A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Ruhák, kosztümök

Mindig is nagyon tetszett, hogy a szereplők ruhái szempontjából mindvégig következetes volt a sorozat. Különösebb odafigyelés nélkül is feltűnhet, hogy egy-egy szereplőt szinte mindig ugyanabban a néhány viseletben látunk. Általában az Ingalls-lányoknak egy-egy évadban két hétköznapi és egy ünnepi viselete volt, illetve egy köténye és főkötője vagy kalapja. A téli ruhákat már nehezebb követni, mert kevés téli epizód volt, de ott is törekedtek rá, hogy egyszerű, de a korabeli divatnak megfelelően igényes ruhákat adjanak a szereplőkre.
Különösen érdekes volt észrevenni Mary egy-egy kinőtt ruháját Laurán, később pedig Carrie-n és Cassandrán is. Meg kell jegyezni, hogy valószínűleg ezekből a ruhákból több darab is volt, egyszer olvastam valahol, hogy például Mr. Edwards hány bordó kockás inget "fogyasztott el" az évek során. Egy-egy vizes vagy sáros jelenethez is szükség lehetett egyforma váltásruhákra.

Annak idején összeírtam pár viseletet a sorozatból, és most próbálom ezeket feldolgozni: néhány porcelánbabámat öltöztettem "farmosba", és a számítógép adta lehetőségekkel igyekszem bemutatni ezeket a ruhákat. Egyelőre néhány kép ízelítőként, ha lesz még több, azokat is felteszem.

Laura, 3-5. évad, hétköznapi
Mary, 3-4. évad, hétköznapi

Addig is néhány érdekesebb eset, egyelőre csak szövegben:
- A zöld mintás ruha, nagy hegyes gallérral, amelyet Mary hordott az első két részben, Laura ruhája lett az első két évadban.
- A két egyforma kék ünneplő ruhát, amelyeket Caroline varrt Mary-nek és Laurának a második részben ("Falusi lánykák"), egészen az ötödik évadig láthatjuk Laurán az ünnepi alkalmakkor. Valószínűleg a 3. évadtól kezdve már Mary kinőtt ruháját hordta, aki pedig egy új, fakólila ünneplőruhát kapott. Végül ezt a kék ruhát "örökölte" Cassandra a 8. évadban.
- Laura és Mary a 3. évadban kaptak új ruhákat, majd pedig Mary az 5. évadban (amikor a winokai Vakok Iskolájában kezdett dolgozni), Laura pedig a 6. évadban, amelyben megismerte Almanzo Wildert.
- A jelmeztervezőnek még arra is volt gondja, hogy egy-egy régi ruhát "munkaruhaként" megtartson, pl. Laura a "Kőleves" (7. évad) című epizódban abban a zöld mintás ruhájában dolgozik a birtokon, amelyet a 6. évadban, még férjhez menetele előtt hordott.
- Laura életében fontos szerepet játszott a kék és téglaszínű részekből álló ünneplőruhája: ezt a ruhát Olesonék üzletében választotta a "Drága tizenhat éves" (6. évad) című epizódban, és ezt viselte az első tanítói állása idején. Ez volt rajta a "Szeret, nem szeret" című epizód végén, amikor Charles elmondja neki és Almanzónak, hogy úgy döntött, nem kell 18 éves koráig várniuk az esküvővel. A következő három évadban majdnem minden ünnepi alkalommal ezt a ruhát viseli, felváltva azzal a halványzöld ruhával, amelyet először a 7. évad nyitóepizódjában ("Laura Ingalls Wilder") viselt, amikor Radnor-ba indult, ahol tanítói állást ajánlottak neki, majd nem sokkal később Sleepy Eye-ban feleségül megy Almanzóhoz, ugyanebbben a ruhában. A kék és téglaszínű ruhát végül a legutolsó részben, a "Végső búcsú"-ban is láthatjuk, ezt viseli a templomban, amikor eldöntik, hogy felrobbantják a házakat, és ebben a ruhában búcsúzik végleg a sorozattól. Egyhelyütt pedig azt olvastam (azt hiszem, Alison Arngrim írta valahol), hogy a Laurát játszó Melissa Gilbert ráadásul ki nem állhatta ezt a ruhát... :)