A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

6. évad, 1979-80

106.) Back to school - "Újra az iskolában"
Nellie a nyári szünetben záróvizsgát tett, és egy éttermet kap ajándékba, amely az Oleson-házzal szemben épült. Mrs. Oleson szerint egy étterem vezetőjeként könnyebben fog férjet találni, ahogy neki is volt egy kis vegyesboltja, mielőtt férjhez ment volna. Új tanárnő érkezik a városba: Miss Eliza Jane Wilder. Laurának azonnal megtetszik a tanárnő öccse, Almanzo Wilder. Minden lehetőséget megragad, hogy a közelébe férkőzzön, például azt mondja, otthon felejtette a könyveit, így Almanzo hazaviszi őt szekéren. Nellie nem tud főzni és nem érdekli őt az étterem, ezért felveszik Caroline-t szakácsnak. Jól jön a plusz kereset Ingalls-éknek, mert Charles eltörte a kezét, és egy ideig nem tud dolgozni. Nellie meghívja Almanzót vacsorára, és Laura felajánlja, hogy elkészíti a fahéjas csirkét. Fahéj helyett azonban erős paprikát tesz bele, persze mire ez kiderül, ő elbújik, és jót nevet a történteken. Laura úgy gondolja, ha leteszi a tanári vizsgát, mindenki felnőttként kezeli majd. De Nellie, bosszúból a vacsoráért, azt mondja neki, történelmet nem kérdeznek a záróvizsgában. Laura megbukik, majd amikor ismét találkozik Nellie-vel, belelöki egy sáros patakba. Almanzo meglátja őket és Laurát elviszi magához, hogy megszárítkozzon. Nellie azt hazudja, hogy látta Laurát és Almanzót csókolózni, mire Charles elviharzik a Wilder-házhoz. Mivel valóban ott találja Laurát, ráadásul Almanzo köpenyében, behúz egyet a mit sem sejtő Almanzónak. Laura mindent tisztáz, de elrohan, miután Charles és Almanzo is kislánynak nevezik őt.

107.) The family tree - "A családfa"
Családfát kell készíteni az iskolában, és Albertet többen is csúfolják, amiért nincs igazi családja. A fiú szeretné, ha törvényesen is örökbe fogadnák. Mrs. Oleson igazi angolvécét rendel a házba és Nels-szel be is szerelteti, nem sok sikerrel. Charles és Caroline elutaznak az árvaházhoz, ahonnan Albert megszökött, hogy törvényesítsék az örökbefogadást. Az árvaház azonban megtalálja Albert igazi apját, Jeremy Quinn-t, aki csak olcsó munkaerőt keres régen elhagyott fiában. Albert ezt meghallja, és mikor a találkozásra kerül sor, vaknak tetteti magát, és igazi apja lemond róla. Így Charles-ékkal maradhat és hivatalosan is felveszi az Ingalls nevet.

108.) The third miracle - "A harmadik csoda"
Adam-nek ítélik a Braille-díjat, de fél attól, hogy a díjátadón beszédet kell mondania. St. Paul-ba kell utazniuk, hogy átvegye a díjat, de nincs rá elég pénzük. Laura és Albert viszont éppen készülnek eladni a mézet, mert méhészkedéssel foglalkoztak. A mézet és a méhkast eladják Mrs. Olesonnak, és a pénzből Mary-ék el tudnak utazni. Ám a postakocsi felborul. A kocsis azonnal meghal, Adam lába beszorul a kocsi alá, a harmadik utasnak, egy kismamának pedig megkezdődnek a szülési fájásai. Mary az egyetlen, aki mozdulni tud, ezért segítségért indul. Távirat érkezik Sleepy Eye-ból, hogy nem érkezett meg a walnut grove-i postakocsi, ezért Charles és Jonathan utánuk indulnak. Mary elveszíti a szemüveget, amit magával vitt, és a szemüveg a száraz füvön nagy tüzet gyújt, így könnyen rájuk találnak. Adam lába rendbe fog jönni, a kismama egészséges babát hoz világra és a szemüveg megmentette az életüket. Ez a harmadik csoda.

109.) Annabelle - "Annabelle"
London és cirkusza előadást tart Walnut Grove-ban, és a gyerekek segítenek nekik a szervezésben, cserébe mindenki két ingyen jegyet kap. Laura meghívja Almanzót, de ő már elhívta Christy-t, akinek Laura varrja az új ruháját. Laura minden bánatát elmondja a néma, szomorú bohócnak, aki felfedi a titkát: ő London. Felajánlja neki és Albertnek, hogy ők is lehetnek bohócok. Nels Oleson rájön, hogy a cirkusz kövér hölgye Annabelle, a testvére. Laura csínytevést eszel ki: épp csak összeférceli Christy ruhájának felsőrészét a szoknyával, de mivel késve viszi el a kész ruhát, Christy csak a megbeszélt ár felét akarja odaadni neki. A cirkuszi előadáson Nels elmondja mindenkinek, hogy Annabelle a testvére, Harriet pedig majd' elsüllyed a szégyentől. Christy gyerekesnek találja a cirkuszt, és miután a bohócjelmezes Laura leönti őt egy vödör vízzel, majd lerántja róla a szoknyát, nevetségessé téve mindenki előtt, dühösen elviharzik. Mindezek után Laura még egy nagy puszit is ad a meghökkent Almanzónak.

110.)The preacher takes a wife - "Nősül a papunk"
Alden tiszteletes, mikor egyik idős és magányos híve meghal, rájön, hogy ő is egyedül fog maradni. Megismerkedik az özvegy Annával, És amikor Alden beteg lesz, Anna ápolja őt. Harriet meglátja, amint megcsókolják egymást és rögtön új papot hív a városba. Azonban azt a papot küldik, aki korábban a jegyese volt, de végül pap lett belőle. Harriet megérti, hogy nem szabad tönkretennie Alden tiszteletes életét. Alden és Anna összeházasodnak, a helyettes pap adja össze őket.

111.)The Halloween dream - "Különös álom"
Nellie halloween-i partijára Laura és Albert indiánnak öltöznek, de lepihennek egy kicsit a hajnalig tartó parti előtt. Albert azt álmodja, hogy elrabolják őket az indiánok, mert azt hiszik, hogy ő Rohanó Bika Fia, aki a fegyvereket hozza. Lóhúst esznek, Laurát fiúnak nézik és azt hiszik, Tökfejnek hívják, mert Albert egyszer így nevezte. Charles megpróbálja megmenteni őket, aztán megszöknek, de mire visszaérnek, Rohanó Bika Fia megérkezik és üldözni kezdi őket. Mikor Albert felébred, elindulnak és Willie-vel találkoznak, aki pont úgy néz ki a jelmezében, mint Rohanó Bika Fia. Albert kétségbeesetten menekül haza...

112.)The return of Mr. Edwards - "Mr. Edwards hazatérése"
Mr. Edwardsra rázuhan egy kidőlő fa, és lebénul a lába. A férfi mély depresszióba esik, ezért Grace levelet ír Charles-nak, aki Laurával együtt elmegy hozzájuk látogatóba. Edwards hirtelen vidám lesz és vadászni mennek, de kiderül, hogy meg akar halni, balesetnek álcázva öngyilkosságát. Charles megpillant egy őzet, és isteni jelnek tekinti, mert nem megy el, amikor Chalres közeledik. Lelövi az állatot és a vérével összekeni magát, a kétségbeesett Edwardsot pedig elküldi Lauráért. Mikor odaérnek, Charles elmondja az igazat Edwads-nak, aki rájön, sokkal többre képes, ha nem csak saját magára gondol.

113.)The king is dead - "Meghalt a király"
Az öreg birkózó és két szélhámos barátja elhitetik Jonathannak, hogy nagyon jó birkózó, aki erre benevez egy meccse. Egész Walnut Grove lázban ég, mindenki "Big John Garvey"-ra teszi a tétjeit. A csalás egyszerű: az öreg birkózó hagyja magát legyőzni, majd másnap a győztesnek a fiatallal kell megmérkőznie, aki már nem hagyja magát. De az idős birkózónak meghal a felesége, és elhatározza, hogy segít Jonathannak és ő indul helyette. Egy gyors mérkőzéssel meggyőzi Jonathant, hogy le tudja őt győzni, ezért Jonathan azt mondja a nézőknek, hogy megsérült. Az öreg birkózó megveri szélhámos társát, de súlyos betegen viszik el és hamarosan meg is hal.

114.)The faith healer - "A hitgyógyász"
Új pap és egyben varázslatos gyógyító érkezik, és Alden szinte minden hívét elcsábítja a saját szertartásaira, ahol látványosan gyógyít betegeket. A fiatal Timothy-nak viszont vakbélgyulladása van, és a hitgyógyász hiába szűnteti meg a fájdalmait, a betegség nem múlik el. A fiú meghal és egy útja során Charles meglátja a papot, amint ugyanazok az álbetegeket gyógyítja, mint előző napon Walnut Grove-ban. A következő istentiszteletre Charles elhívja Harriet Olesont, Baker doktort, Alden tiszteletest és Timothy apját, ahol mindannyian meggyőződnek a csalásról. Mikor ezt a híveknek elmondják, azok szétszélednek, hiába mondja a pap, hogy csak a hitüket akarta ezzel erősíteni. Walnut Grove prédikátora pedig újra Alden tiszteletes lesz.

115.)Author, author! - "Az író"
Caroline szülei látogatóba indulnak Walnut Grove-ba, amikor megtudják, hogy Mary ismét gyermeket vár. Útközben Caroline anyja meghal, az apa pedig nagyon szomorú, nem tudják felvidítani. Régi történeteket kezd mesélni, és azt tanácsolják neki Ingalls-ék, hogy írja le őket, mert úgy látják, ez javít az idős ember hangulatán. Úgy döntenek, kiadják az írásait, de a könyvkiadás sokba kerül, ezért mindenki pénzt próbál keresni, Laura és Albert például magukat tűzvészben elárvult gyereknek kiadva szereznek egy kis pénzt. Mary kisfia megszületik, és mert az volt a nagypapa bánata, hogy vele együtt a Holbrook név is kihal, a kisfiút Adam Charles Holbrook Kendallnek nevezik el. A könyvet pedig végül kiadják.

116.)Crossed connections - "Félrekapcsolások"
Telefonvonalat vezetnek be Walnut Grove-ban, és a telefonközpontot Harriet Oleson kezeli. Minden beszélgetést kihallgat, így azt is elsőként tudja meg, hogy Alice Garvey korábban már férjnél volt, és a férje most szabadult ki a börtönből. A pletykás Mrs. Oleson azonnal szétkürtöli a hírt a városban, és Jonathan Garvey kérdőre vonja a feleségét. Mikor Lauráék megtudják, hogy Mrs. Oleson kihallgatja a telefonbeszélgetéseket, Mr. Andersonnal, a bankárral szövetkezve megleckéztetik őt: Mr. Anderson hamis tippet mond egy ismerősének, ezért Mrs. Oleson - kihallgatva a beszélgetést - gyógyszerrészvényekre teszi minden megtakarított pénzét. Jonathan és Charles Minneapolis közelébe szállítanak árut, és meglátogatják Alice édesanyját, aki elmondja, hogy csak két hétig voltak házasok, azután kiderült, hogy a férfi szerencsejátékos, mert rosszra fordult a szerencséje, és kétségbeesésében bankot rabolt. Jonathan elmegy a kocsmába, ahol a volt férj dolgozik, és álnéven bemutatkozva elbeszélget vele. A férfi azt mondja, vajon tudja-e Alice mostani férje, milyen szerencsés. Jonathan rájön, hogy igaza van, és hazatér a feleségéhez.

117.)The angry heart - "A dühös szív"
Brewster és Virginia Davenport nagyon örülnek, hogy tizenhét éves unokájuk meglátogatja őket. Ám hamar kiderül, a fiút azért küldte vidékre özvegy édesanyja, mert nem tudta fegyelmezni őt a nyüzsgő Chicagóban. A fiú nem tud beilleszkedni a vidéki világba, zsarnoki édesapja emléke túl erősen él benne, és úgy érzi, nem bízhat senkiben, nincs szüksége senkire. Ellopja Charles régi zsebóráját, és Mankatóba megy, ahol rögtön el is veszíti kártyán. Charles utánamegy és visszavásárolja az órát. Egy éjszakára börtönbe záratja a fiút, hogy gondolkodjon el azon, amit tett. A fiú utána úgy dönt, hogy elfogadja Charles ajánlatát: ledolgozza az óra árát a farmon. Jutalmul egy kék inget kap, amiről ismét eszébe jut az apja, és széttépi az inget. Charles utánamegy és beszél a fejével, így a fiú végül még templomba is elmegy és szívesen marad a nagyszülőknél.

118.)The werewolf of Walnut Grove - "Walnut Grove farkasembere"
Bartholomew Slater, aki idősebb a többi diáknál, félelemben tartja az egész iskolát. Amikor összeverekszik Alberttel, Almanzo választja szét őket, mire a fiú apja számon kéri, miért avatkozik a gyerekek dolgába. Miss Wilder egyik kis tanítványa előadást tart a papírmasé-készítésről, és a gyerekek azt a feladatot kapják, hogy mindenki készítsen egy papírmasé figurát otthon. Mivel Bartholomew apja sok pénzzel támogatja az iskolát, az iskolatanács (élén Mrs. Olesonnal) úgy dönt, hogy Miss Wildernek kell távoznia, ha nem tudja megnevelni a diákjait. Laura nagyon fél, mert ha Miss Wildert elküldik, akkor Almanzo is elmegy. Papírmasé figurákat kell készíteniük, és miután Bart a sajátját megcsináltatja egy kisdiákkal, és megállapodásukkal ellentétben nem fizet érte, Laura és Albert úgy döntenek, hogy megleckéztetik Bartot. Papírmasé sziklát készítenek és Laura kifesti Albertet farkasembernek, a kisdiák pedig elhozza Bartot. Minden jól megy, mert az Ingalls szülők sincsenek otthon, de a házból kijövő Carrie véletlenül lebuktatja őket. Másnap az iskola összes tanulója összefog Bart ellen, és amikor az apja közbe akar avatkozni, Almanzo emlékezteti, hogy éppen ő volt az, aki szerint nem kell a gyerekek dolgába beavatkozni. Bart végül hajlandó jobban viselkedni, így Miss Wilder (és Almanzo is) maradhat.

119.)Whatever happened to the class of '56? - "Mi történt az '56-os osztállyal?"
Chales és Caroline farmergyűlésre és 25 éves osztálytalálkozóra indulnak Milwaukee-ba. Meglepődnek a sok gazdag emberen, akik csak a pénzről tudnak beszélni. Sok régi ismerősük gyökeresen megváltozott, legtöbbüknek látszólag mindene megvan. Charles-t zavarja, hogy az iskola egykori népszerű diákja, Dylan Hyde folyton Caroline körül sündörög, de neki is akad rajongója: volt iskolatársa, Amy Philips próbálja őt elcsábítani. Egyedül egy vidám házaspár van, de kiderül, az ő földjük nem is olyan nagy, mint ahogy mondták, és csak a gazdagság látszatát próbálják fenntartani. Ingalls-ék örömmel térnek haza Walnut Grove-ba.

120.)Darkness is my friend - "A sötétség a barátom"
Adam, Hester-Sue, Caroline és Mrs. Oleson elutaznak, hogy pénzadományt kérjenek a Vakok Iskolája számára. Laura úgy tervezi, ott alszik Mary-nél, hogy ne legyen egyedül. Közben vihar kerekedik, és három szökött fegyenc támadja meg őket. Egyik társuknak meglőtték a lábát, és orvosra van szükségük. Laurát elküldik Dr. Bakerért, míg Mary ott marad a három bűnözővel, és próbálja megnyugtatni a vak gyerekeket. Dr. Baker nincs otthon, és Laura megtudja Mr. Olesontól, hogy egy ismerőshöz ment vacsorára. Laura hazarohan, és Charles úgy dönt, hogy magát Dr. Bakerként kiadva vele megy. Minden jól alakul, de a vacsoráról visszatérő Dr. Baker megtudja Nels-től, hogy Laura kereste őt, ezért kimegy a Vakok Iskolájához, és miután a fegyencek rájönnek, hogy átverték őket, egyikük azonnal fejbe vágja őt. Menekülés és rejtőzés következik a nagy házban, miközben a sebesült elkábítva fekszik, Dr. Baker pedig a bejárat mellett ájultan hever. Végül sikerül elfogni a bűnözőket, és mivel Adam-ék nem kapták meg a remélt pénzt, a fegyencek elfogására kitűzött ezer dollár éppen jól jön az iskolának.

121.)Silent promises - "Néma fogadalmak"
Laura a tizenöt éves, siket Daniel Page-et tanítja jelbeszédre, hogy kommunikálni tudjon. Édesapja, aki korábban alig hordta a fiát emberek közé, és mindentől óvta, eleinte nem hiszi, hogy sikerrel járhatnak, de látva az eredményt ő is lelkesen kezdi tanulni a kézjeleket, és biztatja a fiát a folytatásra. Jól is megy a tanulás mindaddig, míg Laura rá nem ébred, hogy Daniel szerelmes lett belé. Mindeközben Albert új kutyaházat készít Banditának, de nem tudja őt rávenni, hogy elfogadja új otthonát, hiába mászik be a házikóba, és csalogatja a kutyát, így végül ő alszik benne. Laura próbálja megérttetni Daniellel, hogy csak azért gondolja, hogy szerelmes belé, mert alig ismer másokat, és a barátja szeretne lenni, de Daniel csalódott lesz és teljesen abbahagyta a tanulást. Laura találkozik Almanzóval és elmondja neki a problémáját, de Almanzo csak annyit mond, hogy minden jóra fordul majd, és elmegy a legújabb szerelmével. Laurának végül sikerül meggyőznie Danielt, hogy ne érte, hanem önmagáért tanuljon, és a fiú boldogan tanul tovább.

122.)May we make them proud? - "Legyetek örökké büszkék rám!" (2 részes)
Pikniket tartanak a Vakok Iskolája körül, és szinte az egész város ott van. Hester-Sue, Adam és Mrs. Oleson az iskolas bővítését tervezgetik, miközben Albert és egy barátja ellopnak egy pipát, és a pincében meggyújtják. Amikor Hester-Sue rajtakapja őket, otthagyják az égő pipát és felmennek. A vendégek hazamennek, Alice, Hester-Sue és Adam a konyhában vannak, amikor füstszagot éreznek. Mikor Hester-Sue kinyitja a pinceajtót, a lángok felcsapnak és a tűz tovább terjed. Gyorsan elkezdik kiterelni a vak gyerekeket, és Alice még visszamegy egy beszorult gyerekért, amikor rájön, hogy a kis Adam még benn van. A lángok közrefogják, és nem tud kijönni, mindketten bennégnek, és az iskola porig ég. Mary sokkos állapotba kerül, és hetekig egy szót sem szól, csak azt a bölcsődalt dúdolja, amit a zenedobozából szokott játszani a kisfiának. Jonathan nem tud mit kezdeni magával és inni kezd. Charles azt mondja neki, hogy úgy kell elviselni a tragédiát, hogy a halottaik büszkék lehessenek az életben maradottakra. Albert megtudja, hogy akaratlanul is ő okozta a tüzet, és lelkiismeret-furdalásában mindenben Mary segítségére akar lenni. Egy zenedobozt visz neki, éppen olyat, amilyen a fiáé volt, de Mary a dallamot meghallva ismét sokkot kap, Albert pedig elrohan, azt kiabálva, hogy nem az ő hibája, csak baleset volt. Mary végre magához tér, és elmondja Charles-nak, mit mondott Albert. Charles és Jonathan Albert-ért indul. Úgy gondolják, talán visszament az árvaházba, és Adams bíró segítségével meg is találják: a fiú az igazi apjához ment, de az apa már meghalt. Jonathan beszél Alberttel, és hazamennek. Adam pénzt kap az apjától az új Vakok Iskolára, és egy névtáblát is kap az út intézményhez: Alice Garvey Adam Kendall jr. Vakiskolának fogják elnevezni.

123.)Wilder and Wilder - "Egyre vadabbul"
Almanzo és Eliza Jane Wildert váratlanul meglátogatja világjáró öccsük, Perley-Day. Laura és Charles találkoznak vele először, és Charles szeretné, ha Laura inkább Perley-Day iránt érdeklődne Almanzo helyett, akit túl idősnek talál a lányához. Laura felajánlja neki, hogy elkíséri Wilderékhez. Útközben találkoznak Almanzóval, aki az új lovát, Barnumot próbálja betörni. Laura egy óvatlan pillanatban felül a homokfutóra és elhajt Barnummal, Almanzo nem akar hinni a szemének, amint sikeresen irányítgatja és állítja meg a reménytelennek hitt lovat. Ünnepség lesz a városban és Almanzo a kocsihajtó versenyre készül, de a verseny előtti napon Perley-Day elviszi a lovat, és a ló lesántul, nem indulhat a versenyen. Ezalatt Albert az új lány, Penelope Parker szívét próbálja meghódítani, de a lánynak Andy tetszik, aki viszont nem törődik vele. Almanzo éppen Charles-szal versenyez szkanderben, amikor meglátja, hogy Perley-Day mégis indul Barnummal. Almanzo felugrik az asztaltól és Perley Day után ered, aki azt mondja, azért indult a kocsihajtáson, mert fogadást kötött Barnumra. Almanzo rájön, hogy az öccse semmit sem változott, és elzavarja Perley-Day-t. Albert megnyeri a malaclopó versenyt, és ezzel szeretné felkelteni Penelope érdeklődését, de a lány nem örül a nyeremény disznónak, amely véletlenül az ölébe esik. Mikor Andy megvédi Albertet, Penelope végtelenül megsértődik rá, a fiúk pedig végre kibékülnek. Ingallsék és Almanzo együtt ápolják a sérült lovat, és Laura örömmel sürög-forog Almanzo körül - Charles pedig belenyugszik, hogy a lánya jobb párt szemelt ki magának, mint amilyet ő találhatna.

124.)Second spring - "A legszebb férfikor"
Nels Oleson megelégeli, hogy minden ház körüli munkát ő végez, és a családja így is hálátlan és követelődző, ezért úgy dönt, egy kis időre elutazik. Fölcsap vándorárusnak, és egy Molly nevű hölgy szállójába költözik. Nagyon jól érzi magát, feledni próbálja a családját, nem is vallja be Molly-nak, hogy nős. Azonban Charles benéz hozzájuk, hogy híreket vigyen Harrietnek a férjéről, és meglátja, amint Nels megcsókolja Molly-t. Mikor Nels találkozik Molly apjával, rájön, hogy szinte egyidősek, és Molly túl fiatal hozzá. Bevallja, hogy felesége van, és hazamegy. Harriet igazán kitesz magáért, hogy finom vacsorát készítsen hazatérő férjének, de ez nem sikerül. Ennek ellenére jó újra otthon lenni.

125.)Sweet sixteen - "Drága 16 éves"
Laura leteszi a tanári vizsgát és ideiglenes állást kap egy iskolában, ahol az idős tanár eltörte a lábát. A diákok eleinte nem viselkednek jól, sokak szerint Laura túl alacsony és túl fiatal ahhoz, hogy tanár legyen. Laura vesz magának egy pár magas sarkú cipőt, és amikor Almanzo érte jön hétvégén, ő is idősebbnek látja. Caroline azt tanácsolja Laurának, hogy hagyja udvarolni Almanzót, ne omoljon azonnal a nyakába. Laura annyira visszafogott lesz, hogy Almanzo nem érti, miért változott meg éppen most, hiszen korábban rajongott érte. Egy félreértés miatt megpofozza Laura egyik diákját, és Laura mérges lesz, persze örül is, hogy Almanzo végre féltékeny. Elérkezik Laura születésnapja, és mindannyian elmennek a gyülekezeti bálba. Laura egy kendőt kap ajándékba Almanzótól, és kibékülnek - Charles pedig végre kezd belenyugodni, hogy hamarosan "még egy lányát elveszíti".

126.)He loves me, he loves me not - "Szeret, nem szeret" (2 részes)
Almanzo megkéri Laura kezét, de amikor Charles azt mondja, várjanak 2 évet a házassággal, míg Laura 18 éves lesz, Almanzo elmegy a városból. Laura szomorú, de van dolga: a vakiskola újraszervezésén dolgozik, azonban Adam apja, aki támogatta volna őket, hirtelen meghal. Laura elkíséri Adamet New Yorkba, ahol kiderül, semmit sem örököltek. Hazafelé Sleepy Eye-ban találnak egy nagy házat, amit havi 40 dollárért kivehetnének. Houston, a tulajdonos kéthavi előleget kér, de Laura csak 60 dollárt tud fizetni. Csodálkozva veszi tudomásul, hogy a havi díj 30 dollárra csökkent, így éppen ki tudja bérelni az épületet. Nem is sejti, hogy Almanzo fizette ki a hiányzó 20 dollárt. Laura hazamegy, mert látni vélte Almanzót egy táncosnővel. Miközben Laura féltékeny és dühös Almanzóra, Almanzo tüdőgyulladást kap és Houston ápolja őt. Mikor Laura ezt megtudja, rögtön odasiet, és Almanzo azt mondja, bármennyit képes lenne várni az esküvővel. Hamarosan felgyógyul, és visszatér Walnut Grove-ba, Mary, Adam és Hester-Sue pedig beköltöznek a gyerekekkel az új Vakok Iskolájába. Mindeközben Harriet Oleson szerződteti Percival Daltont, hogy tanítsa meg Nellie-t főzni. Nellie eleinte tréfát űz az alacsony férfiból, de hamarosan elkezd szorgosan tanulni, mert szerelmes lesz a tanárába. Végül úgy dönt, megmondja neki, hogy mit érez, és összeházasodnak. Harriet nehezen dolgozza fel, hogy Percival nem csak alacsony, de ráadásul zsidó is. A boldog párt Dr. Baker adja össze, és a csokrot Laura kapja el. Charles azt mondja nekik, elég, ha egy évet várnak az esküvővel.