A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Kronológia

A farm, ahol élünk kronológiája, vagyis hogy melyik évad melyik valós történelmi időszaknak, évnek felel meg, több okból is problémás. A sorozatot tíz éven keresztül készítették, és a forgatókönyvírás sem egy emberhez fűződik, a legfontosabbak Michael Landon, Arthur Heinemann, Don Balluck, Carole és Michael Raschella, de rajtuk kívül többen írtak még 2-3 epizódhoz forgatókönyvet. Másrészt az is problémát okoz, hogy az epizódok egy-egy kerek történetet mesélnek el, amelyek gyakran több hét vagy több hónap eseményeit ölelik fel, ezért ha a néző komoly számolásba kezd, egy-egy évad a történet szerint többévnyi eseményt is felölelhet. Ezen a számoláson alapszik az a kronológia, amelyet egy Hiphats becenevű rajongó készített 1997-ben, s amelyet azóta többen is használtak hivatkozási alapul. Hiphats "A farm, ahol élünk" kronológiája a következő linken érhető el: Little House Timeline.

Ez a kronológia olyan dolgokat is figyelembe vesz, mint például, hogy Adam Kendall-nek évekbe telt a jogi egyetem elvégzése, amely a sorozatban kevesebb, mint egy fél évad, a 135. To see the light - "Látni a fényt" című epizódtól a 142. Blind justice - "A vak igazság" című epizódig tartott. Ebben a számolásban a szereplők jóval idősebbek a sorozat végére, mint az őket játszó színészek, Laura 41, Mr. Edwards 83 éves, stb.

Vannak olyan események, említések stb., amelyekkel nem tudok én sem mit kezdeni, például Mr. Edwards egyszer említi a villamosszéket, amelyet csak 1890-ben találtak fel (az említett epizód még Laura férjhez menetele előtt játszódik). Ugyanígy nem tudja beilleszteni sehová sem az említett kronológia a 40. Centennial - "Centenárium" című részt, amely az Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulójáról szól, tehát 1876-ban játszódik. A most következő időpontokat az epizódokból gyűjtöttem, bár elég ritkán említenek pontos dátumot, azért volt egy-két támpont, íme:

1840 Walnut Grove alapítása.


1874 1. évad, Ingalls-ék Walnut Grove-ban telepednek le.
1876 2. évad 1877 3. évad
1878-79 4. évad
1880 5. évad
1881-82 6. évad
1883-1884 7. évad
1885-1886 8. évad
1887-1889 9. évad

Mindezek alapján a sorozat 1874 és 1889 között játszódik, vagyis 15 évet ölel fel, amely csak hat évvel hosszabb időtartam, mint az 1974-1983 közötti forgatás hossza (a másik kronológia végeredménye 32 év!). Az évszakokat nem vettem figyelembe, mert az biztosan nagy zavarodást okozott volna, és hosszabbá tette volna a kronológia idejét. A születési dátumok tekintetében egy-két éves eltérés van a valósághoz képest, de mivel a sorozat csak lazán támaszkodik Laura Ingalls Wilder regényeire (amelyek szintén valós alapokon nyugvó, de szépirodalmi művek, tehát nem követik szigorúan a valóságot), ez szerintem még elfogadható. A valóságban egyébként is kisebb korkülönbség (3 év) volt Laura és Carrie között, mint a sorozatban.

A 9. évadot követő három film ebbe nehezen illeszthető bele, talán nem is kellene a sorozathoz szorosan fűződő műveknek tekinteni őket, mert több kérdést is felvetnek: egyrészt Albert halálos betegsége a "Look back to yesterday" című extra részben ellentmondásban áll Laura mondataival a Home again - "Újra otthon" című rész végén, hiszen akkor azt mondja, hogy később Albert orvosként tért vissza Walnut Grove-ba. További ellentmondás a karácsonyi extra rész elejéről Charles visszaemlékező szövege, ami valószínűleg a nézők tájékoztatásáért volt szükséges, mivel bár korábban forgatták, ezt az epizódot a legutolsó rész utáni karácsonykor mutatták be. Ez a szöveg 1896 telére datálja az epizódot, amely már csak azért is lehetetlen, mert ebben a részben Laura és Almanzo lánya, Rose körülbelül 2-3 éves, 1896-ban pedig már tízévesnek kellett volna lennie. A legutolsó epizódban pedig felrobbantják Walnut Grove-ot, ami egyrészt történelmileg nem hiteles (bár sok másban sem ragaszkodtak a valósághoz, szerintem ezzel Michael Landon túllőtt a célon), másrészt megint csak lehetetlenné teszi, hogy Albert valaha is visszatérjen Walnut Grove-ba. Személy szerint én úgy tekintek ezekre az extra epizódokra, mint afféle a rajongók számára készített plusz "csemegékre", amelyeken nem akarom, s nem is tudnám számon kérni a következetességet.