A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Kevin Hagen 1928-2005

Kevin Hagen, akit leginkább Doctor Baker-ként ismer a közönség, a rákkal folyatott egyéves küzdelem után 2005. július 9-én elhunyt.

1928-ban született Chicago-ban. Az édesapja 6 éves korában elhagyta a családot, így édesanyja, nagyanyja és orvos nagybácsija nevelték. A II. világháború után a haditengerészetnél szolgált, és közel 30 évesen adta csak színészetre a fejét, előtte egy évig jogot tanult. Eleinte westernfilmekben szerepelt, leggyakrabban mint "a rossz fiú", játszott többek között a Mission: Impossible, a Gunsmoke és a Bonanza című sorozatokban. Már-már úgy tűnt, ez a szerep örökre rajta ragad, amikor 1974-ben Michael Landon felajánlotta neki Dr. Baker szerepét, készülő új filmsorozatában, A farm, ahol élünkben. Egészen a sorozat befejezéséig, 1984-ig hű maradt hozzá, és azután is mint kedvenc szerepét emlegette.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az az egyszemélyes show, amelyet, miután 1992-ben búcsút vett Hollywoodtól, ő maga írt és adott elő, sorozatbeli szerepét véve alapul. Ekkor ismerte meg negyedik feleségét, Jan-t, akivel 1993-ban házasodtak össze. Időnként énekesként is fellépett, illetve igyekezett a Farm-os hagyományokat ápolni, pl részt vett az 1999-es találkozón, ahol jelen volt Karen Grassle, Melissa Gilbert, Matthew Laborteaux is, hogy csak néhányat említsek. (Képek a rendezvényről a www.prairiefans.com oldalon találhatók.)

Egy igen hosszú interjút találtam a "Prairie Homestead" című oldalon (netes cím az "egyéb honlapok" oldalon megtalálható), amelyet 1999-ben készítettek vele. Azok kedvéért, akik angolul nem beszélnek, néhány részletet lefordítottam.

Hogyan került A farm, ahol élünkbe...
"Azelőtt együtt dolgoztunk (Michael Landon-nal) a Bonanza című sorozatban, szóval beszélgettünk a régi időkről. Sokszor szívesen mesélem, hogy azután ezt kérdezte:
-Mondd, Kevin, tudsz irányítani egy homokfutót?
Erre én azt feleltem:
-Persze, Mike, amíg nincsenek eléköltve a lovak...
Persze igazából nem így történt. Megkérdezte, hogy szeretném-e az orvos szerepét az új sorozatában, A farm, ahol élünkben. Ez egy állandó szerep lenne. Miután kész voltam megragadni bármilyen színészi feladatot, egyszerűen igent mondtam. Az egész nem tartott öt percig, és a sorozat 9 évig futott..."

Arról is mesél, hogy leginkább a XIX. századi orvoslásról szóló könyvekből készült a szerepre, amelynek megformálásában Michael Landon nagy szabadságot hagyott neki és a többi színésznek is. Emellett orvos nagybátyja volt rá nagy hatással.

"S hogy Dr. Baker hasonlít-e rám? Teljes mértékben! Minden színész saját magából indul ki, ha egy szerepet hitelesen és természetesen akar megformálni. Minden pozitív vonásomat igyekeztem használni, s persze néhány negatívat is."

Őriz-e még farmos relikviákat...
"Megvan az a kalap, amit mindvégig hordtam, és azok a papírok, amelyek "Baker doktor" rendelőjének falán lógtak."

Kevin Hagen szép és teljes életművet hagyott maga után. Emlékét megőrizzük.