A farm, ahol élünk 100% magyar rajongói honlap - prairie.hu

Valóság és fikció

Nem teljesen fedi a valóságot, hogy a sorozat (ahogyan azt minden rész elején hallottuk) "Laura Ingalls Wilder folytatásos regénye alapján készült", hiszen nagyon is elszakadt a valós alaptól. Mi tehát a valóság és mi az, amit a filmesek tettek hozzá?

A sorozat előtt készült "pilot" rész, amelyet Magyarországon nem vetítettek, még nagyban támaszkodott a valós történetre, a könyvsorozat harmadik, "Little house on the prairie" című részének cselekményére, és erről a könyvről kapta a sorozat is a címét. Valóság a sorozat első részében felvázolt történet, hogy az Ingalls család Kansas után a Minnesota állambeli Walnut Grove-ot választotta új otthonául. Valós szereplők az Ingalls család tagjai: Charles, Caroline, Mary, Laura, Carrie, Grace, illetve valós Charles és Caroline szüleinek és testvéreinek neve. Az Oleson családból Nellie Oleson szintén szerepel a könyvekben mint Laura állandó riválisa és ellenlábasa, bár a valóságban az írónő több valós személyből gyúrta össze a könyvbeli figurát - egyiküket Nellie Owens-nek hívták. Valós szereplő még Mr. Edwards, de a könyvsorozat szerint ő mindvégig agglegény maradt, míg a filmsorozatban megházasodik. Mr. Edwards karakterének valós alapja azonban nem egyértelmű, elképzelhető, hogy Laura a család utazásai során megismert több valós személyből gyúrta össze a könyveiben Mr. Edwards-ként szereplő figurát. Szintén szerepel a könyvekben és valós szereplő Alden tiszteletes, valamint természetesen Almanzo és Eliza Jane Wilder. A Wilder családból valós még Royal és Perley-Day Wilder neve is, de valószínűleg ezen epizódszereplők karaktere már nem a valóságon alapul.

Valós történet az is, hogy Mary skarlátos lett és megvakult, bár a könyvsorozat szerint az egész család elkapta a skarlátot, és Mary ennek következtében hamarosan megvakult (a sorozatban csak említik, hogy kisebb korában egyszer skarlátos volt). Valóban Iowa államba került a vakok iskolájába, bár a valóságban nyolc évet töltött ott, és komolyabb oktatásban, képzésben részesült. Szintén valóság, hogy Ingalls-éknek, illetve később Laurának is született egy kisfia, aki csecsemőként meghalt, és természetesen Laura lánya, Rose Wilder is valós szereplő, sőt, ő bátorította idős édesanyját, hogy írja meg családjuk történetét.

Fiktív elem, hogy Walnut Grove-ban telepedett le az Ingalls család: valójában csak egy rövid időt töltöttek itt, majd Iowába, Burr Oak városába költöztek (a sorozat szerint is ide költöznek, ugyan jóval később), és végül a Dakota tartományban, DeSmet városában állapodtak meg. A valóságban Mary nem ment férjhez és nem tanította a vakokat, hanem otthon, majd húgainál élt. Albert Ingalls és a Cooper testvérek is kitalált figurák, csakúgy, mint a Garvey család, illetve az Oleson család többi tagja.

Az epizódokban bemutatott történetek közül szinte egyik sem a könyvek alapján készült, csak az imént ismertetett szereplők és események bukkantak fel az egyébként fiktív történetekben. Gyakori súlódásokat okozott, hogy míg a producer Ed Friendly jobban szeretett volna hű maradni a könyvekhez, Michael Landon úgy gondolta, hogy azok túl sok leírást tartalmaznak és nincs bennük több évadra elegendő alapanyag. Ő inkább csak a könyvek szellemiségét, mondanivalóját kívánta továbbvinni, és a saját magát és az őt körülvevő világot érdeklő kérdéseket, problémákat mutatta be a XIX. századi Amerika díszletei között.

A filmsorozatot tehát egy az egyben Michael Landon és munkatársai művének tekinthetjük, amely csak lazán támaszkodik a könyvekre, inkább csak a szereplőket, helyszíneket és az alapszituációkat vette át.