A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

7. évad, 1980-81

127.)Laura Ingalls Wilder - "Laura Ingalls Wilder" (2 részes)
Almanzo megvesz egy földet és ismét megkéri Laura kezét. Arról azonban hallani sem akar, hogy Laura a házasság után tanítson. Összevesznek, és Laura visszaadja neki a jegygyűrűt. Laura a környékbeli Randor-ban kap tanár állást, amelyet szívesen elfogadna. Eliza Jane is udvarlót talál magának Harve Miller személyében, aki Almanzo régi ismerőse, de kiderül, a férfi csak barátként tekint rá, és valójában valaki mást készül feleségül venni. Eliza Jane szeretne segíteni Almanzónak, de azt is érzi, hogy túlságosan egymásra vannak utalva az öccsével, ideje elszakadniuk. Azt mondja Almanzónak, hogy Harve Miller megkérte a kezét, így Laurára szükség van a Walnut Grove-i iskolában, amit már Almanzo is el tud fogadni. Az Ingalls szülők éppen Sleepy Eye-ban ünneplik Mary és Adam házassági évfordulóját. Laura, Almanzo és Eliza Jane is odautaznak, és azonnal össze is házasodnak. Charles találkozik Eliza Jane állítólagos vőlegényével, és megtudja az igazságot, de megérti a szándékot, és nem szól róla senkinek.

128.)A new beginning - "Újrakezdés"
Jonathan Garvey és fia, Andy beköltöznek Sleepy Eye-ba. Andy-nek nem tetszik a városi élet, amit az sem enyhít, hogy Mary és Adam is ott vannak. Haragszik rájuk, mert a régi Vakok Iskolája leégésekor azért halt meg az édesanyja, mert az ő kisbabájukat próbálta megmenteni. A város nyugalmát a gazdag Tim Mahoney és tolvaj bandája is zavarja, akik ellen a seriff semmit sem tud tenni. Jonathan segíten próbál neki, ezért felfogadja őt seriffhelyettesnek. Le is buktatják a bandát, de Tim esküdözik jóhiszemű apja előtt, hogy ez először és utoljára fordult elő, ezért felmentik őket. Aztán a banda megveri Andy-t a saját lakásukban, ezért Mahoney kitagadja a fiát. Közben kiderül, hogy Olesonék új, olcsón vásárolt teáskészlete is lopott, és az is, hogy a rend egyik őre igencsak érintett az ügyben. Tim fegyveres bankrablást tervez, de ebben már nem állnak mellette a társai, ezért egyedül indul útnak. Mikor Jonathanék belépnek az épületbe, a bankár ijedtében véletlenül elsüti a fegyverét, megölve Timet. A temetésen megfogadja, hogy többé nem hord magánál pisztolyt, és az értékek is visszakerülnek a jogos tulajdonosokhoz.

129.)A silent cry - "Egy néma kiáltás"
Az árvaházból megszökik két kisgyerek, Josh és Michael, mert véletlenül meghallják, hogy egy házaspár örökbe fogadná az idősebb Josh-t. Houstonnál húzzák meg magukat, aki elbújtatja őket. A kisebbik fiú, Michael egyáltalán nem beszél, nagyon félénk, ezért nem akarják őt örökbe fogadni. Charles és Albert is Sleepy Eye-ban van, és Charles végül elmondja Jonathannak, hol rejtőznek a gyerekek, és visszaviszik őket az árvaházba. Houston magához venné a gyerekeket, de túl öregnek bizonyul ahhoz, hogy ezt engedélyezzék, és még földje sincs. Kitartóan próbálkozik és elkezd földet művelni, de rosszul lesz a nagy munkában. A gyerekek megint megszöknek az árvaházból, de Houston visszaviszi őket. Mikor a kis Michael megszólal, őt is örömmel örökbe fogadja a házaspár.

130.)Fight, team, fight! - "Mindent bele!"
Pete Elerbbee, a nagyszerű focista elvállalja az iskolai csapat edzőségét. A fiúk azonban egyre kevésbé lelik örömüket a játékban, mert Pete túlhajtja őket, és a tanulásra sem marad idejük. Ráadásul a fia is utálja az egészet, csak azt akarja, hogy az apja büszke legyen rá. Az egyik edzésen Albert azt mondja, nem akar többé játszani, mert halálra hajtja őket az edző, de aztán Pete olyan beszédet mond, amitől meggondolja magát. Egy másik alkalommal azonban megsérül, és Dr. Baker csak úgy engedi meg neki, hogy játsszon az első meccsen, ha kiáll, amint fáj valamije. Ez jó is lenne, de Pete nem engedi, hogy lejöjjön a pályáról, szerinte a foci olyan, mint egy háború. Albert rosszul lesz, és Charles lehozza a pályáról. Dr. Baker szerint legalább két bordája eltörött és meghalhatott volna, ha szerencsétlenül esik el. A walnut grove-i csapat veszít, és Pete szörnyen mérges. Később Albert elmondja neki, hogy azért nem akar már játszani, mert már nem élvezet a foci. Pete beszél a fiával, és végre megérti, amit Albert mondott.

131.)A portrait of love - "A szeretet képe"
Annie Crane, bár szinte teljesen vak, nagyon szépen tud festeni. A nevelőszülei nagyon örülnek, amikor Caroline megmutatja a képeket egy kereskedőnek, aki kiállítást szeretne rendezni Annie képeiből. Megjelenik róla egy cikk az újságban, ami alapján az igazi anyja ráismer elhagyott lányára. Megkéri a férjét, hogy keresse meg Annie-t, aki azonban gondolni sem akar a találkozásra, bár a nevelőanyja és Caroline is úgy gondolják, hogy találkozniuk kell. Caroline elmegy hozzájuk és elhozza magával az anyát és a férjét. A templomban kerül sor a találkozásra, ahol kiderül, hogy az anya is vak és azért hagyta el a lányát, mert azt hitte, hogy a terhessége idején elkapott skarláttól meg fog halni, és nem tudta volna kire bízni a lányát. Végül felgyógyult a betegségből, de a látását elveszítette, akárcsak a lánya.

132.)Divorce, Walnut Grove style - "Válás Walnut Grove-ban"
Laura és Almanzo sokat veszekednek, mert Laurának sok dolga van az iskolában, és nem marad elég ideje a házimunkára. Mérgében hazaköltözik, de a szülei meggyőzik, hogy próbáljon beszélni a férjével. Amikor azonban békülő szándékkal hazamegy, ez a kiírás fogadja a konyhaasztalon: "Egyetlen szerelmem, Brenda Sue." Almanzo közben a városban ajándékot vesz neki, Laura pedig Nellie étterme előtt, az egész iskola láttára verekedésbe bonyolódik Brenda Sue-val. Aztán minden tisztázódik, hiszen az "Egyetlen szerelmem" Brenda Sue új dalának a címe, ezért írta fel Almanzo. Charles új ablaküveget szeretne beépíteni a házban, de nincs vele szerencséje: az első üveglapot éppen beilleszti, amikor Laura betoppan és közli, hogy el fog válni Almanzótól, és amint becsapja az ajtót, az üveg kidől és összetörik. A második üveglapra Laura véletlenül rálép, amikor éppen felszáll a szekér hátuljába, a harmadik üveglap pedig a Brenda Sue lovai elől félreugró Charles kezében törik össze: amikor a verekedés után Brenda Sue legközelebb meglátja a már teljesen megbékélt Laurát, ijedtében a lovak közé csap, és menekülni kezd.

133.)Dearest Albert, I'll miss you - "Kedves Albert!"
Az iskolában mindenki kap egy-egy levelet minneapolisi diákoktól, hogy levelezőtársakat szerezzenek. Minden levelet Laurának kell adni, aki kijavítja, osztályozza, majd pedig elküldi őket. Albert Leslie Bartonnal levelez, aki előtt magas és erős fiatalembernek tünteti fel magát, Leslie pedig a balett- és teniszóráiról ír, pedig már két éve, egy baleset óta tolókocsihoz van kötve. Laura mérges Albertre, amiért postán küldi el a leveleit, de Albert úgy érzi, túl személyesek a levelei ahhoz, hogy a nővére láthassa őket. Főleg, miután Laura elolvasta, hogy Albert a levél szerint 186 cm magas és a focicsapat kapitánya: fényképet is küld magáról, ahol a kisiskolások közé állva valóban magasnak látszik. Albert egy idő után úgy érzi, hogy el kell mondania az igazságot magáról, és felszökik a Minneapolis-ba tartó vonatra, amelyen Charles is utazik. Elmennek a lány otthonához, de Leslie mindig talál kifogást, hogy ne kelljen találkozniuk. Albert mérges lesz, mert azt gondolja, hogy a gazdag és (a levelei szerint) sikeres és népszerű lány biztosan rájött, hogy nem is olyan magas és erős, mint amilyennek lefestette magát, és biztos emiatt nem akar vele találkozni. Mikor aztán mégis találkoznak, Albert elmondja neki, hogy nem érdekli, ami történt, tovább szeretne vele levelezni, de mostantól mindketten az igazságot írják majd.

134.)The in-laws - "A rövidebb út"
Charles és Almanzo betársul Jonathan fuvarozó cégéhez. Mivel nem tudják eldönteni, melyikük útvonala a rövidebb, fogadást kötnek: amelyikük először érkezik meg, azt a másikuk felesége meghívja vacsorára. De ha egyikük sem ér oda 1 órára, akkor ők főznek. Útjuk kalandosan alakul. Almanzo a csomag felét a hegy aljában hagyja, de mire visszamegy érte, egy szegény család elviszi az ételt, végül ő segít a férjnek egyenesbe jönni. Charles fölvesz egy Kavendish nevű férfit, és a tanácsára letérnek az útról, folyón kell átkelniük, majd egy birtok kerítéséhez jutva vissza kell fordulnia, a vándor pedig nyugodtan megy tovább gyalog. Sleepy Eye-ba érve Charles úgy dönt, azt mondja majd Almanzónak, hogy már rég itt van, de az étteremben ott van Kavendish, akit fölvettek a pincéri állásra és leleplezi Charles-t. Almanzo jót lakomázik Charles kárára. Aztán otthon azt mondják, mindketten 1-re értek oda, így a fogadás érvényét vesztette, de Caroline többször is telefonált, hogy megérkeztek-e már: ismét lelepleződnek. Így aztán Charles és Almanzo főz vacsorát Lauráéknál, a két feleség pedig (érezve a vacsora szagát) inkább megszökik.

135.)To see the light - "Látni a fényt" (2 részes)
Adam egy robbanásban agyrázkódást szenved, és a kórházban felébredve meglepetten veszi észre, hogy újra lát. Le van nyűgözve, főleg amikor Mary-t meglátja, azt mondja, sokkal szebb, mint amilyennek elképzelte. Elmennek kocsikázni, de Adam annyira boldog, hogy ez már rosszul esik Mary-nek, hiszen vele, a "vak feleséggel" alig foglalkozik, csak arról áradozik, milyen jó mindent újra látni. Kíváncsiságból beül egy bírósági tárgyalásra, majd pedig elkezd tanulni a jogi iskola felvételi vizsgájára. Este megtámadják és kórházba kerül, de másnap reggel elrohan a felvételire. Tüdőgyulladást kap és egy új barátjánál átalussza a felvételi napjait. Mary, aki eddig attól félt, hogy elveszíti immár látó férjét, végül maga győzi meg a professzort, hogy Adam soron kívül megpróbálhassa a felvételit. Olyan jól sikerül neki, hogy ösztöndíjat is kap.

136.)Oleson contra Oleson - "Oleson kontra Oleson"
Mr. és Mrs. Oleson nagyon összevesznek, és Nels beköltözik Nellie fogadójába. Este elmegy egy nőjogi aktivista előadására, ahol megtudja, mennyiféle joga van egy férjnek, amit Harriet mellett rég elfelejtett már. Aztán Mrs. Oleson költözik a szállóba, Nels pedig haza. Egyre több nő áll az aktivista mellé, és Caroline arra ösztönzi a feleségeket, hagyják otthon férjeiket és költözzenek a szállóba, amíg alá nem írják a petíciót a nők jogaiért. Caroline és Laura is beköltöznek. Végül Charles és Almanzo aláírják a petíciót, és ez ösztönzőleg hat a konzervatívabb férfiakra is.

137.)Come, let us reason together - "Vitassuk meg együtt"
Percival szülei látogatóba érkeznek, hogy meggyőződjenek, születendő unokájuk zsidó lesz. Benjamin Cohen, az apa sokat vitatkozik Mrs. Olesonnal, és a fiatalok teljesen kikészülnek ettől, Nellie nagyon szomorú és sokat sír. Olesonéknak az is nehézséget okoz, hogy hozzászokjanak a zsidó szokásokhoz, szertartásokhoz. Végül Nels felveti, hogy ha fiú születik, legyen zsidó, így továbbviszi a Cohen nevet és a zsidó hagyományokat, ha pedig lány születik, legyen keresztény. Nagy meglepetésre azonban Nellie ikreket szül: a kisfiút Benjamin Cohennek, a kislányt Jennifer Daltonnak nevezik el.

138.)The nephews - "Az unokaöcsikék"
Almanzo bátyja, Royal és felesége, Millie nyaralni mennek és két bajkeverő kisfiukat Almanzóék gondjára bízzák. A gyerekek igyekeznek megkeseríteni az életüket: óriási kuckót építenek a fa tetejére, a veteményeskertet összetapossák, a tyúkok tollait kitépkedik és jelmezt készítenek belőlük, haldoklót tettetnek, csak hogy a büntetésük ellenére kapjanak enni. Iskolába nem hajlandóak járni, azt mondják, náluk otthon szünet van. Laura végül megtalálja a legmegfelelőbb büntetést, ami egyben le is foglalja őket: fogalmazást kell írniuk a nyaralásukról, majd hazatérve részletes leveleket kell küldeniük Laurának.

139.)Make a joyful noise - "Az ének hatalma"
Joe Kagan elhagyja a várost és Sleepy Eye-ba költözik. Feleségül akarja venni Hester-Sue-t, de az ő kezét már megkérte egy temetkezési vállalkozó. Bár Mrs. Terhune nem szereti az unalmas, humortalan férfit, mégsem enged Joe-nak, mert szerinte felelőtlen, és nem tudná a családját eltartani. A gyerekek egy éneket tanulnak, amiben egy nemrég megvakult kisfiúnak is lennel egy szólója, de az amúgy is zárkózott fiú, akinek egy kis ideje Joe adott boxleckéket, most teljesen reménytelenné válik. Aztán mégis énekelni kezd és Mary úgy dönt, ezt Hester-Sue-nak is hallania kell. Énekelve mennek a templomig, és Hester-Sue nagyon megörül, a leendő férjnek viszont ez egyáltalán nem tetszik. Ezért Hester-Sue inkább a gyerekeket választja.

140.)Goodbye, Mrs. Wilder - "Isten vele, Mrs. Wilder"
Harriet Oleson nincs megelégedve a tanítás színvonalával, ezért Laura elhagyja az iskolát. Mrs. Oleson lesz az új tanár, és művészettörténetet, illetve franciát kezd tanítani, és egyenruhát vezet be. Többeknek nincs pénze a teljes egyenruhához, Albert pedig a szoros zokni helyet szénnel keni be a lábát. Albert azt tervezi, hogy lejáratják Mrs. Olesont az érkező iskolatanács előtt, és ha nem kapnak anyagi támogatást, Mrs. Oleson nem akar majd többé tanítani. Laura megtudja, mire készülnek a diákok, és azt mondja nekik, viselkedjenek jól, mert azzal senkinek nem segítenek, hogy Mrs. Oleson-t rossz színben tüntetik fel. A nyílt óra jól sikerül, de a bizottság szerint nem praktikus a két új tantárgy, nincs rájuk szükség. Mrs. Oleson visszaadja a helyét Laurának, aki egy új, hasznosabb tantárgyat vezet be, a mezőgazdaságtant.

141.)Sylvia - "Sylvia"
A fiúk leskelődnek a tizennégy éves lány, Sylvia szobája ablakában. Amikor az apja észreveszi őket, csak Albertet tudja elkapni, a többiek elfutnak. Mrs. Oleson nagyon felfújja az ügyet, pedig Willie is ott volt. Mikor Sylvia hazafelé tart, egy álarcos férfi megtámadja és megerőszakolja. Az apja így még inkább félti a lányát, aki furcsán viselkedik a gyerekek között, fél, ha közelednek hozzá. Albert megvédi őt a többi fiúval szemben, és lassanként egymásba szeretnek. Az apa eltiltja Sylviát tőle, majd miután a lány összeesik az iskolában, kiderül, hogy terhes. Sylviát már a házból sem nagyon engedi ki az apja, de ő mégis találkozik Alberttel. Az apja el akar költözni valahová, ahol nem ismerik őket, mert fél a lánya körüli szégyentől és kérdezősködőktől. Bár félti a lányát az emberektől, mégis Sylviát hibáztatja a történtekért. Albert azt tervezi, hogy feleségül veszi Sylviát, és meg akarnak szökni. Sylvia egy régi istállóban rejtőzik el, de Albert elmondja a kovácsnak, hogy mit tervez, nem sejtve, hogy ő támadta meg Sylviát. A kovács újra rátámad a lányra, aki menekülni próbál, de leesik egy létráról, és halálos sérülést szenved. Halála előtt még elmondja Albertnek, mennyire szeretett volna Mrs. Albert Ingalls lenni.

142.)Blind justice - "A vak igazság"
Adam befejezi az egyetemet és Walnut Grove-ban nyit ügyvédi irodát, miután sehol sem kap állást Sleepy Eye-ban. Első ügye nagyon bonyolult, ugyanis egy férfi földeket adott el a walnut grove-iaknak, de egy nagy esőzés az egészet elöntötte, és ezért felelősségre vonják. Ő azt állítja, nem készült felmérés a föld állapotáról, de ez nem igaz. Mivel Adam elvállalta a védelmét, rossz szemmel néznek az egész családra. Megjelenik a férfi felesége, a fia, illetve az orvosa. Az orvos elmondja, hogy a férfi halálos beteg, és gyorsan pénzre volt szüksége a családnak. Valóban csak a megvásárlás után mérték fel a földet. Adam így már érti, miért nem érdekli a férfit a tizenkilenc éves börtönbüntetés. Elítélik, de a körülmények miatt felmentik. Walnut Grove munkát biztosít a feleségének, hogy visszafizethesse a pénzt a város lakóinak.

143.)I do, again - "Másodszor is igen"
Laura megtudja, hogy gyermeket vár, és Caroline is ezt hiszi magáról, azonban kiderül, hogy már nem lehet több gyereke. Ezt nem akarja Charles-nak elmondani, és azt mondja neki, hogy elveszítette a gyermeket, Charles azonban véletlenül mégis megtudja. Elviszi Caroline-t egy régi iskolai ismerősükhöz, ahol a legidősebb gyerek esküvőjére készülnek. Aztán elmennek ahhoz a házhoz, ahol Caroline lakott, és ahol Charles megkérte a kezét. Felidézik a régi emlékeket, és újra összeházasodnak, újra fiatalnak érzik magukat.

144.)The lost ones - "A kis árvák" (2 részes)
Albert és Charles Sleepy Eye-ban vannak Garvey-éknál. Egy család érkezik, akik átutazóban vannak, egy rokonukhoz készülnek, és aranymosásból szeretnének meggazdagodni. Útbaigazítást kérnek Charles-éktól, de egy veszélyes útszakaszon a szülők kocsja a mélybe zúdul, és mindketten meghalnak. A két gyerek, James és Cassandra Charles-ékkal utaztak, és Charles elviszi a kis árvákat Jed bácsihoz, akihez szüleikkel készültek menni. Az idős férfi nem vállalja el a gyerekeket, így Charles-nak árvaházba kell vinnie őket. Fel is rakják őket a vonatra és elindulnak, de Albert elkezd mesélni az árvaházi életről, aminek hatására Charles megállíttatja a vonatot és hazaviszi a két gyereket Walnut Grove-ba. Megpróbál nevelőszülőket találni a gyerekeknek, és hamarosan jelentkezik egy házaspár, akiknek nemrégiben halt meg a kislányuk, de elvállalják mindkettejüket. Az apa agyondolgoztatja őket, jóval idősebb fogadott bátyjuk pedig nem tud megbarátkozni velük. Jegyeik romlanak, és állandóan fáradtak az iskolában. James és Cassandra végül megszöknek, de James megsebesül és Charles megtalálja őket, és elviszi a gyerekeket Dr. Bakerhez, onnan pedig haza - az Ingalls-házba.