vissza kell fizetnie a kárt a városnak.

102.) The enchanted cottage - "Az elátkozott ház"
Mary hirtelen fényt kezd látni és ez egyre gyakrabban jelentkezik. Charles szemorvoshoz viszi, és biztató választ kapnak. Laura annyira biztos a dologban, hogy elkezd egy régi házat felújítani Mary-nek és Adam-nek. Albert hiába figyelmezteti, hogy ne legyen biztos abban, hogy Mary visszanyeri a látását, mert rossz lesz, ha csalódnia kell. Adam attól fél, hogy ha Mary újra látni fog, már nem lesz szüksége rá. Kiderül, hogy a fény, amit Mary lát, az agyában keletkezik a hőtől, amit akkor érez, ha süt a nap, és a hő nélküli tükrözött fényt nem látja. Csalódottan indulnak haza, ám amikor megtudja, hogy Laura és Albert lilára és rózsaszínre festették a házat, örül neki, hogy nem látja. Elmondja Laurának, hogy mindent megkapott az élettől, amit kislány korában szeretett volna: tanár lett belőle és szerető férje van - itt az idő, hogy mindnyájan elfogadják, hogy a szeme nem fog megjavulni.

103.) Mortal mission - "A járvány"
A betegségben elpusztult birkák húsát olcsón árulják a városban, de hamarosan járvány tör ki. A vakiskolában ideiglenes kórházat állítanak fel. Dr. Baker és Hester Sue Terhune ápolják a betegeket. Mikor már Nels, Nellie, Willie, Adam, Laura, Albert, Andy és Alice is beteg, Charles és Jonathan elindulnak az érkező gyógyszerért. Hazafelé egy ember elveszi mindenüket és mikor utánamennek, bezárja őket. Hamar kiderül, hogy a fogva tartójuk fia is beteg, és Charles-ék tudnának segíteni. Az ember azt hiszi, hogy hazudnak, de a felesége puskát fog rá, és ráveszi, hogy engedje el őket. Így tudnak orvosságot adni a fiúnak, utána pedig hazamehetnek. A járvány pedig lassan véget ér.

104.) The sound of children - "A gyermekek hangja"
Mary megtudja, hogy gyereke fog születni, ezért megpróbálja kibékíteni Adamet az apjával. Apa és fiú közöt akkor romlott meg a viszony, amikor Adam megvakult. Garvey-ék elutaztak egy időre, ezért helyettes tanító érkezik az iskolába, Miss Elliot. Albert mindent megtesz, hogy a szép és fiatal tanítónő közelében lehessen, és amikor kosárfonást lehet tanulni, egy hatalmas kosarat készít, hogy megnyerje a tanítónő szívét - miközben vele egyidős iskolatársáról, Holly-ról tudomást sem vesz. Adam apja azt akarta, hogy a fiából ügyvéd legyen, és most a születendő unokában látja a reményt. Ez nyilvánvalóvá válik, amikor Mary elveszíti a babát, és Adam apját már nem érdekli a fia. Ezt csak Mary tudja, és Adamnek nem is mondja el, miután elment az apja.

105.) The Odyssey - "Odüsszeia"
A tizenéves Dylan megtudja, hogy leukémiás. Nagy álmát azonban, hogy lássa az óceánt, nem adja fel. Alberttel és Laurával elindulnak, és egy öregember segítségével felszöknek a vonatra. Laura üzenetet hagyott Carrie születésnapi ajándékában, ezért Charles utánuk indul. Közben egy ember ugrik föl a vonatra és amikor Dylanék nem adnak neki enni, majdnem kilöki Albertet. Végül Laura segítségével kilökik az embert. Leszállítják őket a vonatról, de miután Charles rájön, hogy nem tarthatja vissza őket, felszöknek egy másik vonatra és végül elérnek San Franciscóba. Egy gazdag újságíró viszi le őket az óceánhoz, aki meg akarja írni a történetüket és fizet is érte: így lesz pénzük a hazaútra.