A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

8. évad, 1981-82

145.)The reincarnation of Nellie - "Nellie reinkarnációja" (2 részes)
Nellie és Percival New Yorkba utazott, és amikor Percival apja meghal, végleg ott maradnak, és Percival folytatja az apja üzletét. Mrs. Oleson nagyon rosszul viseli, hogy elveszítette Nellie-t, Dr. Baker szerint jó ötlet lenne örökbefogadniuk egy árva kislányt. Mary és Adam is New Yorkba költöznek, mert Adam nem tud jogászként megélni Walnut Grove-ban. Nels és Harriet Oleson meglátogatnak egy árvaházat, és Mrs. Oleson kiválasztja a legrosszabb magaviseletű, legengedetlenebb kislányt, Nancy-t, aki némi átalakítás után majdnem tökéletes hasonmása lesz Nellie-nek, vagy még nála is rosszabb. Az iskolában azonnal kiszemeli Albertet, aki Cassandra mellett ül. Miután a kislány nem akar máshová ülni, hogy Nancy odaülhessen, a lány az iskola mögött széttépi a saját ruháját és azt mondja, Cassandra tette. Amikor ellopja Willie házi feladatát, Nels éttermi munkára ítéli, de Harriet titokban pénzt ígér érte. Nancy az étteremben sírva fakad, és elmondja, hogy a mosogatás az anyjára emlékezteti, aki csak néhány hónapja hagyta el. Féltékeny Albert új barátnőjére, Belindára, aki az iskolai előadás énekes szerepére készül, és lecsalja a lányt a jégveremre, majd a gyanútlan Willie-vel bezáratja az ajtót. Belinda megbetegszik, és mikor Charles megtudja, hogy Nancy nem is ismerte az anyját, ezt elmondja Harrietnek, aki megígéri, hogy megbünteti Nancy-t: "lefekvés előtt nem kap csokit". Laura viszont emlékezetesebb büntetést tervez: az éneklős előadás helyett búcsút rendeznek, ahol Laura megszavaztatja Nancy-t a sellőnek. Harriet gyönyörű ruhát varr neki, de a sellőbódéban víz van, és pár penny-ért meg lehet úsztatni a sellőt. Így Belinda elégtételt tud venni, sőt, még Mrs. Oleson is megúsztatja a kis sellőt.

146.)Growing pains - "A baj nem jár egyedül"
James úgy érzi, Ingallsék már megbánták, hogy örökbe fogadták őket: nélkülük is elég zsúfolt lenne a ház, öt gyerekkel pedig hatalmas kavarodással és fejetlenséggel jár egy egyszerű reggeli készülődés is. Amikor véletlen eltöri Albert borotváját, majd kiderül, hogy az új borotvát a boltból lopta, úgy érzi, menekülnie kell. Cassandra egyedül érkezik az iskolához, és mikor elmondja, mi történt, Albert James után siet. El is kapja őt, de mivel nem tudja rábeszélni, hogy hazamenjen, úgy tesz, mintha ő is meg akarna szökni, és együtt mennek tovább. Nagy vihar támad, és egy lakatlannak hitt házba rejtőznek, ahol előbukkan egy öregember, aki cickánylevessel kínálja őket, és a szobák is nagyon kísértetiesek. James végül átmegy Albert szobájába, és megállapítja, nem is baj, hogy olyan sokan vannak otthon. Másnap reggel hazamennek.

147.)Dark sage - "Fekete tudor"
Dr. Baker segítséget hív, mert már nem tudja egyedül ellátni az összes betegét. Az új sebészdoktor fekete bőrű. Dr. Baker Alden atyát kéri meg, hogy mutassa be a gyülekezetnek a házaspárt, mondván, ő nem ér rá, valójában pedig otthon van. Semmi fontos dolgot nem bízik az új orvosra, és amikor kiviszi a gyógyszert egy kismamához, a férje nagyon támadón lép föl. Úgy döntenek, elköltöznek, de amikor a kismama szülni kezd, Dr. Baker épp nincs otthon, tehát neki kell mennie. A kisbaba végül császármetszéssel születik meg, amihez szükség volt a "fekete tudor" sebészeti szakértelmére. Végül aztán Walnut Grove-ban maradnak.

148.)A wiser heart - "Többet ésszel"
Laurát a szünidőre Arizona államba hívja Eliza Jane egy tanfolyamra, ahol a kurzus végén Ralph Waldo Emerson fog előadni. Eliza Jane beleszeret az előadójába, aki azonban Laurának tesz ajánlatot, nem törődve azzal, hogy férje van. Mikor Laura visszautasítja, megbuktatja őt, Eliza Jane-be pedig egy másik hallgató lesz szerelmes. Laura közben mosogat, hogy pénzt keressen, de végül eláztatják a főnökasszonyt. Laura és Eliza Jane összevesznek, amiért Laura nem segít Eliza Jane-nek az előadó meghódításában, de aztán kibékülnek. Mikor a másik hallgató, aki Eliza Jane-nek udvarol, összeverekszik a professzorral Laura osztályzata miatt, a férfi őt is megbuktatja. Eliza Jane meghívja őt, hogy tanítson az ő iskolájában. Ezt persze szívesen elfogadja.

149.)Gambini the great - "A nagy Gambini"
Rudolpho Gambini, a mutatványos és családja Walnut Grove-ba érkezik. Albert sokat beszél Gambini fiával és kedvet kap a mutatványokhoz, de az ifjú szabadulóművészt Charles eltiltja Gambinitől, mondván, az ő fia orvos lesz, nem pedig páciens. Willie egy mutatvány közben kis híján fölrobbantja Nancy macskáját, és az egész város lázban ég a mutatványosoktól. Az égő koporsó című mutatványba már egyszer majdnem belehalt Gambini, de még egyszer szeretné bemutatni a produkciót, mert ez mindig nagyon tetszik a közönségnek. A mutatvány nem sikerül, a nagy Gambini meghal, Albert pedig már egészen biztos abban, hogy orvos szeretne lenni.

150.)The legend of Black Jake - "Black Jake legendája"
Nels Olesont elrabolja két kétbalkezes tolvaj, és akkora váltságdíjat követelnek Mrs. Olesontól, amit ő sokall a férjéért. Lassan az egész város a fogságukba esik... Dr. Baker, Alden atya és Mrs. Oleson is. Nem is sejtik, hogy a fekete álruhás bandafőnök, Black Jake valójában Nels Oleson, aki szövetkezett a jóindulatú bűnözőkkel, akikre a végén már senki sem tud haragudni...

151.)Chicago - "Chicago"
Isaiah Edwards fia, John hamarosan végezne az egyetemmel, amikor közúti baleset áldozata lesz. Charles és Isaiah Chicagóba mennek, hogy kiderítsék az igazságot. Beszélnek azzal, aki állítólag elütötte John-t. Egy boltban megtalálják John óráját, és a feketebőrű kisfiú, aki eladta az órát, elmondja nekik, hogy egy hosszú kabátos ember húzta ki a már halott fiatalembert az útra. Meg is találják azt az alvilági főnököt, akiről John újságíróként kutatott a halála előtt. A férfinak tehát alapos oka volt arra, hogy eltegye a fiút láb alól. Az üldözésben a tettes is meghal, így a kutatás befejeződött. A nyomravezető kisfiút pedig szerződtetik újságkihordónak.

152.)For the love of Nancy - "Csak Nancy szeressen"
Mrs. Oleson hosszabb bevásárlóútra megy, Nels gondjaira bízva Nancy-t. Elmer Miles, az új tanuló igen kövér, és ezért csúfolják. Nancy viszont rájön, hogy nagyon jól ki tudná használni a fiút, aki mindent megtesz neki, még fogyókúrába is kezd, de Nancy csak nevet rajta. Aztán Albert és Willie jól rászedik Nancy-t, mert tudják, hogy akárcsak Harriet, ő is kihallgatja az összes telefonbeszélgetést. Nancy megveszi Elmer lepkegyűjteményét, de Willie kicseréli a doboz tartalmát egy siklóra és egyéb csúszómászókra. Nancy biztos benne, hogy az ő gyűjteménye lesz a legszebb, Laura viszont halálra rémül tőle. Közben Harriet hazaérkezik, és természetesen megírja Nancy házi feladatát: egy fogalmazását a barátságról. Mindenkit Elmer fogalmazása döbbent meg a legjobban, aki elmegy az iskolából. Aztán persze visszahívják és bocsánatot kérnek tőle. Megjegyzik, hogy senki sem tökéletes, és ezt majdnem minden diák alá is támasztja, bár Nancy egy hibát sem talált magában...

153.)Wave of the future - "A jövő útja"
Olesonék éttermükkel csatlakoznak a "Mrs. Sullivan konyhája" étteremlánchoz, amely főnöke egy egykori hadiszakács, Mrs. Sullivan pedig... nem is létezik. A gyorsétkezde sok pénzt hoz az első napokban, de Caroline, Hester-Sue és Olesonék nagyon kimerültek az első nap után, a vendégek pedig megunják a kis választékot. Csak egy öreg vendégük marad, aki mellesleg nem érez ízeket... Charles főz otthon, de a fiúk nem tudják megenni... aztán elmennek az étteremhez, Charles és Nels pedig új, családias éttermet nyit, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a hadiszakács fölbontsa a szerződést és ez sikerül is. Végül érkezik egy ember, aki olyan éttermet tervez, ahol csak sült csirkét árulnak. De ennek már Harriet sem dől be...

154.)A christmas they never forgot - "Felejthetetlen karácsony"
Karácsonyra összegyűlik a család és Hester-Sue-val eljön Mary és Adam is, akik éppen most érkeztek New York-ból. Azt tervezik, hogy csak egy napra maradnak, de az időjárás mást mond: a kis házat szinte teljesen betemeti a hó. Régi karácsonyi történetek mesélésével töltik az időt. Caroline az első, mostohaapjával töltött karácsonyról mesél, Hester-Sue arról, amikor apja öltözött be fekete mikulásnak, Almanzo arról, amikor megtudta, hogy a Mikulás valóban létezik, Laura pedig Isaiah Edwards kansas-i látogatását eleveníti fel. Másnap reggelre a hó az emeleti ablakig ér... így a "Mikulás" csűrben hagyott ajándékait Charles az ablakon át hozza be a házba.

155.)Stone soup - "Kőleves"
Almanzo elutazik, otthon pedig nagy szárazság és forróság van. Laura öntözi a kertet, tanít és nagyon rosszul van, Willie ájultan talál rá a farmon. Elrohan Dr. Bakerért, aki némileg rendbehozza, de Caroline nem engedi, hogy még tanítson is, ő veszi át az iskolát. a tanítás után egy régi mesét mond a gyerekeknek, aminek a címe: Kőleves. A történet: Egy koldusembernek senki nem adott ennivalót. Ezért egy óriási fazékban elkezdett vizet forralni és köveket dobált bele. Az emberek csodálkozva gyűltek köré és kérdezték: "Mit főzöl?" Mire ő azt válaszolta, hogy kőlevest. "De finomabb lenne, ha lenne benne egy kis só." Egy ember hozott. "Néhány zöldséggel és répával még jobb lenne." Azt is hoztak. "Egy fej hagyma és néhány krumpli még elkelne belé." Azt is hoztak. "Azt hiszem, készen van." -mondta a koldusember és mindenkinek mert a leveséből. Az öregember, aki a hagymát hozta, megkóstolta és így szólt: "Ez a legfinomabb kőleves, amit valaha ettem!" Willie és Albert megérti, mit akart ezzel mondani Caroline és megbeszélik az osztállyal, hogy elmennek öntözni Laurához. Laura nagyon örül nekik. A fiúk eldöntik, hogy másokhoz is elmennek, de mire Almanzo hazatér, megjön a várva várt eső is.

156.)No beast so fierce - "A vadállat nem vad állat"
Gideon, James új barátja dadog és ezért csúfolják a gyerekek. Willie (azt hiszi, a háta mögött) kifigurázza Gideont, és James is nevet rajta. Gideon ezt meglátja és elrohan. Charles és James a keresésére indul, de nem találják meg. Elmennek pár napra Sleepy Eye-ba, ahol egy farkaskutya kezdi követni őket, aki Charles-sal szemben vad, Jamessel jámbor. Megvédi őket egy medvétől, de megsebesül. Közben Caroline megtalálja Gideont egy kunyhóban és végül is sikerül hazacsalnia. James-ék visszaérkeznek és elviszik a kutyát Dr. Bakerhez, majd James a kutyával együtt Gideonékhoz megy bocsánatot kérni. Gideonnak nagyon megtetszik a kutya, James nekiadja. A szülők is megbocsátanak.

157.)The legacy - "A hagyaték"
1982-ben egy házaspár megvesz egy árverezésen egy 100 év körüli asztalt. Nem tudják, ki készítette, pedig benne van a monogram: C. I. Vissza a múltba: Charles asztalokat készít egy üzletnek. Amikor egy jó barátja, Jack Prescott meghal, eszébe jut, Jack mennyire szeretett volna valami halhatatlant, maradandót alkotni az utókornak. Charles hosszú időre megy a városba, a családnak pedig felfogad egy ezermestert, aki főleg csak eszik Ingallséknél, így végül Albert kidobja őt és Jamessel ketten dolgoznak a földön. Amikor Charles megtudja, hogy az ő asztaltípusát gyártják sorozatban és sokkal olcsóbban Sleepy Eye-ban, rájön, hogy ez a városi hamis világ nem neki való. Hazatér azzal, hogy az ő hagyatékai a gyerekei lesznek.

158.)Uncle Jed - "Jed bácsi"
A rég nem látott rokon, az azóta meggazdagodott Jed Cooper látogatóba érkezik a Cooper gyerekekhez. Nagyon megszereti őket és magával akarja vinni a két gyereket, bár ők nem akarnak menni, még ha magasabb életszínvonalon is élhetnének a bácsikájukkal. A törvény is Jed bácsi oldalán áll, de szűnni nem akaró köhögése (és Dr. Baker tanácsa) miatt melegebb helyre kell költöznie és rájön, hogy túl öreg már ahhoz, hogy két gyereket magához vegyen.

159.)Second chance - "Még egy esély"
Hester-Sue volt férje, Sam Walnut Grove-ba jön és feleségül akarja venni őt. Fogadkozik, hogy nem fog többé inni, hogy megváltozott, hogy hónapok óta nem nyúlt alkoholhoz, hogy mindig csak Hester-Sue-t szerette. Fuvaros lesz, de az áruért kapott pénzt elveszti ruletten, kártyán, majd azt mondja Hester-Sue-nak, hogy kirabolták. Ezt Charles és Caroline is megtudja, de nem szólnak Hester-Sue-nak. De az esküvő napján Naomi Terhune, Sam jelenlegi, illetve elválni készülő felesége látogatja meg Hester-Sue-t és elmond neki mindent, ezek után már Caroline sem titkol semmit. Nem is házasodnak össze végül, csak egy nagy éttermi vacsorát csapnak az esküvői ételekből.

160.)Days of sunshine, days of shadow - "Jó napok, rossz napok" (2 részes)
Almanzót elkapja egy járvány, de a jégesőben mégis kimegy a farmra lázasan és agyvérzést kap... Az egyik oldala lebénul és nem is erőlteti meg magát, hogy javuljon az állapota. Ebben még az is segít, hogy Eliza Jane is meglátogatja és mindent megcsinál helyette, pedig Laura szerint javulna az állapota, mert a sok mozgatástól a kezét már tudja használni, csak a lábát nem. Közben Laurának kislánya születik, Rose Wilder. De Almanzo ennek sem örül. Ám egy forgószél következtében az egész házuk összedől, és nem sok mindent tudnak kimenteni: egy üvegtányér és néhány muskátli, amelyeket Almanzo agyongondozott és mégsem nőttek, most pedig gyönyörűek. Ráismer ebben saját sorsára és rendbe akar jönni, ami sikerül is neki, de Laura, aki a szél miatt sokkos állapotban van, nem tudja, hogy a ház összedőlt, és mikor elmegy Grace-szel megnézni azt a "néhány kitört ablakot", nem hisz a szemének. Mint akkor sem, amikor egy napon Caroline elviszi őt az összedőlt házhoz, és - ott áll mellette egy új kicsi ház. Almanzónak pedig nincs már szüksége tolószékre és Eliza Jane is belátja, hogy nem volt igaza.

161.)A promise to keep - "Az ígéret szép szó"
Nem bírja már elviselni Grace, Carl és Alicia, hogy Isaiah állandóan iszik John halála óta és Carl születésnapját is tönkreteszi, és Grace kiadja az útját. Edwards tehát visszatér Walnut Grove-ba, de először csak azt mondja, hogy a család is nemsokára utánajön. Később kiderül, hogy ez nem igaz... Laura örül a legjobban Edwardsnak és szeretné, ha ő lenne Rose keresztapja. De mikor Alberttel elmegy Sleepy Eye-ba egy rakománnyal, megint részeg lesz, de nem engedi, hogy Albert hajtsa a kocsit és Albert kis híján meghal, mikor lezuhan a kocsiról. Már csak Laura tart ki Edwards mellett, aki szeretné őt észhez téríteni. Sikerül is és Isaiah lesz a keresztapa.

162.)A faraway cry - "Segélykiáltás"
Caroline régi iskolatársa és jó barátnője, Louisa levelet ír Caroline-nak, mert az aranyvidéken orvosra van szükség a járványban. Caroline és Dr. Baker a segítségükre sietnek, de sok halottja van a kórnak. Louisa és egy másik asszony, Helen gyereket vár, ez még nehezít a dolgon, az meg főleg, hogy Louisa már két kisbabáját veszítette el, kiderül, hogy férje kemény bánásmódja miatt. De ez a kisbaba most életben marad - de Louisa meghal. A másik esetben, Helennél pedig épp' a kisbaba született halva, de itt Helen férje nagyon jó ember, így végül Caroline tanácsára, hogy Louisa kisbabája ne legyen árva, azt a kisbabát teszik Helen mellé, anélkül, hogy Helen és férje tudná. Nagy is a boldogság a szép kisbaba miatt. A járvány elvonultával Caroline és Baker doktor is hazatér.

163.)He was only twelve - "Tizenkettedik születésnap" (2 részes)
A születésnapjára kapott pénzét (Jed bácsi küldött neki 20$-t) be akarja rakni James a Sleepy Eye-i bankba. Meglát egy szép puskát, de Albert lebeszéli róla, jobb, ha bankba rakja. A bankba belépve ott éppen rablás folyik és Jamest véletlenül lelövik. Charles, Albert és Isaiah a bűnözők keresésére indul, James pedig kómába esik. Albert segítségével (mivel ő szemtanú volt) megtalálják a bűnbandát és végeznek velük. Charles otthon úgy viselkedik, mintha James napról napra jobban lenne. Dr. Baker pszichiátert hív hozzá, de Charles ezt elutasítja. Elmegy egy távoli helyre és oltárt épít. Megjelenik egy öregember (talán angyal vagy szellem?) aki megeteti Jamest, ezután ahogy jött, úgy el is tűnik, majd Edwards hitét megerősítve nála is megjelenik és azt mondja, várjanak egy napot és csak utána menjenek Charles-ék után. Aznap este ugyanis az öregember elmegy Charles-ékhoz és meggyógyítja Jamest. Mikor Caroline és Isaiah másnap odaérnek, már kutyabaja sincsen.