A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

"A farm, ahol élünk"-kel kapcsolatos könyvek

Ezen az oldalon a Farmmal kapcsolatos, de nem a könyvsorozathoz tartozó könyvekkel foglalkozom. Egyelőre azokról a könyvekről írok, amelyeket jól ismerek, mert vagy megvettem, vagy könyvtárból vettem ki őket.

Patrick Loubatiere: La petite maison dans la prairie - Walnut Grove Terre Promise (A farm, ahol élünk; Walnut Grove, az ígéret földje)

1999 januárjában jelent meg ez az első könyv A farm, ahol élünk című sorozatról. A több mint 200 oldalas, francia nyelvű könyv rengeteg érdekes háttérinformációt tartalmaz a sorozatról, szereplőiről, a forgatási helyszínekről, a vendégszínészekről stb. A szerző, Patrick Loubatiere dél-franciaországi tanár és a sorozat lelkes rajongója. Számára ez a könyv csak az első lépés volt a "farmosabb" világ felé: 2001-ben, a sorozat franciaországi bemutatásának 25 éves évfordulójára ünnepséget és találkozót szervezett, amelyen a díszvendég Karen Grassle (Caroline Ingalls) volt. A filmsorozat DVD-kiadásához interjúkat készített többek között Dean Butlerrel (Almanzo), Alison Arngrimmel (Nellie), Dabbs Greer-rel (Alden atya), az elmúlt években pedig Alison Arngrimmel közös show-val lépett fel Franciaországban.

Patrick Loubatiere: Little House From A to Z (A farm, ahol élünk A-tól Z-ig)

Patrick Loubatiere második könyve francia és angol nyelven is megjelent, és a 9. évad DVD-csomagjához adták ajándékba (külön nem lehet megvenni). Ez a kis könyv lexikonszerű szócikkekből áll, amelyek A-tól Z-ig ismertetik a fontosabb neveket, helyszíneket, eseményeket a sorozatból.

On the Way Home (Hazafelé)

Ezt és az ezután következő könyvet szokás a Farm-könyvsorozat tagjaként említeni, de ez a besorolás megtévesztő lehet. Laura Ingalls Wilder egy jól behatárolható időszakban írta az ifjúsági regényeit, amelyek (magyar fordításban) "A ház, ahol élünk" könyvsorozatként vált ismertté. Az első részt, a Little House in the Big Woods-t (Kicsi ház a nagy erdőben, illetve új fordításban Erdei kunyhó) 1931-ben adták ki, és körülbelül kétévenként következtek a sorozat újabb részei, az 1943-ban kiadott The First Four Years (Az első négy év) című könyvvel bezárólag. Laura azonban korábban is szeretett írni, rendszeresen publikált a helyi újságban, illetve időnként naplót is vezetett. Az On the Way Home című könyv a Wilder család, azaz Almanzo, Laura és Rose utazásáról szól a Dakota tartománybeli DeSmet-ből Mansfield-be, Missouri-ba, ahol később felépítették a házat, amelyben Laura és Almanzo hátralévő életük hosszú évtizedeit töltötték. Ez a könyv Laura naponkénti naplóbejegyzéseiből áll, amelyeket Rose Wilder Lane szerkesztett, és 1965-ben adták ki. A könyvet családi fotók, illetve az utazás állomásait bemutató (nem Lauráék által készített, de korabeli) fényképek gazdagítják.

West from Home (Otthontól nyugatra)

Laura Ingalls Wilder 1915-ben néhány hónapot San Franciscóban töltött, ahová egy mezőgazdasági kiállítás kapcsán utazott. Remek lehetőség volt ez arra is, hogy hosszabb időt töltsön el lányával, Rose-zal, aki ezidőtájt újságíróként, riporterként dolgozott a nagyvárosban. A West from Home Laura leveleiből áll, amelyeket Almanzónak küldött San Franciscóból, illetve alkalmanként Rose is írt az édesapjának. A kötetet Roger Lea MacBride szerkesztette, a leveleket korabeli fotók színesítik.

The Little House Cookbook (A farm-szakácskönyv)

Barbara M. Walker könyve a farm-könyvekben említett ételek receptjeit gyűjti össze, de nem akárhogyan: amellett, hogy szakácskönyvként is használható, az ételekhez kötődő, a könyvekből kiemelt történeteket is elolvashatjuk, illetve a könyvsorozatból ismert Garth Williams-illusztrációk közül is jónéhány szerepel ebben a műben.

Donald Zochert - Laura

Donald Zochert könyve első megjelenése idején, 1976-ban igazi hiánypótló volt: a filmsorozat sikere Laura Ingalls Wilder-t és könyveit is tovább népszerűsítette, és ez volt az első életrajzi könyv az írónőről - hiszen saját könyvei nem tekinthetőek teljes mértékben önéletrajznak: egyes eseményeket kihagyott a történetből, illetve van, amire nem emlékezett pontosan. Donald Zochert felfedi Laura Ingalls Wilder és családjának valós történetét, és utánajár olyan dolgoknak is, amelyekről a könyvsorozat nem szól: megtudhatjuk, pontosan hol állt a kis ház Kansas prérijén, merre utaztak még Ingalls-ék a könyvsorozatban említett helyszíneken túl, megismerhetjük azokat, akikkel kalandos útjaik során találkoztak, és többeknek a későbbi életéről is található némi információ - olyan történetek, amelyekről talán Laura nem is tudott. A több mint 200 oldalas könyvet korabeli fotók illusztrálják, elsősorban családi fotók az Ingalls- és Wilder-hagyatékból.