A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Laura Ingalls Wilder (1867-1957)

Charles Philip Ingalls és Caroline Lake Quiner Ingalls második lányaként 1867-ben született Wisconsinban, a Pepin nevű város közelében. Hamarosan Kansas pusztáján találta magát, ahol egy évet töltött az Ingalls család, itt született Carrie Ingalls. Ezután Minnesota állam következett (Walnut Grove), majd Iowa, végül pedig DeSmet városában, Dakota államban telepedtek le. Ez a kalandos, utazásokkal teli gyermekkor jelenik meg a könyveiben, a XIX. század derekán élt észak-amerikai telepesek vándorlása a felfedezésre váró nyugati területek felé. Küzdelem a természet erőivel, az időjárással, a helyi közösség és a család megtartó ereje, a mára nagyrészt elfelejtett mindennapi tevékenységekhez szükséges mesterségbeli tudás, a hitélet, a kitartás, a jövőbe vetett reménység jelenik meg a könyvsorozat lapjain.

Laura DeSmet-ben ismerkedett meg Almanzo Wilderrel. 1885. augusztus 25-én kötöttek házasságot, 1886. december 5-én pedig megszületett lányuk, Rose Wilder. Az első együtt töltött években több nehézséggel kényszerültek szembenézni: egyik alkalommal a csűr égett le, elpusztítva a benne tárolt gabonát és szénát, másik alkalommal pedig a házuk. De a legsúlyosabb a torokgyík fertőzés volt, amelyet Laura és Almanzo is elkapott, és amelyből Almanzo sohasem épült fel egészen: élete végéig kissé bicegve járt, és a fizikai ereje sem tért vissza teljesen.

1894-ben úgy határoztak, hogy máshol próbálnak szerencsét: társzekéren hosszú útra indultak, és végül Missouri-ban, Mansfield városa közelében telepedtek le. A helyet Rocky Ridge (Sziklás Hegygerinc) Farmnak nevezték el. Rose-t Louisiana-ba küldték középiskolába, ahol 1903-ban érettségizett, majd 1909-ben feleségül ment Gillette Lane-hez, és ismert újságíró-riporter vált belőle. A házasságból válás lett, Rose pedig kalandos életutat járt be, és fontos ösztönzője és támogatója lett édesanyja írói karrierjének.

Laura 1911-től írt rendszeresen a Missouri Ruralist című lapnak, ahol saját rovata lett, "As a Farm Woman Thinks" (Ahogy egy farmer asszony gondolja). Olyan ház körüli teendőkről írt, mint például a baromfitartás, amelyben egyébként is helyi hírnévre tett szert, s az ebből származó jövedelmet utazásra és a háztartás korszerűsítésére fordította. Rose ösztönzésére az 1920-as években kezdett neki önéletrajzi műve írásának, amelyet először felnőtteknek szánt. Ezt a művet végül csak 2014-ben adták ki, Pioneer Girl címmel, rengeteg fényképpel, széljegyzettel, háttérinformációval ellátva. Mivel az 1920-as években ezt a művet sorra elutasították a kiadók, Rose ötletére ifjúsági regénnyé dolgozták át, és egy egész könyvsorozat lett belőle. Az első, Little House in the Big Woods (Kicsi ház a nagy erdőben) című kötet 1932-ben jelent meg.

Az első könyvet hét további kötet követte, a nyolcadikat pedig Rose halála után, 1971-ben adták ki. Rose szerkesztőként, illetve saját irodalmi kapcsolatai révén segített édesanyjának, így önmaga is hozzájárult a könyvek sikeréhez. A könyvsorozatot a vártnál jóval nagyobb figyelem és elismerés övezte, mára pedig az észak-amerikai szépirodalom klasszikusai között tartják számon.

Almanzo 1949-ben, Laura nyolc évvel később, 1957. február 10-én halt meg, 3 nappal 90. születésnapja után. Sírhelyük a mansfield-i temetőben található, amely rajongók zarándokhelye. Azóta is újabb és újabb generációk nőnek fel Amerikában a könyvein, és több nyelvre lefordították őket. Olvasóközönsége és (hála Michael Landonnak) tévénéző rajongótábora őrzi emlékét.

Könyvei

Fényképek © HarperCollins Publishers