A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Feldolgozások

Kattints a kis képekre, a képek felugró ablakban jelennek meg. Pilot

Az 1930-as években íródott könyvsorozat azonnali sikert aratott a gyerekek körében, mégis viszonylag hosszú ideig kellett várni az első, és sokáig egyetlen tévés adaptációra.
Michael Landon hosszú éveken át játszotta Little Joe Cartwright szerepét a Bonanza című sorozatban, és úgy érezte, elérkezett az idő, hogy saját tévésorozatot készítsen. Éppen jókor jött az ötlet, hogy filmre vigyék az amerikai gyermekirodalom klasszikusát, az Ingalls család és a XIX. század pionírjainak életét.

1974-1984. Tíz évig készült a mindvégig Michael Landon nevével fémjelzett, és mára szintén klasszikussá vált produkció. Itthon kevesen tudják, hogy a filmsorozatot megelőzte egy tévéfilm, amelyet 1974. márciusában mutattak be az Egyesült Államokban. Little House on the Prairie (Kis ház a prérin) volt a címe, akárcsak Laura Ingalls Wilder második könyvének, és az ebben a könyvben elmesélt történetek, a Kansas pusztáin eltöltött időről szól, amikor hol az indiánoktól, hol a farkasoktól kellett félniük a jobb világ reményében Wisconsinból útrakelő családnak.

Ezt a filmet azóta sem láthattuk a magyar tévében, noha ezzel tették le az alapkövét az utána kezdődő sorozatnak. Ebben a filmben bemutatkozik az Ingalls család, Charles, Caroline, Mary, Laura és Carrie, és megjelenik a család barátja, Mr. Edwards is, aki később újra meg újra feltűnik a sorozatban, és még a legutolsó, záró tévéfilmben is szerepelt. A filmet nagy örömmel fogadta a közönség, és ezzel elindult a tíz évig tartó történet. A farm, ahol élünk

A sorozat első epizódjának bemutatására 1974. szeptember tizenegyedikén került sor. A cím azonos volt a tévéfilm címével, pedig a "prérit", a nagy kansas-i pusztát már elhagyta a család, és a történet Minnesotában kezdődik, akárcsak Laura Ingalls Wilder negyedik könyve, az "On the Banks of Plum Creek" (a magyar kiadás Ház a patakparton címmel jelent meg). Azonban a könyvből ismert karakterek (Ingalls-ék, Nellie, Alden atya, Mr. Edwards) felvázolásán és a helyszínen kívül nem sok maradt a nagyrészt önéletrajzi gyerekkönyvekből, Michael Landon keze alatt egy nyugodt életet és idilli családot bemutató kedves filmsorozattá vált a pionírok gyakran nehéz és kegyetlen megpróbáltatásokkal teli története.
Az évek során újabb és újabb szereplők kerültek a történetbe, és időről időre a gyerekeket is "frissítették" sosem látott rokonok, árvák, új lakók színre léptetésével. De ezzel sem kerülhették el a sorozat végét, hiszen be kell látni, semmi sem tarthat örökké. A színészekhez hozzánőttek a karakterek, és bár a mindennapi munkát jelentő sorozatszínészség biztonságot jelent, egyre többen hagyták ott Walnut Grove világát, hogy más műfajban is kipróbálhassák magukat. Nem volt alaptalan a beskatulyázástól való félelmük, többüknek is ez a sorozat jelentette a "nagy kiugrást", és a nézők már annyira azonosították őket a szereppel, hogy nehezen találtak utána új feladatokat a filmek világában.
Az 1984-ben bekövetkezett végső búcsú után már egészen biztos volt, hogy nem lesz folytatás. Kisebb-nagyobb sorozatszerepek (a Szerelemhajó, a Főút a mennybe), egy-egy tragédia utáni megemlékezés (Victor French 1989-ben, Michael Landon 1991-ben bekövetkezett halála) összehozta még a szereplőket, a Farm-ban eltöltött évek alatt szövődött barátságok megmaradtak, szívesen gyűlnek össze egy-egy emlékező farmos találkozóra, hiszen sokuknak 8-10 évnyi emlékük fűződik azokhoz az időkhöz. Sok egykori gyerekszínész számára a legszebb évek emlékei.

Túl a prérin

2000-ben újabb filmes feldolgozás készült, azzal a céllal, hogy az igazi történetet vigyék filmre, megszabadítva a családi filmsorozatok minden közhelyétől és hiteles képet festve az Ingalls családról, és főként Laura Ingalls-ről. A kétrészes film szereplői újraformálták a karaktereket, nem kívánták utánozni a mindenki által ismert és megszokott szereplőket. A filmet két részben mutatták be, az első Laura gyermekkoráról, a vándorlás éveiről, a második rész Laura felnőtt életéről szól, azokról az évekről, mikor Almanzóval és kislányukkal, Rose-zal a jobb élet reményében Missuriba költöztek, ahol végül megállapodtak, felépítve Rocky Ridge-i otthonukat. A filmben megjelenik az idős Laura is, előrevetítve, hogy majdan híres írónő válik belőle, és lányából, Rose Wilder Lane-ből is. Walt Goggins és Meredith Monroe (aki a Dawson és a haverok című sorozatból lehet ismerős) újraformálták Almanzo és Laura Ingalls Wilder karakterét, viszont ez a film is egy kedves, szombat délutáni film lett, amit az ember szívesen megnéz egyszer, de nem az az "igaz történet", amit a cím sugall. Hogy csak a legszembetűnőbbről ejtsek szót: az igazi Laura alacsony, telt alkalú és barna hajú volt - egyáltalán nem olyan, mint Meredith Monroe.

Disney-minisorozat

A következő adaptáció 2005-ben készült. A mindössze hatórás minisorozatban a kilencéves Kyle Chavarria játssza Laurát, Mary szerepét a tizenegy éves Danielle Ryan Chuchran kapta, Charles-t és Caroline-t pedig Cameron Bancroft és Erin Cottrell kelti újra életre. Mind-mind ismeretlen nevek - ez jutott eszembe, amikor először olvastam a híreket. Talán ezeknek a színészeknek is a sorozat és a tévés jelenlét fogja meghozni a népszerűséget és az újabb szerepeket. Nehéz dolguk van, hiszen két nagyszerű és színvonalas adaptáció után magasan áll a mérce. Amerikában örömmel fogadta az új minisorozatot és az új arcokat a közönség. Magyarországon eddig nem mutatták be, így sajnos saját véleményt nem tudok mondani. A farm, ahol élünk: A musical

2009-ben újabb mérföldkőhöz érkezett Laura Ingalls Wilder mára már örök klasszikus története: musical készült belőle! A műfaj már magában érdekes egy gyermekkönyv-sorozat feldolgozása esetében, viszont a mű további meglepetést tartogat: Caroline Ingals szerepét Melissa Gilbert játssza (és énekli), akit Laura Ingalls-ként ismert meg a világ a filmsorozatból.

Sajnos erről sem tudok saját véleményt írni, az interneten pedig jót is, rosszat is olvasni - ezért meghagyom mindenkinek a kutatás és rátalálás örömét. Az mindenesetre szerintem pozitívum, hogy a musical cselekménye hűen követi a könyveket: ott kezdődik, amikor az Ingalls család elköltözik Walnut Grove-ból, és végül DeSmet-ben telepednek le.