A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Honlaptörténet

Első verzió Hetedikes koromban, 13 évesen kerültem először kapcsolatba az internettel. A farm, ahol élünk és a XIX. század, valamint a századforduló iránti rajongásom is valamikor akkor kezdődött, s máig tart, bár sokkal kevésbé meghatározó az életemben, mint akkoriban.

Amikor az internettel ismerkedtem, csodálkozva vettem tudomásul, hogy egyáltalán nincs magyar rajongói honlapja ennek a filmsorozatnak, s hamarosan megfogalmazódott bennem, hogy ezt a hiányt pótolni fogom. A HTML egy egyszerű, könnyen tanulható nyelv, a gimnáziumi számítástechnika órákon tanultakra támaszkodva készítettem el ennek a honlapnak az első változatát kb. 1999 és 2002 között. Eleinte csak az epizódok tartalmát készítettem el, lassan formálódott honlappá, időnként hozzáadtam egy-egy plusz lapot.

Második verzió Először 2002 februárjában a Nexus.hu-n regisztráltam egy tárhelyet, amelyet aztán 2002 novemberében az Extra.hu tárhelyére cseréltem. Ott működött a honlapom egészet 2010 elejéig. 2006 augusztusáig bővítgettem az eredeti honlapot, akkor végeztem az első nagyobb felújítást, új, egyszerűbb külsőt adtam az oldalaknak, és frame-es megjelenést készítettem, bal oldalon volt a menü, jobb oldalon a tartalom. Azóta tudom, hogy ez nem volt jó ötlet, mert a frame-ek csak nehezítik az oldal használatát, de akkor így tűnt könnyen áttekinthetőnek, egyszerűnek (és a CSS-t még nem ismertem).

Harmadik verzió Időközben egy-két új aloldalt készítettem, és 2010 február közepén, miután megvédtem a diplomámat, hozzáláttam a teljes honlap átdolgozásának, mert költöznöm kellett: az Extra.hu megszüntette az ingyenes tárhelyet. Két héttel később fenn is volt a Freeweb szerverén az új változat, és 2010. március 31-én megszűnt a régi tárhelyem. Úgy gondoltam, hogy ha már költöznöm kell, akkor itt az ideje egy korszerűsítésnek is, ezért rengeteg mindent változtattam, javítottam a régi verzióhoz képest.

Ez az eddigi legátfogóbb frissítés, rengeteg elavult formázástól (frame-ek, táblázatok) megszabadítottam az oldalakat, és végre valamennyire megtanultam a CSS stíluslapok használatát is, lehetővé téve, hogy egy újabb megjelenésbeli változtatás sokkal egyszerűbb legyen. Ez a verzió kb. két hónapig működött, utána ismét változtattam rajta, de már csak a megjelenésen és a menürendszeren változtattam, illetve pár olyan javítást végeztem, amelyek lehetővé teszik a honlap akadálymentes használatát.

Negyedik verzió Legfontosabb javítások, amelyeket sikerült véghezvinnem: a honlap közel egyformán jelenik meg minden használatban lévő böngészővel (Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera, Google Chrome, Safari), a menürendszer és a zenelejátszó is mindegyikkel működik. Készült egy saját, belső működtetésű Vendégkönyv, illetve a találkozó szervezéséhez kapcsolódóan is működik egy regisztrációt nem igénylő üzenőfal. Végre egyszerűen használható képnézegetőm is van, ezzel együtt szelektáltam is a képek közül. Több oldal szöveges tartalmát is átolvastam, javítgattam rajtuk, például az Epizódok tartalma oldalait.

A frissítésről bővebben a "Honlaphírek" menüpontban írtam.

Hogy megéri-e ezzel foglalkozni, azt az rengeteg e-mail bizonyítja, amelyeket az évek során kaptam a többi hazai Farm-rajongótól, s amelyekre igazán büszke vagyok:) Sok kérdés, kérés, ötlet, de ami a legjobban esett, gratulációk és jókívánságok is eljutottak hozzám, a mai napig kapok leveleket. Szóval örömmel folytatom a honlap fejlesztését és fenntartását, amíg csak igényét érzem.