A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Színészek

Sorozatbeli névSzerep/családSzínészSzinkronszínész
Charles IngallsIngalls családMichael LandonHáda János
Caroline Quiner IngallsIngalls családKaren GrasslePeremartoni Krisztina
Mary Ingalls KendallIngalls családMelissa Sue AndersonMolnár Ilona (1-5. évad)
Simonyi Piroska (6-8. évad)
Laura Ingalls WilderIngalls családMelissa GilbertSzőnyi Juli (1-5. évad)
Vadász Bea (6-9. évad)
Carrie IngallsIngalls családLindsay & Sidney GreenbushSzabó Luca (1-5. évad)
Mánya Zsófi (6-8. évad)
Grace IngallsIngalls családBrenda & Wendi Turnbaugh
Albert Quinn-IngallsIngalls családMatthew LaborteauxPolgár Péter
Glósz Viktor
James CooperIngalls családJason Bateman
Cassandra CooperIngalls családMissy Francis
Nels OlesonOleson családRichard BullSzokolay Ottó
Harriet OlesonOleson családKatherine MacGregorGyőri Franciska
Nellie Oleson DaltonOleson családAlison ArngrimGarai Dóra (1-5. évad)
Dögei Éva (6-8. évad)
Willie OlesonOleson családJonathan GilbertStukovszky Tamás (1-5. évad)
Szvetlop Balázs (6-7. évad)
Hamvas Dániel (8-9. évad)
Nancy OlesonOleson családAllison BalsonBogdányi Titanilla
Percival DaltonNellie férjeSteve Tracy
Dr. Hiram BakerWalnut Grove - orvosKevin HagenIzsóf Vilmos
Robert Alden atyaWalnut Grove - lelkészDabbs GreerKardos Gábor
Lars HansonWalnut Grove - alapítóKarl Swenson
Melinda FosterWalnut Grove - postásRuth Foster
Isaiah EdwardsEdwards családVictor FrenchMelis Gábor
Grace Snider EdwardsEdwards családBonnie BartlettKubik Anna
John Sanderson jr. EdwardsEdwards családRadames PeraMarkovics Tamás
Carl Sanderson EdwardsEdwards családBrian PartPolgár Péter
Alicia Sanderson EdwardsEdwards családKyle Richards
Eva Beadle SimmsWalnut Grove - tanítónőCharlotte StewartBíró Anikó
Joe KaganWalnut Grove - boxoló, farmerMoses Gunn
Hester-Sue TerhuneWalnut Grove - tanítónőKetty Lester
Susan GoodspellWinoka/Walnut Grove - vak tanulóMichelle Downey
Bill AndersonWalnut Grove - bankárSam Edwards
Jud LarabeeWalnut Grove - farmerDon "Red" Barry
Jonathan GarveyGarvey családMerlin OlsenNémeth Gábor
Alice GarveyGarvey családHersha ParadyBalogh Erika
Andrew GarveyGarvey családPatrick LaborteauxElőd Botond
Adam KendallMary férje - tanító, ügyvédLinwood BoomerSeszták Szabolcs
Almanzo WilderLaura férje - Wilder családDean ButlerMinárovits Péter
Eliza Jane WilderWilder család - tanítónőLucy Lee FlippinUdvarias Anna
Jenny WilderWilder családShannen DohertyCsuha Bori
Etta PlumWalnut Grove - tanítónőLeslie Landon
John CarterCarter családStan IvarViczián Ottó
Sarah CarterCarter családPamela RoylanceNémeth Borbála
Jeb CarterCarter családLindsay Kennedy
Jason CarterCarter családDavid Friedman


Charles Ingalls - Michael Landon

1936-ban született Forest Hills-ben, New York közelében. 1956-ban kezdődött filmes karrierje, egyebek mellett 14 évig, 1959-től 1973-ig a Bonanza című sorozatban játszotta Little Joe Cartwright szerepét. A farm, ahol élünk megálmodója és mozgató rugója, 1974-től 1983-ig mint színész, producer, rendező és forgatókönyvíró nagyban hozzájárult a sorozat sikeréhez. A történet annyira a szívéhez nőtt, hogy nem tudta volna elviselni, hogy rajongók lepjék el "Walnut Grove"-ot a forgatás befejeztével, ezért a díszletfalu nagy részét valóban felrobbantották az utolsó részben. Michael Landon 9 gyereket nevelt fel, közülük többen színészi pályára léptek. 1991. július 1-én halt meg rákban.
Michael Landonról bővebben itt.

Caroline Ingalls - Karen Grassle

1944-ben született Berkeley-ben, Észak-Kaliforniában. Főleg színpadi színészi múltja volt, amikor Michael Landon kiválasztotta Caroline szerepére. 1982-ig hű volt a sorozathoz, majd Ingallsék elköltözése után a befejező epizódban ismét láthattuk. Legutóbb az 1993-as Wyatt Earp-ben láthattuk Kevin Costner oldalán, ma visszavonultan él, és kedvtelésből színészkedik csupán, a helyi színitársulatban.

Mary Ingalls - Melissa Sue Anderson

1962-ben született Berkeley-ben, néhány epizódszerep után 12 évesen vált közismertté Mary szerepében. Michael Landon szerint nem csak külső, de belső tulajdonságaiban is hasonlított a Farm-könyvekből megismert Mary-re, csöndes volt és inkább olvasott, mint hogy fára másszon (nem úgy, mint Laura). Profit megszégyenítve játszotta a vak lány szerepét 15 éves korától fogva. 1981-ben hagyta el Walnut Grove-ot és néhány film és csalódás után most férje, Michaael Sloan és gyerekeik, Piper és Griffin a legfontosabbak számára. Legutóbb az 1998-as Földrengés New York-ban című filmben láthattuk.

Laura Ingalls - Melissa Gilbert

1964-ben született, 9 évesen került a sorozatba. Ő játszotta Laurát, az eredeti Farm-könyvek íróját. Nevelőszülei Paul Gilbert színész és Barbara Crane táncosnő. Talán ő futotta be az egyik legnagyobb karriert, játszott az Édes igazság és a Szerelemhajó című sorozatokban, ő az, akit a hazai TV-kben leggyakrabban láthatunk: szerepelt a Babylon 5-ben, láthattuk A jog hálójában című bűnügyi sorozatban és olyan filmekben, mint az Anna Frank naplója, Joshua szíve, a Danielle Steel regényéből készült Zoya, Bébidömping, Karácsonyi szerelem, Ha az igazság fáj, Menedékhely. Két fia született, második férjével, Bruce Boxleitnerrel 1995. óta házasok.
Melissa Gilbertről bővebben itt.

Carrie Ingalls - Lindsay & Sidney Greenbush

A két 1970-ben született kislány felváltva játszotta Carrie szerepét. Bár időközben 12 évesek lettek, sosem kaptak nagy szerepet a sorozatban, mindenhol jelen voltak, de mialatt újabb és újabb szereplők jöttek, Carrie mindvégig háttérben maradt, ellentétben a Farm-könyvekkel, amelyek szerint Carrie nagyon fontos volt Laura életében. Egyikük sem maradt meg a színészi pályánál.

Grace Ingalls - Brenda & Wendi Turnbaugh

1978-tól, születésüktől fogva négy évig szerepeltek a sorozatban, figyelemmel követhettük, ahogy megtanultak járni és beszélni. Egyikükből sem lett színész.

Albert Ingalls - Matthew Labyorteaux

1966-ban született és örökbe fogadták, mostohatestvére Patrick Labyorteaux. Két részben Charles gyerekkori énjét játszotta, majd 1978-tól kezdve 5 évig az árva Albert szerepét. Játszott a Killing Stone c. filmben, majd egy rövidebb sorozatban, a "Whiz kids"-ben, 1986-ban pedig a Deadly friend című filmben. Legutóbb az 1991-es "The last to go"-ban játszott, mára felhagyott a színészkedéssel.

Nels Oleson - Richard Bull

Az '50-es évektől kezdve filmezett, emellett több sorozatban vendégszerepelt, pl. Bonanza, Főút a mennybe, Mission impossible, Columbo.

Harriet Oleson - Katherine McGregor

A '40-es évek végétől játszott kisebb szerepekben, ill. színpadi színészként. A Farm utolsó részeit betegsége miatt nem vállalta, azóta felgyógyult és megismerkedett a keleti vallásokkal, ma a filmvilágtól távol él, egy utcában a sorozatbeli lányát, Nellie-t alakító Alison Arngrimmel.

Nellie Oleson - Alison Arngrim

1962-ben született, néhány kisebb szerep után 12 évesen került a sorozatba. Farmbeli férje, Steve Tracy 1986-ban halt meg AIDS-ben. Alison azóta létrehozott egy AIDS-eseket segítő alapítványt, ill. egy megelőző TV-műsort az egyik amerikai TV-csatornán.

Willie Oleson - Jonathan Gilbert

1968-ban született, a Farm mellett egyedül a "The miracle worker" című filmben szerepelt, ott is mostohatestvérével, Melissa Gilberttel együtt.

Dr. Hiram Baker - Kevin Hagen

Német bevándorlók fiaként indult a népszerűség felé, számunkra kevésbé ismert filmekben játszott a '60-as évektől. A Farm után country zenével próbálkozott, illetve a Dr. Bakerről és a XIX. századi orvoslásról szóló egyszemélyes műsorával járta az országot. 2005-ben halt meg.
Kevin Hagenről bővebben itt.

Alden atya - Dabbs Greer

1949 óta egyfolytában filmez, és a Farm után sem ment nyugdíjba, '92-től ismét lelkipásztort alakított egy sorozatban, és még 81 évesen is feltűnt az Ally McBeal-ben, 1998-ban. 2007-ben halt meg, 90 évesen.

Isaiah Edwards - Victor French

Michael Landon jó barátjaként a sorozat elejétől végéig kisebb-nagyobb megszakításokkal szerepelt, forgatókönyvíróként és rendezőként is hozzájárult a sorozat sikeréhez. Ezalatt több filmben szerepelt, utána pedig a Főút a mennybe című sorozatban. 1989-ben halt meg.

John Jr. - Radames Pera, Carl - Brian Bart, Alicia - Kyle Richards

A gyerekszínészévek után mindnyájan távol kerültek a filmkészítésről, pedig Radames Perának az édesanyja, Kyle Richardsnak pedig a testvére is szerepet kapott egy-egy rész erejéig a sorozatban.

Eva Beadle Simms - Charlotte Stewart

1961-ben kezdett filmezni, kisebb szerepekben tűnt fel, a Farm után is, és néhány sorozatban, pl. a Főút a mennybe címűben és a nálunk is ismert Twin Peaks-ben.

Almanzo Wilder - Dean Butler

1956-ban született, karrierje a Farmmal kezdődött, később énekléssel próbálkozott. Legutóbb a Buffy, a vámpírok rémében szerepelt 1997-ben.

Adam Kendall - Linwood Boomer

1955-ben született, a Farm-beli Mary férjének szerepe mellett csak néhány filmben szerepelt. Mára sikeres producer lett belőle.

Jonathan Garvey - Merlin Olsen

Amerikaifutball-sztárként vált híressé, filmes karrierje a '60-as évek végén kezdődött, 36 évesen fel is hagyott a focival és sorozatokban kezdett szerepelni, főszereplője volt a "Father Murphy" című filmsorozatnak. 2010-ben halt meg, 69 évesen.

Alice Garvey - Hersha Parady

A Farmban először Charles nővérét játszotta, majd Jonathan Garvey feleségét. Sorozatbeli halála után azonban nem halmozták el szerepajánlatokkal, néhány feledhető tévéfilmet leszámítva.

Andy Garvey - Patrick Labyorteaux

1965-ben született, Matthew Laborteaux mostohatestvére. '74-től filmez, feltűnt a Lois és Clark és a Szerelemhajó című sorozatokban, ill. a JAG-ben játszott hosszabb ideig.

James Cooper - Jason Bateman és Cassandra Cooper - Missy Francis

Csak későn, a nyolcadik évadban csatlakoztak a Farmhoz és az Ingalls családdal együtt ők is elköltöztek és kiléptek a sorozatból, így nem volt igazán alkalmunk megimerni őket. Gyerekszínészként mindketten jegyeznek néhány filmszerepet, Missy az Alf-ban is szerepet kapott 1990-ben.

Nancy Oleson - Allison Balson

A Farmban két évet töltött. Gyerekszínészként is megválogatta szerepeit, így kevés filmjéről tudunk.

Jenny Wilder - Shannen Doherty

A Hófehérke és a hét törpében játszott, mikor (tízéves korában) Michael Landon felfigyelt rá és hamarosan felajánlotta neki Jenny Wilder szerepét. A közönség hamar megszerette és viszont akarta őt látni a képernyőn, hát színész lett belőle, ő volt Brenda Walsh a Beverly Hills 90210-ben, és a Parker Lewis sohasem veszítben is szerepelt, Melissa Gilbert mellett őt láthatjuk leggyakrabban a hazai TV-csatornákon, máig címlapra kerül filmjeivel, sorozataival, most éppen a Bűbájos boszorkák című filmsorozattal.

John Carter - Star Ivar

Sarah Carter - Pamela Roylance

Jeb Carter - Lindsay Kennedy és Jason Carter - David Friedman