A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Egyéb érdekességek

A történelmi-társadalmi háttér

A sorozat hátteréül a XIX. század utolsó harmadának Amerikája szolgál, ebből is a kisvárosi, vidéki milliő. A függetlenségi háború jó száz éve (40. rész) történt (1775-83), egyre inkább benépesítik a kontinenst az európaiak, főként angolok, ill. a jobb élet reményében kivándorolt más népek. A rabszolgafelszabadítás ugyan lezajlott már, az előítéletek erőteljesen érzékelhetők, az észak-dél között folyt polgárháború túl közel van még (1861-65.)
Az aranyláz rengeteg családot vonz nyugatra és az indiánokkal is meggyűlik a bajuk. A sorozatban feltűnnek háborús veteránok (44., 71.), indián törzsek (21., 76.), a családok az aranyláz (63.) hatására hátrahagyják földjüket és addigi életüket, majd meggazdagodva vagy kiábrándultan térnek vissza. Az idegengyűlölet is sokszor ekőkerül, legyen az fekete (95.), indián (76.), orosz bevándorló (40.), vagy zsidó (99.).

Az epizódokban sokszor kerülnek szóba a találmányok is, a XIX. században a technológia rohamos fejlődésnek indult. A vasút (1825.) behálózza a kontinenst (38., 170.), a fényképezést (133.) is ismeri már mindenki, és a sajtó szerepe is megnő (91., 164.). Újdonságként tekintenek a "beszélő gép"-re (34.), a rágógumira (65.), a telefon fokozatosan költözik be egyre tőbb otthonba (90., 116.), a villamosszék (112.) pedig kuriózumszámba megy, nem is beszélve az angolvécéről! Biztosított az olvasás a vakok számára is (84.), hála Braille-nek, aki 1812-ben kifejlesztette a domború pontsorokból álló Braille-írást, és a süketnémák beszélgetése is megoldott már, jelbeszéddel (121., 168.). Furcsa világ, ahol mindemellett a régi babonák is élnek (a taviszörny(100.), a zsidók "akiknek szarva van" (99.) stb.), és ez a kettősség jelen van az emberek viselkedésében is, egy szervezett társadalomban, a préri közepén.

Egy szereplő - több szerep

Magyar nevűek a sorozatban

A sorozat vetítésekor felfigyeltem néhány egyértelműen magyar vezetéknévre:


Rokonok a színészek között

Tanárok Walnut Grove-ban